Howl’s Moving Castle

15. 3. 2005 - 0:28 | Téma | red

Howl’s Moving Castle zdroj: tisková zpráva

Nejnovější animátorský počin mistra Hayaa Miyazakiho. Vinou čarodějnice se z 18leté Sophie stává stařena nad hrobem. Najde u čaroděje Howla protikouzlo? "V té chuti stále něco bublá, co vás nutí natahovat ruku. Zřejmě cukání stále živých svalů." Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. +Fotogalerie. Nejnovější animátorská lahůdka japonského studia Ghibli a jeho majitele Hayaa Miyazakiho (Cesta do fantazie (Sen to Chihiro no kamikakushi), Howl’s Moving Castle (Hauru no ugoku shiro), připomíná ochutnávku tradičního pokrmu

Nejnovější animátorská lahůdka japonského studia Ghibli a jeho majitele Hayaa Miyazakiho (Cesta do fantazie (Sen to Chihiro no kamikakushi), Howl’s Moving Castle (Hauru no ugoku shiro), připomíná ochutnávku tradičního pokrmu. Jednou je to prostě syrová chobotnička, takže proč tam hledat chuť tresky. Přitom v té známé chuti stále něco bublá, co vás nutí natahovat ruku. Zřejmě cukání stále ještě živých svalů.

Howl’s Moving Castle Loňský rok byl bezpochyby rokem japonské animace. V průběhu několika málo měsíců se objevila blyštivá 3D verze příběhu Appleseed Shinji Aramakiho, komplexností ohromující Ghost in the Shell II: Innocence Mamoru Oshiiho a také velkolepě zpracovaný Steamboy Katsuhira Ôtoma (Akira). Právě Steamboy ze studia 4°C se přitom při sledování Howl’s Moving Castle dere z celé trojice na mysl nejčastěji.
Howl’s Moving Castle i Steamboye totiž spojuje podobné vnímání spojení historie s budoucností: věk páry vyhřezlý z břicha středověku, věk páry jako větev pro nemilosrdné květy věku mnohem modernějšího. Oba snímky se také odehrávají v Evropě, a ačkoli Steamboy se sám datuje na přelom 19. a 20. století, zhruba 30 let před Howl’s Moving Castle, kulisy jsou si v obou případech velmi podobné.

Howl’s Moving Castle Howl’s Moving Castle je adaptací pohádky britské autorky Diany Wynne Jonesové. Už hledání inspirace v zahraničí je u Miyazakiho novum a stojí za to ptát se, co si autor známý studnicí vlastních démonů slibuje od démonů cizích. Snad je to globálnost dosahu jeho díla.
Jak už předesláno, odehrává se HMC v Evropě. Ve střední Evropě, abych byl přesnější - alespoň dle hrázděných domů a alpských scenérií, které tak přesně evokují obaly od cukroví. Po řece plují jachetky, na úbočích se pasou stáda neposedných kraviček a ve vzduchu visí válka. Nebe brázdí aeroplány s mechanickými křídly a tvary podobnými rybám. Vody čeří torpédoborce. Vojáci mají uniformy jak od Andersena. A čarodějové jsou ve vládních službách…

Howl’s Moving Castle Sophie je dospívající dívka, která strouhá čas v rodinném kloboučnictví. Jednou v noci ji navštíví tajemná čarodějnice (z) pustiny (názvuk Naushiky z Větrného údolí (Kaze no tani no Naushika)) a nechová se příliš mile. Sophie jí z krámku vypakuje a čarodějka Sophii prokleje. Sophie zestárne na 90 let. Podobně jako mladý hrdina z Princezny Mononoke (Mononoke Hime) se Sophie zdekuje z města, na rozdíl od svého předchůdce však není vázána časovým zámkem záhuby. Aby řeč nestála, namane se Sophie k tomu, že okolo zrovna putuje přerostlá mechanická chajda zemanovského střihu na 4 nohách – Howlův pohyblivý zámek. Zámek pohání démon ohně zvaný Calcifer. Howl sám je fešný mladý kouzelník, který si zahrává s černou silou, když se na příliš dlouhou dobu mění v divokého bojového orla.
Sophie se do Howla zamiluje a když to prožívá, mění se zpátky v 18letou dívku. Sama ale na Howla nevyrukuje s tím, že by chtěla kletby zbavit. Osud naopak svede dvojici z temnou čarodějnicí a všichni musí nějak prokormidlovat hrůzami lidské války.

Příběh Howl’s Moving Castle je otřepaný jako loňský drak, ty z diváků, kteří Miyazakiho znají, v mistrově nejnovějším kusu nic nepřekvapí.
Humánní poselství je nepřehlédnutelné, kouzelníci ve službách lidských armád ale naznačují Miyazakiho skepsi… nebo jen momentální vyčerpání?
Na snímku je zajímavější jiná věc – stáří hrdinky. V japonských animé je hrdinka obvykle sotva plnoletá. V Howl’s Moving Castle ale po většinu času sledujeme stařenku nad hrobem. Miyazakimu se jednak daří v charakteru oddělit obě Sophiiny identity, jednak jde nejen ve světě japonské animace, ale ve světě vůbec o docela odvážný krok, který zaslouží potlesk.

Kreslířsky je Miyazakiho snímek špička, animátorsky též, hudebně a dabérsky jakbysmet.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.