Hollywood se dostal k informacím o zásahu proti bin Ládinovi

11. 1. 2012 - 5:46 | Téma | red

Hollywood se dostal k informacím o zásahu proti bin Ládinovi zdroj: tisková zpráva

Američtí vyšetřovatelé se snaží zjistit, jestli administrativa prezidenta Baracka Obamy nedala filmovým tvůrcům k dispozici příliš mnoho detailů z operace vedoucí k dopadení šéfa teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina.

Informace má k dispozici hollywoodská režisérka Kathryn Bigelowová, která nyní připravuje film mimo jiné o honbě za bin Ládinem. Uniklé zprávy podle kritiků již údajně vedly k diplomatickým nedorozuměním například v Pákistánu.

Šéf výboru pro vnitřní bezpečnost Sněmovny reprezentantů, republikán Peter King, vyjádřil obavu, že pokud bude s filmaři spolupracovat CIA a Pentagon, povede to ke zhoršení jejich dobré pověsti a k podobným incidentům, jako bylo zatčení Pákistánců, kteří podle pákistánských úřadů pomáhali americké rozvědce při operaci.

Jako důkaz zveřejnil King dokumenty Pentagonu a Ústřední zpravodajské služby (CIA), které hovoří o připravované spolupráci se zábavním průmyslem. Již v srpnu King vyjádřil obavu, že filmaři dostali "přístup na nejvyšší úrovni k informacím o nejtajnější misi v historii".

Mluvčí Bílého domu Jay Carney v reakci na to popřel, že by byly předány tajné informace. Jediné podrobné informace podle něj pocházely z prohlášení Bílého domu, vydávaných v každodenních briefinzích.

Film Smrt čeká všude od režísérky Kathryn Bigelow

Mluvčí CIA Jennifer Youngbloodová uvedla, že se CIA v rámci komunikace s veřejností snaží být otevřená, a spolupracuje proto již léta se zábavním průmyslem. "Naším cílem je přesné zobrazení mužů a žen v CIA, jejich poslání a jejich příspěvku ke službě veřejnosti" uvedla. "Je jasné, že nejdůležitější částí naší mise je samozřejmě ochrana národní bezpečnosti," dodala.

Režisérka Kathryn Bigelow, která natočila například film Smrt čeká všude, spolu se scénáristou Markem Boalem v srpnu informovala, že pracuje na filmu již několik let. Snímek se bude věnovat třem posledním administrativám, tedy prezidentů Billa Clintona, George Bushe a Baracka Obamy, a strategiím ministerstva obrany a CIA. Do kin by měl přijít na konci tohoto roku.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.