Hrdina (Ying Xeong/Hero)

13. 7. 2004 - 21:22 | Téma | red

Hrdina (Ying Xeong/Hero) Placeholder | zdroj: tisková zpráva

[Statistické údaje:] - Scénář: Wang Bin, Feng Li. Režie: Čang I-mou (Yimou Zhang; Zhang Yimou). Kamera: Christopher Doyle, Yong Hou. Hudba: Tan Dun. Kostýmy: Emi Wadaová. Hrají: Jet Li (Bezejmenný), Tony Leung Čiu Wai (Zlomený meč), Zhang Ziyi [Čang C‘-I] (dívka Měsíc), Maggie Cheungová (Sněhová vločka), Donnie Yen další. ŠU, barevný. 94 minut. Čína, Hongkong 2002. Hollywood C. E. Premiéra v ČR: 5. června 2003. Jet Li - profil herce Dějiny starověké Číny jsou pro nezasvěceného až nepřehledně členité, naplněné četnými pokusy o sjednocení rozdrobených a navzájem bojujících státečků

Hrdina

Dějiny starověké Číny jsou pro nezasvěceného až nepřehledně členité, naplněné četnými pokusy o sjednocení rozdrobených a navzájem bojujících státečků. První císař, který zemi sjednotil, pocházel z říše Čchin a žil ve 3. století př.n.l. Vypráví se o něm samozřejmě řada legend, ale také doložených zpráv o krutosti a bezohlednosti, s jakou sjednocení upevňoval. Doba tohoto panovníka tvoří pozadí nového čínského velkofilmu Hrdina, který se otevřeně přiznává k inspiraci jednou z legend. Moci chtivé panovníkovy úmysly podnítily mnoho nepřátel, kteří jej chtěli zavraždit. Nejpověstnějšími se stali tři, dva muži a jedna žena. Nikdy neuspěli - ale ani císařským ozbrojencům se nikdy nepodařilo obratné bojovníky dopadnout.

Hrdina

Jednoho dne stane před císařem mladík s přezdívkou Bezejmenný, jenž tvrdí, že zmíněné atentátníky zneškodnil jednoho po druhém. Získal za to neslýchané privilegium: mohl se k vladaři přiblížit na pouhých deset kroků, blíž než kterýkoli ze smrtelníků... Rámec příběhu tvoří právě panovníkova rozmluva s Bezejmenným. Jednotlivé epizody z barvitého líčení pak spatříme v přímém zpodobnění. Jenže režiséru Čang I-mouovi (natočil řadu ceněných filmů - např. Rudé pole, Zavěste červené lucerny či Šanghajskou triádu) nebylo nic vzdálenějšího než jednoduchá syžetová linie. Když Bezejmenný vylíčí svou verzi událostí, císař jej obviní ze lži a vyloží vlastní pojetí. Podle něho je Bezejmenný tím nejrafinovanější zabijákem, neboť své druhy přesvědčil, aby životy obětovali v jeho prospěch. Věděl totiž, že za odměnu získá přístup do panovníkovy těsné blízkosti, takže nic nebude stát v cestě vražednému úmyslu.

Hrdina

Film je výrazně stylizovaný, každý pohyb i gesto získávají rituální důstojnost. Zdůrazňuje statičnost obrazu i vyprávění ve zvláštní kombinaci s pompézností davových výjevů. Všudypřítomnou majestátnost umocňuje i temně dunivá hudba, kterou složil Tan Dun. Na snímku nejvíce zaujmou dva faktory: jednak baletně stylizované scény nelítostných soubojů, jejichž aktéři získávají nadpozemské pohybové schopnosti (mohou se vznášet ve vzduchu, dotýkat se vodní hladiny atd.), jednak podmanivá krajinomalba, která svou barevností i zachycovanými tvary tvoří úžasné pozadí předváděných výstupů, někdy až příliš nápadně prodírající se do popředí. Za kamerou stál Christopher Doyle, schopný zachytit jak zadumané příšeří skromných příbytků (viz. snímek Stvořeni pro lásku), tak velkolepou, okázale prezentovanou malebnost.

Režisér si libuje ve zvláštních průhledech, v nichž chce postihnout zlomek sekundy – např. roztříštění vodní kapky pronikajícím mečem. Režijní styl I-mouův je vytříbený, ale nepříliš původní. Zjevně se zde odráží vliv nedávno uvedeného snímku Tygr a drak, z něhož si režisér dokonce vypůjčil doslovnou citaci v podobě zápasu nad korunami stromů. Neprůhledně zvířené listí, postupně získávající zkrvavělou barvu, umocňuje emotivní dopad této scény. Herecké výkony, přes akrobatickou ohebnost pohybů sošně strnulé, přesně zapadají do režisérova pojetí. Nalezneme zde i známé tváře jako Jet Li, Tony Leung, Donnie Yen nebo Čang C‘-i, která hrála rovněž ve snímku Tygr a drak. Čang I-mou natočil film v mnohém výmluvný, přitom dostatečně sdílný pro každého, kdo je ochoten přijmout jeho osobitost.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.