Hollywood paralyzuje stávka scénáristů. Jako první to schytaly talk shows, na filmech to pocítíme příští rok

4. 5. 2023 - 8:36 | Novinky | Adam Homola

Hollywood paralyzuje stávka scénáristů. Jako první to schytaly talk shows, na filmech to pocítíme příští rok zdroj: Foto: Stephen Lovekin/Shutterstock

Scénáristé naposled stávkovali před patnácti lety a napáchalo to značné ekonomické i kvalitativní škody. Aktuální stávka teprve začíná, ale čím delší bude, tím horší budou filmy.

Sdružení amerických scenáristů (Writers Guild of America, WGA) se nedokázalo dohodnout s Aliancí filmových a televizních producentů (Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTP) na celé řadě otázek, včetně odměn podle sledovanosti, využití umělé inteligence a minimálního počtu zaměstnanců ve scenáristických místnostech. V důsledku toho WGA vyzvala k zahájení úterní stávky.

WGA usilovala o to, aby se u streamovaných projektů vyplácely odměny podle sledovanosti, které by odměňovaly pořady s vyšší sledovaností. AMPTP však tento návrh odmítla, aniž by nabídla protinávrh. Kromě toho WGA vyjádřila obavy z možného dopadu umělé inteligence na psaní a usilovala o regulaci, která by umělé inteligenci zabránila psát nebo přepisovat literární materiály. AMPTP tyto návrhy odmítla.

Jednání se týkala také filmů s rozpočtem 12 milionů dolarů a více, u nichž chtěla WGA získat podmínky pro uvedení v kinech. Filmové společnosti kontrovaly minimálním rozpočtem 40 milionů dolarů a 9% zvýšením počáteční odměny, ale nenabídly žádné zlepšení v oblasti následných odměn.

Předběžná dohoda zahrnovala honoráře scenáristů, kteří dostávali kromě týdenních platů i odměny za scénáře, zvýšení limitu rozpětí ze 400 000 na 450 000 dolarů a rozšíření této ochrany i na scenáristy limitovaných seriálů. Cech také nabídl jedno bezplatné vysílání pro vysílané seriály.

AMPTP uvedla, že v neděli večer, pouhý den před vypršením smlouvy scénáristů, předložila komplexní návrh balíčku ke zvýšení odměn a zbytků za vysílání. WGA a AMPTP se však nadále rozcházejí v několika klíčových otázkách a WGA v reakci na tuto patovou situaci vyzvala ke stávce.

zdroj: MGM

Bondovka Quantum of Solace na tehdejší stávku scénáristů trpěla opravdu viditelně a ve výsledku jde o jeden z nejslabších dílů série za hodně dlouhou dobu.

Stávka scénáristů bude mít okamžitý dopad na noční estrádní, komediální a talk show pořady, jako je Saturday Night Live a The Tonight Show, které jsou závislé na scénářích prakticky neustále, respektive i na poslední chvíli. Nové epizody nahradí reprízy, což ve výsledku nevyhnutelně povede ke snížení sledovanosti a příjmů televizních stanic z reklamy.

Dále budou postiženy pořady, jejichž scénáristé pracují na budoucích epizodách v době natáčení pořadu. Dopad stávky bude ještě výraznější, pokud se protáhne do podzimní sezóny.

Dopady však mohou být nyní méně patrné, protože mnoho seriálů má velké mezery mezi sezónami nebo si dělají zásoby scénářů. Programové mezery by mohly vyplnit reality show a pro diváky je k dispozici nepřeberné množství televizních pořadů a mezinárodních programů. Dopad na filmy, jejichž výroba trvá déle, bude pravděpodobně ještě méně znatelný.

Pokud nejste vášnivými diváky večerních filmů, možná si stávku ani neuvědomíte, pokud nebude trvat dlouho nebo pokud se do ní nezapojí další odbory.

Streamované pořady mají totiž obvykle delší dobu realizace než televizní pořady vysílané v klasických kabelových televizích, takže dopady stávky na platformách, jako jsou Netflix a Prime, nemusí být viditelné po několik měsíců.

zdroj: 20th Century Studios

Další velkou obětí minulé stávky scénáristů byl i první sólový Wolverine. Ten byl všelijaký, jen ne skvělý.

Velkorozpočtové filmy pocítí dopady stávky jako poslední. Zatímco letní filmy by měly být uvedeny do kin podle plánu, filmový program na roky 2024 a 2025 by mohl být a nejspíš i bude ovlivněn poměrně dost. Což může pozlobit filmy jako třeba Gladiator 2, který by se měl začít natáčet každým dnem, ale negativně to ovlivní i chystanou produkci Marvelu a DC, kteří se snaží dostat na trh několik filmů (a seriálů) ročně.

Některé filmy mohou být kvůli stávce odloženy, zrušeny nebo pozměněny. Vzhledem k tomu, že filmy jsou často během produkce přepisovány, stávka by tomu zabránila a donutila by producenty natočit scénář tak, jak je, nebo se při změnách spolehnout na herce. Což obvykle moc dobře nedopadá. Stávka v letech 2007-2008 negativně ovlivnila filmy jako X-Men Origins: Wolverine, Star Trek z roku 2009 a bondovku Quantum of Solace. Tyto a další kousky se musely točit s původní verzí scénáře, na place je neměl a ani nemohl kdo měnit a na kvalitě některých scén to bylo znát. V případě Quantum of Solace pak trpěl celý film, ale nebyl jediný.

Showrunneři seriálů s hotovým scénářem představují neznámý faktor, protože by mohli jako „producenti“ přepisovat pořady dle libosti, ale očekává se, že mnozí z nich budou respektovat své členství v WGA a zastaví produkci.

Aktuálně je tak na stole víc otázek než oboustranně výhodných návrhů řešení. Běžný divák toho zatím sice moc nepozná, ale čím déle bude stávka pokračovat, tím znatelnější její dopady budou. Nejdřív na zábavní pořady a talk show, následně na seriály a pokud bude stávka trvat třeba i několik dlouhých měsíců, budou nakonec trpět i ty největší celovečerní filmy.

Zdroje: WGA , AMPTP

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.