Herec Christopher Lee si vybírá filmy podle režiséra, scénáře a role

1. 6. 2010 - 19:30 | Téma | red

Herec Christopher Lee si vybírá filmy podle režiséra, scénáře a role zdroj: tisková zpráva

Vysoký, charismatický, energický, moudrý a skvělý vypravěč. Takový je osmaosmdesátiletý britský herec Christopher Lee, který je jedním z hlavních hostů Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně.

Saruman z Pána prstenů odsuzuje současnou posedlost kinematografického průmyslu sexem, násilím a krví. Mladým začínajícím hercům radí trpělivost a neustálé vzdělávání se. Doufá, že si ještě někdy zahraje ve filmu Tima Burtona a po boku Johnnyho Deppa i v připravovaném dobrodružném fantasy Hobit. Filmy, v nichž hraje, si vybírá podle scénáře, režiséra a role samotné.

Christopher Lee, z něhož zvučný hlas a planoucí černé oči učinily nezapomenutelného padoucha ve filmech o Draculovi nebo snímku Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, má za svou dlouhou kariéru na svém kontě více než 250 filmů.

Star Wars

Nejvíce si váží toho, jak vytvořil nezapomenutelný portrét skutečné legendy Rasputina. Hororové drama Rasputin: The Mad Monk natočil v roce 1966. Snímek je i na dnešním programu Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež. "Já s ním mám mimořádné zážitky, protože když mi bylo devět či deset, tak mě matka probudila a řekla: 'Pojď dolů.' Setkal jsem se tam se dvěma muži. Jeden z nich se jmenoval princ (Felix Felixovič) Jusupov a druhý byl velkokníže Dmitrij Pavlovič. Právě tito lidé byli dva z pěti, kteří zavraždili v roce 1916 Rasputina," uvedl umělec. Upozornil, že film není úplně podle skutečnosti. "Nikomu nikdy nebylo dovoleno ukázat skutečnou pravdu. Důvodem bylo, že princ Jusupov byl tím, kdo mohl rozhodovat, co bude či nebude ve scénáři. Jemu se scénář nelíbil. Asi deset až 15 procent scénáře jsme museli změnit," přiznal Lee.

Za svůj nejdůležitější film, který kdy natočil, považuje Jinnah o Muhammadu Alím Džinnáhovi, který v roce 1947 založil Pákistán. "Točili jsme přímo v Karáčí, což už by dneska nebylo z bezpečnostních důvodů možné. Džinnáh představuje pro Pákistánce to samé co pro Indy Gándhí. Mimochodem, říká se, že ti dva se neměli rádi, ale to není pravda. Politicky si nerozuměli, ale lidsky spolu vycházeli velmi dobře," uvedl.

Pán Prstenů zdroj: tisková zpráva

Christopher Lee i přes úctyhodný věk překypuje energií, dojem z toho snad může jen mírně kazit hůlka, o kterou se při chůzi opírá. "Není to proto, že bych byl stařec," pousmál se. Vloni v červnu, když natáček snímek The Resident, se po ukončení jednoho z natáčecích dní vracel ke svému auta a zakopl tak nešťastně, že si zlomil obratel. "Myslím, že v mém věku to asi nezmizí. Kdykoliv teď beru nějakou roli, tak říkám, že moje postava už musí být jen s hůlkou," podotkl.

Oblíbený herec se již dávno neobjevuje v hlavních rolích, což ovšem neznamená, že by jeho filmové role byly nyní méně výrazné. "Není důležitá velikost role, ale její délka. Neexistují malé nebo velké role, ale existují dlouhé nebo krátké," upozornil.

Lee měl podle svých slov obrovské štěstí, když pracoval s nejlepšími režiséry, a to Johnem Hustonem, Orsonem Wellesem, Stevenem Spielbergem, Johnem Landisem, Peterem Jacksonem, Georgem Lucasem, Timem Burtonem.

Dracula

"Tim Burton a Johnny Depp jsou jedničky, už jsem s nimi natočil čtyři filmy a doufám, že spolu budeme dělat i dál. Tim je skvělý režisér. Pořád se usmívá. I když něco neuděláte dobře, tak se usmívá. To jen řekne: 'Bylo to dobrý, ale možná bychom to mohli udělat ještě jednou.'," poznamenal Lee.

Co na dnešní kinematografii uznávaný herec odsuzuje, je degradace sexu. "Skoro v každém filmu dnes jsou explicitní sexuální scény, povinně se tam někdo svléká. Přitom každý ví, co se stane. Například Alfred Hitchcock dokázal, že nikdy v jeho filmech nebyl žádný sex. Přitom ve skutečnosti ho tam bylo mnoho," poukázal. Podle něj je dnes kinematografie posedlá sexem, násilím, krví. "Spoustu filmů tohle kazí. Američané říkají, že šestnáctiletí diváci to chtějí, ale já tomu nemohu uvěřit," dodal.

Herec podotkl, že natočil i několik snímků, které se příliš nepovedly. Podle jeho slov jich je asi deset až 12. Upřesnit je ale odmítl. Rád by si ovšem zahrál v připravovaném filmovém ztvárnění knižní předlohy J.R.R. Tolkiena Hobbit. "Mělo se točit už letos, ale nakonec to odložili. Snad příští rok. Každopádně jsem poslal producentovi Peteru Jacksonovi vánoční blahopřání, aby na mě nezapomněl. Jen musí počítat s tím, že na Nový Zéland mu už nepoletím," uzavřel Christopher Lee.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.