Herec Bruce Willis není jenom symbolem zašlé slávy akčních hrdinů

17. 3. 2010 - 10:35 | Téma | red

Herec Bruce Willis není jenom symbolem zašlé slávy akčních hrdinů zdroj: tisková zpráva

Zarostlý chlapík, kterému za krkem sedí kocovina a poslední noc přespal v autě, se při pohledu na svou tvář ve zpětném zrcátku zašklebí a s ironickým výrazem poznamená: "Nikdo tě nemá rád, každej tě nenávidí, vždycky všechno poděláš - usměj se, ty vole."

Tvrdohlavý soukromý detektiv Joe Hallenbeck z filmu Poslední skaut (1991) se stal prototypem postav, které nejvíce proslavily amerického herce Bruce Willise.
Willis, který 19. března oslaví 55. narozeniny, sice momentálně neprožívá nejlepší období své herecké kariéry, stále však patří mezi celebrity Hollywoodu a na rozdíl od jiných představitelů akčních hrdinů se nestal svou vlastní karikaturou. Hraje i v komediích či nenápadných filmech s uměleckými ambicemi. Z komerčního hlediska se ale Willisovi v posledních letech výrazně podařilo jen oživení jeho nejslavnější postavy - policisty Johna McLanea - ve čtvrtém pokračování Smrtonosné pasti (2007).


Urostlý herec s vyholenou hlavou (přezdívaný Bruno) se narodil 19. března 1955 jako Walter Bruce Willis v německém Idar-Obersteinu, v rodině německé matky a amerického vojáka. Po dvou letech se ale jeho otec vrátil s rodinou do New Jersey. Po rozvodu rodičů odešel Bruce v 16 letech z domova, živil se jako barman, dělník nebo u benzinové pumpy a chtěl být slavným hráčem na foukací harmoniku.


Pak ho přátelé přemluvili, aby to zkusil s herectvím. Přihlásil na hereckou školu a první větší roli dostal v reklamě na džínsy. Kromě toho si zahrál i pár divadelních postav a rozhodl se zkusit štěstí přímo v Hollywoodu.


To se na něj usmálo, když získal roli svérázného soukromého detektiva Davida Addisona v televizním seriálu Měsíční svit, kde zastínil i v té době známější hereckou partnerku Cybill Shepherdovou. Hvězdného potenciálu začínajícího herce si všimli producenti a po roli v komedii Schůzka naslepo (1987) byl Willis trochu překvapivě obsazen do thrilleru Smrtonosná past (1988). Snímek Johna McTiernana se ale stal obrovským hitem a jedním z nejlepších akčních snímků historie.


První Smrtonosná past znamenala kromě kasovního úspěchu i průlom do dosavadních zvyklostí akčních filmů. Willisův policista John McClane v mrakodrapu plném teroristů není obvyklým nezranitelným supermanem, ale zmláceným a krvácejícím obyčejným chlápkem, který má občas docela normální strach. Úspěch Smrtonosné pasti zákonitě přinesl její další pokračování.


V 90. letech se Willis pevně usadil na hereckém výsluní Hollywoodu a nezůstal přitom jen v těsné škatulce akčního hrdiny. Za honorář 800 dolarů si například zahrál boxera Butche v Pulp Fiction (1994) režiséra Quentina Tarantina a jednu z hlavních rolí ve sci-fi 12 opic (1995) mu svěřil i bývalý člen komediální skupiny Monty Python Terry Gilliam.


Komerčně nejúspěšnějším Willisovým filmem však paradoxně není akční velkofilm, ale na první pohled nenápadný duchařský thriller Šestý smysl (1999). Role dětského psychiatra sice zpočátku vzbuzovala spíše ironické poznámky filmových publicistů na adresu Willisových hereckých schopností, výsledek však překonal všechna očekávání a Šestý smysl stále patří mezi nejvýdělečnější snímky všech dob.


V Hollywoodu proslul Willis svým poměrně divokým životním stylem a milostnými eskapádami. Z jednoho takového románku se nakonec po tříměsíční známosti vyklubala svatba s herečkou Demi Moorovou. Jejich vztah vydržel 13 let a skončil v roce 2000 rozvodem. Oba bývalí manželé se však i nadále stýkají a starají se o tři dcery. Loni v březnu se Willis znovu oženil - jeho vyvolenou je o 22 let mladší modelka Emma Hemingová.


Kromě herectví si Willis splnil svůj hudební sen a nahrál dvě desky. Pustil se i do obchodu - spolu s kolegy Arnoldem Schwarzeneggerem a Sylvestrem Stallonem založil řetězec restaurací Planet Hollywood.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.