Jackie Chan

15. 10. 2008 - 11:00 | Téma | red

Jackie Chan zdroj: tisková zpráva

Asijská hvězda akčních filmů. Protagonista řady hongkongských a v posledních letech také amerických akčních filmů. Proslavil se stejně jako mnohé další asijské hvězdy v – pro Hongkong typickém – žánru: easternu (dobrodružný snímek s bojovým uměním, často se odehrává v historických reáliích)

Jackie Chan Protagonista řady hongkongských a v posledních letech také amerických akčních filmů. Proslavil se stejně jako mnohé další asijské hvězdy v – pro Hongkong typickém – žánru: easternu (dobrodružný snímek s bojovým uměním, často se odehrává v historických reáliích). Od svého legendárního předchůdce Bruce Leeho či od jiného představitele akčních hrdinů Jeta Li se odlišuje nepopiratelným komediálním talentem. Nejen jako herec, ale i jako režisér, producent, scenárista či choreograf bojových scén má Jackie Chan na svém kontě již desítky titulů. Zvláště během „hongkongského období“ proslul odmítáním využívání kaskadérů, ve všech nebezpečných scénách osobně účinkoval. Z natáčení si proto odnesl také mnoho zlomenin a úrazů. A ještě jedním jsou jeho snímky typické: bez sestřihu pokažených záběrů během závěrečných titulků si je snad ani nedovedeme představit…

Jackie Chan Jackie Chan se narodil jako Chan Kong-Sang 7. dubna 1954 v chudičké hongkongské rodině a vyrůstal pod dohledem přísného otce. Ten si brzy všiml pohybového nadání svého syna a v roce 1961 ho zapsal ke studiím v Chinese Opera Research Institute, škole určené budoucím hercům pekingské opery. Zde se prý Chan věnoval osmnáct hodin denně lekcím hudby, akrobacie a bojových umění. Brzy začal také vystupovat před publikem, v herecké skupině The Seven Little Fortunes se sešel s dalšími pozdějšími hvězdami hongkongské kinematografie (z nich jsou patrně nejznámější Sammo Hung a Corey Yuen). U filmu začínal po boku svých spolužáků Jackie Chan již jako osmiletý. Jeho debutem je snímek Big And Little Wong Tin Bar, krátce poté účinkoval i v několika dalších titulech. To však byla pouze předzvěst budoucí hvězdné kariéry.

Jackie Chan ve filmu Medailon Poté, co v sedmnácti definitivně opustil internátní školu, neměl Jackie Chan nasměrováno přímo k filmu: propadl kouzlu kulečníkových heren, o jeho služby měly navíc velký zájem triády. Naštěstí se brzy uchytil ve filmových studiích Shaw-Brothers, nejprve jako kaskadér a statista, brzy se však vypracoval a ve snímku Master With Cracked Fingers si už zahrál roli hlavní. Vzápětí získal příležitost zazářit po boku tehdejší hongkongské hvězdy číslo jedna Bruce Leeho, a to hned dvakrát: ve snímcích Čínská spojka (1972) a Drak přichází (1973). Když pak Lee v roce 1973 zemřel, producent a režisér jeho filmů Lo Wei si jako jeho nástupce vyhlédl právě Jackieho Chana. Diváky však v akčních dramatech jako Nové pěsti či Smrtící meteor (oba 1976) příliš nezaujal, proto Wei „zapůjčil“ Chana do projektu režiséra Woo-ping Yuena (později proslul jako choreograf bojových scén pro sérii Matrix či „dvojfilmu“ Kill Bill). Komediální příběh Škola hada (1978) o nešikovném učedníku kung-fu, který se za pomoci starého mistra prosadí až na vrchol, zaznamenal okamžitý úspěch. Na něj režisér i jeho nová hvězda ještě v témže roce navázali legendárním kung-fu snímkem Mistrův syn (u nás je tento film známější pod svým originálním názvem Drunken Master). V něm předvedl Chan poprvé to, čím se proslavil téměř po celém světě: nevídané akrobatické výkony, novátorské bojové scény i crazy humor inspirovaný černobílými groteskami.

Jackie Chan ve filmu Tuxedo Chanův úspěch brzy zaznamenali i za oceánem. V roce 1980 tam vzniká akční komedie z Chicaga 30. let The Big Brawl s Jackiem Chanem v hlavní roli. Ten navíc získává i úlohu v komedii s Burtem Reynoldsem Tajný závod (1981) i jejím o tři roky mladším pokračování. Narozdíl od Asie si však Amerika Chana nezamilovala (a neoblíbila si ho ani v roce 1985 po natočení akčního dramatu Ochránce, v němž se představil proti svému typu jako drsný newyorský policista), a tak se Jackie vrátil zpět do Hong Kongu, kde se stále více věnoval také režii svých snímků. K těm nejlepším patřila třídílná série Police Story, dobrodružná komedie inspirovaná příběhy Indiana Jonese Božská relikvie (1987) i její pokračování z roku 1991. Na svůj dávný hit pak Chan navázal filmem Drunken Master 2 (1994), často považovaným za jeho vůbec nejlepší snímek.

Jackie Chan: Rytíři ze Šanghaje S blížícím se datem předání Hongkongu Číně se v první polovině devadesátých let se stále více tamních tvůrců pokoušelo prosadit v Americe a Jackie Chan nebyl výjimkou. Jeho dávné hollywoodské propadáky byly zapomenuty zásluhou akční komedie Rachot v Bronxu (1995), v níž se Jackie postavil proti čínsko-americké mafii. Po sérii více či méně úspěšných titulů přišel snímek, který z Chana učinil skutečnou filmovou hvězdu také pro Američany: Křižovatka smrti (1998). Komedie, která vsadila nejen na Chanovy artistické výkony, ale i na jeho souhru s černošským komikem Chrisem Tuckerem, se dlouho držela na předních příčkách žebříku návštěvnosti a tvůrci na ní navázali ještě úspěšnějším druhým dílem z roku 2001 a také třetím dílu, u nás uváděném pod názvem Rush Hour 3 - Tentokráte v Paříži (2007). Další komickou dvojici pak Chan vytvořil v dobrodružné komedii Tenkrát na východě (2000) s Owenem Wilsonem. Snímek kombinující prvky asijského easternu s westernovým prostředím si rovněž vynutil pokračování, nesoucí název Rytíři ze Šanghaje (2003), které se odehrává ve viktoriánské Anglii. O popularitu pak Chana rozhodně nemohl připravit ani vyložený propadák, jakým byla komedie Tuxedo (2002), ani vcelku sympatická, avšak diváky přehlížená (skoro)verneovka Cesta kolem světa za 80 dní (2004)...

Nepřekvapilo, že jeho jméno figuruje mezi dabéry animované komedie Kung-fu panda (2008). Se svým hvězdným krajanem Jetem Li se na plátně prvně sešel v pohádkově-historickém Zakázaném království (2008); oba herci okamžitě začali zvažoval další projekt, jež by vznikl v hongkongské produkci.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.