Indiana Jones a nástroj osudu propadne i komerčně, tržby z kin jsou tragické

3. 7. 2023 - 10:11 | Novinky | Adam Homola

Indiana Jones a nástroj osudu propadne i komerčně, tržby z kin jsou tragické zdroj: Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures

O uplynulém víkendu se naposledy představila jedna z nejikoničtějších filmových postav. Indiana Jones a nástroj osudu nemá zrovna nadšené recenze a teď víme, že to bude i finanční propadák.

Indiana Jones a Království křišťálové lebky, Spielbergův poslední díl z roku 2008 otevřel s tržbami 100 milionů dolarů, což je úspěch, který jeho pokračování uvedené do kin o 15 let později nedokázalo zopakovat.

Indiana Jones a nástroj osudu sklidil vlažný ohlas kritiků a v průzkumech CinemaScore získal slušnou známku "B+" a za první (a navíc ještě notně prodloužený) víkend utržil tragických 60 milionů dolarů. Tyto výdělky řadí film na deváté místo mezi největšími otvíráky roku 2023 a zaostává za dalšími letními premiérami, jako jsou Transformers (61 milionů dolarů), Rychle a zběsile 10 (67 milionů dolarů) a Malá mořská víla (95,6 milionu dolarů). 60 milionů dolarů je jednoduše tragédie, neboť za nedlouho zválcují kina další velké a notně očekávané filmy, tudíž se z Indyho trvalka nejspíš nestane a moc to neporoste. Disney na Indyho navíc vsadili opravdu hodně a nasadili ho nejen do IMAXů, ale i do velice nadstandardního počtu kin a nepomohlo ani to.

Z celosvětového hlediska je komerční výkon filmu taky katastrofální. K 60 milionům dolarů vydělaným na domácím trhu přibylo pouhých 70 milionů dolarů z mezinárodních trhů, takže celkový výdělek filmu činí pouhých 130 milionů dolarů. Aby byl film považován za ziskový, musí výrazně zvýšit své příjmy, což je vzhledem k červencové kasovní konkurenci, v níž se objevují filmy jako Barbie, Oppenheimer, nebo Mission: Impossible.

Za zmínku stojí navíc i neuvěřitelný rozpočet. Ten vám sice oficiálně nikdo neřekne, respektive oficiálně reportovaná čísla často nejsou úplně stoprocentně pravdivá. Každopádně Indy nebyl levnou záležitostí. Mluví se totiž o 250+ milionech dolarů a některé zdroje zmiňují i rozpočet přesahující neskutečných 300 milionů dolarů. S takovými náklady by měl film v kinech utržit ideálně miliardu (nezapomeňte totiž na náklady na reklamu, procenta kinařům, daně apod.), ale pokud možno ještě víc. A s takovouhle neutrží nejspíš ani půl miliardy, tudíž si může na černá čísla nechat zajít chuť. Takovouhle rozlučku si Ford nezasloužil.

zdroj: Lucasfilm

Zdroje: BoxOfficeMojo

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.