Hrob světlušek (Hotaru no haka)

28. 12. 2004 - 5:14 | Téma | red

Hrob světlušek (Hotaru no haka) zdroj: tisková zpráva

Pohádky a divnosti - Animací pohádka. Příběhem srdceryvné drama. Svítící světlušky, okatá sestřička a krvavá válka ve slavném filmu Isaa Takahaty a studia Ghibli. Dle pravdivé historie. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. + Fotogalerie.

Animovaný snímek Hrob světlušek (Hotaru no haka (Grave of Fireflies)) Isaa Takahaty z roku 1988 svým způsobem slučuje neslučitelné: setkává se tu klasická ghibliovská animace s tragickým válečným příběhem, který být hraný, měl by Oscarové ambice napsané přímo na čele.

O rozdílu ve vnímání animace mezi Východem a Západem bylo napsáno mnoho. Kromě sporadických evropských produkcí je animovaná tvorba v euroamerických kinech zaměřena pouze na děti. V současnosti je navíc doménou studií Pixar/Disney a Dreamworks. Jejich letošní soutěžení (Příběh žraloka (Shark Tale) vs. Užasňákovi (The Incredibles)) narušil i v českých kinech pouze poněkud obskurní Polární expres (Polar Express) Roberta Zemeckise.
Japonská studia oproti tomu kromě tvorby pro děti neváhají produkovat i animované filmy cílené na dospělé publikum – viz letošní Ghost in the Shell 2.

Hrob světlušek Hrob světlušek se, podobně jako Masakiho starší Hadashi no Gen (Barefoot Gen), odehrává na konci druhé světové války. Čtrnáctiletý Seita utíká se svou čtyřletou sestřičkou Setsuko před americkým náletem do bunkru, kde by se měl setkat s matkou. Matka se ale stane obětí útoku, jejich dům je rozbombardován a Seita se musí o Satsuko postarat sám – otec slouží u japonského námořnictva. Vezme ji k tetičce z alespoň pátého kolene a čeká tu na dopis od otce… který nepřichází.
Hrob světlušek je sestupnou spirálou par excellence. Tetička Seitu trošku poždímá, a pak sourozence ze svého domu vyštípá. Seita sice má příbuzenstvo kdesi v Tokiu, nezná ale jejich adresu. Proto se s Satsuko zabydlí v opuštěném krytu na břehu jezera. Idylku kazí drastický nedostatek jídla. Kluk se snaží protlouct, ale nemůže to chytit za ten správný konec. Od úvodního obrazu navíc víme, jak smutně celý příběh skončí. Toto není film pro nedělní dopoledne.
Hrob světlušek Hrob světlušek vznikl na základě stejnojmenné knihy Akiyukiho Nosaky, který díky válečnému hladomoru ztratil malou sestřičku a kladl si to za osobní vinu.
V takové perspektivě nabírá snímek ještě tragičtější linky. Takahata na druhou stranu zbytečně bije na sentimentální zvony a zejména v pozdějších pasážích své hrdiny stylizuje do jednoduchých, slzopudných poloh, díky nimž se rozmělňují jinak silné scény přátelství obou sourozenců. Seita je na svůj věk nakonec neuvěřitelně bezradný a kromě krádeží mu autor nedá prostor na kloudnější akci. Slábnoucí Setsuko zase pořád brečí.

Hrob světlušek I tak zůstává Hrob světlušek pozoruhodnou výpovědí o vlivu války na morálku civilistů a o utrpení těch, kteří se ocitli mimo obranné valy svých rodin. Válka sama je pak nahlížena střízlivě, bez módních retuší. Seita i jeho teta jsou přesvědčeni o síle císařské armády. Když ale přijde porážka a Seita se diví, spoluobčané se mu vysmějí – nikdo z nich nic jiného zjevně nečekal.

Díky absenci rozmanitější akce vyniká Hrob světlušek sladce truchlivou atmosférou, za kterou stojí smyčce a především precizní animace studia Ghibli. Mírové kulisy jsou takřka pohádkové, bomby a požáry je však hoblují drsným smirkem. Obraz často na několik vteřin ustrne do ilustrace, na horizontu zase neúnavně hoří japonské dřevěné domky.
Hrob světlušek Traduje se, že animátoři současně s Hrobem světlušek pracovali i na roztomilém dětském Miyazakiho Tonari no Totoro, a obě díla se jim pod rukama pletla. Zprvu byly oba snímky také distribuovány spolu.

Hrob světlušek je obecně považován za jeden z nejsrdceryvnějších animovaných filmů. Mě osobně dojal spíše karkulkovský přepis Jin-Rô, Hrob světlušek ale stojí rozhodně za vidění – směs okatých dětí, ohnivých bomb a bezbranných světlušek se prostě jen tak nevidí.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.