Iva Janžurová - 60

7. 5. 2007 - 9:53 | Téma | red

Iva Janžurová  - 60 Placeholder | zdroj: tisková zpráva

"Na jevišti můžu vypovídat o věcech, o kterých bych sama za sebe nenašla odvahu mluvit. Cítím se tam osvobozená a upřímnější než v normálním životě. Na jevišti zahraju protivnou dryáčnici, pohádám se, poperu, udělám scénu, až se třese portál. A udělám to s takovou vervou, chutí, opravdovostí, až mě to překvapí, protože v životě na podobnou situaci reaguju bázlivě, sednu si do koutka a rozpláču se." Těžko najít výstižnější slova, navíc z úst samotné herečky Ivy Janžurové, slavící 19

janzurova
Těžko najít výstižnější slova, navíc z úst samotné herečky Ivy Janžurové, slavící 19. května 2001 své šedesáté narozeniny, o jejím pověstném rozdílu mezi životem hereckým a civilním. Na divadelním prkně či před filmovou kamerou rozená fúrie a prototyp hádavé afektivnosti, v civilu přesný opak. Díky vrozenému studu a trémě málem Janžurovou nevzali na DAMU; po nešťastném sólovém výkonu se ale naštěstí zaskvěla jako herecká výpomoc jedné z dalších adeptek a zkušební komisi o svém talentu nakonec přesvědčila.

Liberecké divadlo F.X. Šaldy bylo po absolvování školy (1963) první zastávkou na divadelní dráze herečky, jejíž profesní osud není nepodoben další čerstvé jubilantce, Jiřině Bohdalové; s tou se ostatně Janžurová dlouhá léta setkávala jako kolegyně v Divadle na Vinohradech. Stejně jako Bohdalová, tak i Iva Janžurová je v myslích diváků zapsána hlavně svými komediálními rolemi a nabídky tohoto typu jí od filmových režisérů přicházely především. Jenže Janžurová je schopna uhrát daleko více a bohatě se odměnila všem tvůrcům, kteří ji dali příležitost i v dramatech.

janzurova
Nezapomenutelná je role dívky Kristy v mistrovském díle režiséra Karla Kachyni, jednom z nejtemnějších děl české kinematografie, Kočáru do Vídně. Během celého filmu se na tváři herečky neobjeví ani náznak úsměvu, promluví sotva pár vět, nepoužije jediné velké gesto - a přesto fascinuje. Rovněž Juraj Herz asi dobře věděl, co dělá, když Ivě Janžurové svěřil jednu z hlavních rolí ve filmu Petrolejové lampy. Po boku Petra Čepka zde exceluje v neobyčejně sugestivním portrétu zprvu bezstarostné ženy, jež je konfrontována jak s nezadržitelně postupující nemocí manžela, tak s pokryteckou maskou svého okolí.

Herecký dar z nebes ovšem Ivě Janžurové umožnil suverénně zvládnout obě polohy: jak tragickou, tak komickou a do té druhé kategorie spadají například filmy režiséra Jiřího Krejčíka Svatba jako řemen (venkovsky prostá Hanička) a skvělá konverzačka Pension pro svobodné pány (neodbytná Anděla u značně nervózního pana Mulligana) či snímky ze zlaté éry českých crazy-komedií: Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Pane, vy jste vdova!, Což takhle dát si špenát nebo Zabil jsem Einsteina, pánové.

V osmdesátých letech se (alespoň pro film) Janžurová jako by odmlčela a i v následujícím desetiletí si z nabídek jednotlivých režisérů pečlivě vybírala. Vyjma malé roličky v Tycových Žiletkách se v tomto období objevuje pouze v povídkovém filmu Romana Vávry Co chytneš v žitě (za roli krapet přezrálé nevěsty Jindřišky v poslední povídce Cesta ji Český lev za rok 1998 minout jednoduše nemohl) a debutu mladé režisérky Alice Nellis Ene bene. Její postava paní Zachové vrací na plátno emoce, jakých k vidění v kinech moc není: ač se jde místy docela "na kost", Janžurová ani na okamžik nepřehrává, působí naprosto věrohodně a její výkon je skutečnou ozdobou filmu.

Rok 1998 neznamenal pro herečku pouze úspěch filmový, ale i divadelní: kromě Českého lva přebrala také Cenu Thálie za roli v Beckettově hře Štastné dny. Zdálo by se tak, že Iva Janžurová získala již vše: odborné ceny, pochvalné kritiky, přízeň diváků. Doufejme, že se její nezaměnitelný herecký rukopis ještě několikrát objeví na filmovém pásu; s více než polovinou života za sebou teď Janžurová umí vážit každé slovo, každý pohyb a obdivuhodně střídmým způsobem dokáže vyslovit daleko více, než se na první pohled může zdát.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.