Howard Shore: The Lord of the Rings: Fellowship of the Ring Soundtrack

25. 1. 2008 - 16:31 | Téma | red

Howard Shore: The Lord of the Rings: Fellowship of the Ring Soundtrack Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Jako nedílná součást zfilmované podoby Tolkienova hrdinského eposu přichází do kin spolu s pozoruhodnou vizuální složkou a líbivě patetickými dialogy také hudba. Jedno ze stěžejních děl rodilého Kanaďana Howarda Shorea si můžete pořídit i na samostatném CD jako soundtrack z filmu Pán Prstenů: Společenstvo Prstenu. Volba Shorea byla pro velkou část kritiky i příznivců Tolkiena do značné míry šokem

lotr_soundtrack
Volba Shorea byla pro velkou část kritiky i příznivců Tolkiena do značné míry šokem. Ve stejné době, kdy se uvažovalo, jaký by byl skvělý Gandalf v podání Seana Conneryho, padala na téma skladatele originální hudby jména jako Horner, Zimmer či dokonce Williams, kteří měli dost zkušeností s epickým žánrem. Naproti tomu Shore, mezi jehož největší díla patří Mrs. Doubtfire či Dogma, rozhodně nepatřil k favoritům.

Přesto a nebo snad právě proto se Shore, velký fanoušek Tolkiena, začal na své dílo velmi intenzivně připravovat. Více než čtyři měsíce strávil studiem jednak Tolkienovských příběhů a historických děl, ale také středověké i klasické hudby, ve které by mohl najít inspirace k Pánovi Prstenů. Právě nesmírná zodpovědnost a opravdové zapálení do žánru nakonec rozhodlo, že si režisér Peter Jackson zvolil jako skladatele právě Shorea.

Na soundtracku, jehož délka je potěšitelných 71 minut, je umístěno 18 skladeb, které zastupují všechna významná témata ve filmu. Vzhledem k tomu, že z celkových tří hodin děje je přes 150 minut podbarveného hudbou, je to úctyhodný výkon.

Shore zkombinoval osvědčené sbory se sólovým zpěvem, stejně jako nechal bouřit orchestr, střídajíc jej se samostatnou performancí jednotlivých nástrojů. Výsledkem je celkově velmi povedený, i když ne zrovna inovativní soundtrack, na kterém se v rychlém sledu střídají témata plná naděje s místy, kdy pocítíte zbytečnost a zmar nad průběhem a velmi nejistým cílem pachtění se Společenstva, ale především malých drobečků, na jejichž ramenech se usadila tíha odpovědnosti za budoucnost Středozemě.

Hned v úvodní skladbě Prophecy zazní sbory zpívající jedním z jazyků Tolkienova světa a ukazují tak, jakou práci si Shore dal s autentičností svého díla. Stejně je tomu i v řadě jiných písní jako například Lament for Gandalf (součást skladby Lothlorien), Treason of Isengard, či v náznacích (It May Be) nebo naopak zcela otevřeně (Aníron, jako součást Council of Elrond) v elfětině v podaní irské zpěvačky Enyi.

Těžko soudit, zda účast právě Enyi na celém projektu byla více obchodním kalkulem nebo dobrým úmyslem. V každém případě to bude právě její jméno, které soundtracku zajistí úspěch na hudebním trhu stejně, jako procítěná kanaďanka Celine Dion, doprovázela Leonarda di Capria na cestě do hlubin ledového oceánu a soundtrack Titaniku k nejvyšší příčce žebříčku prodeje filmové hudby. Pokud už ale její přítomnost připustíme, je třeba uznat, že na škodu celému soundtracku rozhodně není.

Její pevně zakotvený hlas ve skladbě Aníron, na níž se autorsky podílela, i když zřejmě pod vedením či vlivem Shora, stejně jako závěrečná „titulková“ It May Be nenechávají nikoho na pochybách, zda keltské motivy dobře zapadnou do mýtické Středozemě. Zvláště pak Aníron, milostný motiv Arwen a Aragorna, podaný ve vybroušené elfštině dává tušit, že s textem od Romy Ryan, přeloženým Davidem Salem má Pánu prstenů rozhodně co nabídnout.

Z dalších skladeb zaujme na CD hned druhá, Concerning Hobbits, v níž se čistě veselé hobití motivy v podání flétny, houslí a spinetu mísí s očekávanými obavami z budoucnosti. Stejný hobití motiv je pak patrný těsně před prvním setkáním s Nazgúlem ve skladbě The Black Rider, kde však přechází v tóny symfonického orchestru velmi účinně katalyzující strach ze smrti hobití čtveřice. Stejně pozoruhodné je podání útěku před skřety a boj z Balrogem v písni The Bridge of Khazad Dum kombinující bojové motivy s dojímavými tóny bolesti ze ztráty Gandalfa.

Za zmínku rozhodně stojí doslova dech beroucí momenty, kdy kamera prolétá podzemními skřetími doly u Orthanku, zatímco bouří smyčce, bubny a žestě spolu s The London Voices a vás mrazí v zádech. Přestože tyto momenty mohou leckomu připomenout Polerdourisova Conana či pasáž O Fortuna z Orffova opusu Carmina Burana, nelze v žádném případě nařknout Shora z vykrádání.

Soundtrack z filmu Pán Prstenů: Společenstvo Prstenu má i své stinné stránky, mezi něž rozhodně patří nevýrazný, i když poměrně často opakovaný motiv a příliš málo experimentování. Shore se držel toho, co před ním už někdo jiný udělal a v podstatě pouze alternoval. Z pohledu skladatele je to pochopitelné, Shore není Horner, Zimmer či Williams a nestojí za ním epická díla jako Braveheart, Willow či Schinder’s List a proto musel začít s něčím obyčejným, prověřeným. Právě proto není The Lord of the Rings: Fellowship of the Ring Soundtrack převratným dílem, ale „jen“ velmi dobrým kouskem ke stejně dobrému filmu.


Tracklist:

1. The Prophecy (3:54)
2. Concerning Hobbits (2:55)
3. The Shadow of the Past (3:33)
4. The Treason of Isengard (4:01)
5. The Black Rider (2:48)
6. At The Sign Of The Prancing Pony (3:14)
7. A Knife In The Dark (3:34)
8. Flight To The Ford (4:15)
9. Many Meetings (3:05)
10. The Council Of Elrond [featuring the song "Aniron"] (3:49)
11. The Ring Goes South (2:03)
12. A Journey in the Dark (4:20)
13. The Bridge Of Khazad Dum (5:57)
14. Lothlorien (4:34)
15. The Great River (2:43)
16. Amon Hen (5:02)
17. The Breaking of the Fellowship (7:21)
18. "May May It Be" - Enya (4:16)

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Už za pár dní vstupuje do kin romantická komedie LÁSKA NA ZAKÁZKU

Už za pár dní vstupuje do kin romantická komedie LÁSKA NA ZAKÁZKU

4. 6. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantický film režisérky Evy Toulové v komediálních upoutávkách demonstruje, jak to může vypadat, když otec nepozná vlastní dítě, nebo jak se dá skutečně odnaučit kouřit. Snímek plný známých tváří, vstupuje do kin 6. června 2024.
Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");