Hotel Rwanda

26. 4. 2005 - 22:23 | Téma | red

Hotel Rwanda zdroj: tisková zpráva

Africký kontinent je ve filmech většinou zobrazován z pohledu bílého návštěvníka, cizince, který vše kolem sebe vnímá jako romantickou přírodní kulisu

Africký kontinent je ve filmech většinou zobrazován z pohledu bílého návštěvníka, cizince, který vše kolem sebe vnímá jako romantickou přírodní kulisu. Součástí této kulisy bývá i místní obyvatelstvo, jehož chování je někdy roztomile bizarní, jindy nelidsky kruté, ale vždy zcela iracionální a nepochopitelné. Film Hotel Rwanda je v tomto ohledu výjimkou. Na události, které jsou jeho námětem, se nedívá očima „bílého muže“, zachycuje je zevnitř a nabízí nám tak unikátní pohled nejen na kousek Afriky, ale i na nás samotné.

Režiséra Terryho George a jeho spoluscenáristu Keira Pearsona inspirovaly tragické události, k nimž došlo ve Rwandě na jaře roku 1994. Obyvatelstvo země tvořili převážně příslušníci dvou kmenů, Hutu a Tutsi, mezi nimiž od dob belgické koloniální nadvlády doutnalo latentní napětí. V dubnu 1994 začali Hutuové systematicky vyvražďovat všechny Tutsie. Za pouhé tři měsíce dokázali pobít asi milión osob. Nedobrovolným účastníkem tragédie – a hlavním hrdinou filmu Hotel Rwanda – se stal Paul Rusesabagina, manažer luxusního hotelu v hlavním městě Kigali. Ač sám pocházel z kmene Hutu, podařilo se mu zachránit asi 1200 Tutsiů díky tomu, že jim navzdory ohromnému nebezpečí nabídl v hotelu útočiště.

Don Cheadle (Dannyho parťáci), který byl za ztvárnění postavy Paula nominován na Oscara, svého hrdinu pojal jako kultivovaného diplomata, který si umí dokonale uvázat kravatu, vkusně nabídnout úplatek a získat si přízeň všech natvrdlých generálů, ješitných obchodníků i samolibých bělochů ve městě. Na prvním místě však stojí jeho rodina: manželka Tatiana se coby příslušnice Tutsiů nachází v přímém ohrožení života, stejně jako jejich děti. Paul nijak netouží po roli hrdiny. V první polovině filmu má dokonce pochybnosti, zda učinil správně, když do hotelu vpustil uprchlíky a tím snížil jeho čtyřhvězdičkový standard; mohl by totiž přijít o místo. Za své chráněnce nebojuje se zbraní v ruce, nýbrž nástroji, které používal doposud: dokonale dávkovanými lichotkami a uměním naklonit si i nejobludnějšího rozkuráženého vraha.

Snímek se odehrává v přízračné atmosféře, která hlavně zpočátku připomíná horory typu Úsvit mrtvých. Na první pohled je vše v pořádku, život v ulicích Kigali působí téměř idylicky, ale tu a tam se objeví příznaky abnormality. Po ulicích se potulují agresivní tlupy v pestrobarevných košilích, jedovatý hlas z rádia hovoří o „tutsijských švábech“ a když se jednomu z Paulových dodavatelů náhodou rozsype bedna ve skladu, vyjde najevo, že v ní nebylo pivo, ale hora mačet. Apokalypsu, která vypukne po 7. dubnu, vnímáme Paulovýma očima; z krvavých zvěrstev, která se odehrávají všude kolem, tvůrci poodhalují jen malý zlomek, který ale dokonale stačí k objasnění beznadějné situace lidí v hotelu.

Pocit beznaděje je ještě umocněn rolí, kterou v tomto dramatu sehrává západní svět. Mezinárodní společenství (představované zde bohatými turisty a televizními reportéry) pouze nečinně přihlíží, diplomaté si hrají se slovíčky a místo pojmu „genocida“ používají eufemismu „došlo k několika aktům genocidy“. Čtyři vojáci OSN (v čele s Nickem Noltem v roli plukovníka Olivera), kteří Paulovu hotelu do poslední chvíle poskytují ochranu, mají zcela symbolickou roli vzhledem k tomu, že nesmějí střílet. „Až lidi uvidí tyhle záběry, řeknou ,Panebože, to je hrozné,´ a půjdou si dojíst večeři,“ sdělí Paulovi v okamžiku podroušené upřímnosti reportér Jack (Joaquin Phoenix).

Hotel Rwanda není z těch filmů, které klesají pod tíhou svého velkého humanistického poselství. Třebaže přináší cenné svědectví, současně jde o nesmírně působivé drama, které žádného diváka nenechá lhostejným.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.