Herec a Kaskadér Zdeněk Srstka slaví 75. narozeniny

26. 9. 2010 - 9:00 | Téma | red

Herec a Kaskadér Zdeněk Srstka slaví 75. narozeniny zdroj: tisková zpráva

Drsňák s něžným srdcem, vzpěrač a účastník olympiády či zastánce opuštěných zvířat, jenž svými často komickými rolemi siláků a svalovců obohatil desítky českých filmů. Tím vším je populární herec, kaskadér a moderátor Zdeněk Srstka, který dnes slaví pětasedmdesátiny.

Zdeněk je stále v pohybu a hlavně v pohodě. "To je moje životní krédo: musíte být nad věcí, jen tak se dá přežít," svěřil se nedávno v tisku muž s nezaměnitelnou zápasnickou fyziognomií, jenž se 50 let věnoval kaskadérství a ztvárnil role ve více než padesátce filmových titulů. V dalších filmech se pak objevil právě jako kaskadér, na svém kontě má i desítky televizních rolí.

Hřmotnější postavu i chuť zdolávat fyzickou námahu zdědil Zdeněk Srstka po svém otci a dědovi, kteří se živili jako řezníci. Rodina má kořeny na Hlinecku v Pardubickém kraji, on sám se však narodil 26. září 1935 v Praze. Vyučil se v pražském ČKD elektromechanikem a již v mládí mu učarovaly sportovní disciplíny jako box, vzpírání či zápas. Ve sportu dosáhl nemalých úspěchů. Jako vzpěrač například reprezentoval republiku v roce 1960 na letních olympijských hrách v Římě.

Rozpuštěný a vypuštěný zdroj: tisková zpráva

Sportovní dovednosti později využil v povolání filmového kaskadéra, s nímž začínal ve skupině kolegů, která se formovala na počátku 60. let ve filmovém studiu Barrandov. Jednou z jeho prvních rolí byl jeden z pistolníků v parodii Limonádový Joe (1964) Oldřicha Lipského, kde se právě někdejší sportovci blýskli v hromadných rvačkách. Poté již následovaly desítky rolí svalovců i komických figurek, jež ho provázejí dodnes.

Přesto, že Srstkovou doménou nebyly titulní role, řadou svých postav a zejména jejich replik se zapsal do české filmové historie. Asi nejznámější se stala jeho věta "Hliník se odstěhoval do Humpolce" z Lipského komedie Marečku, podejte mi pero! (1975) informující o nepřítomnosti spolužáka či pouhá jednoslovná hláška "Kachny ..., kachny ...", kterou s kamenným výrazem pronášel ve snímku Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka Rozpuštěný a vypuštěný (1984). Do jeho filmografie patří i snímky Parta hic, Adéla ještě nevečeřela, Volání rodu, Kulový blesk, Slavnosti sněženek, "kaskadérský snímek" Cesta peklem a mnoho dalších.

Řadu příležitostí nabídla Srstkovi televize. Objevil se v desítkách televizních inscenací a v seriálech včetně Sanitky, Létajícího Čestmíra, Vlaku dětství a naděje, Rodáků i série o majoru Zemanovi. V posledních letech si zahrál například v seriálech Četnické humoresky či Případy detektivní kanceláře Ostrozrak. V 80. letech zaujal svými vystoupeními v zábavném pořadu Možná přijde i kouzelník a k televizní zábavě se později vrátil třeba v Čundrcountry show Ivana Mládka. Hlavní role na Srstku čekala v jedné z letošních epizod projektu České televize Trapasy.

Zdeněk Srstka, O zvířatech a lidech zdroj: tisková zpráva

Asi nejvíce však k Srstkově popularitě v posledních letech přispělo jeho moderování pořadu České televize Chcete mě?, v němž spolu se zpěvačkou Martou Kubišovou nabízejí novým majitelům opuštěné pejsky z útulků. Jak se před časem svěřil, on sám se také stará o několik psů nebo kočičího nalezence. "Furt by se mazlil, říkám mu Rozinko nebo Zrzku, tuhle jsem kvůli němu upadl, protože jsem na něj nechtěl šlápnout. Je to miloučký, je to fajnový, že není člověk sám," řekl před časem.

Méně je známé, že filmové a televizní řemeslo Srstku tak docela neživilo. Od konce 60. let strávil skoro půlku života jako hlavní správce kolejí Českého vysokého učení technického v Praze. I přes svůj věk se herec stále udržuje ve sportovní kondici. Jako veterán se například věnuje silové disciplíně benchpressu.

Zdeněk Srstka je podruhé ženatý, a to od předloňska, kdy po více než čtyřiceti letech znovu vstoupil do svazku manželského. Vzal si svou dlouholetou přítelkyni, o 14 let mladší Alenu. Z prvního manželství má syna Jiřího, bývalého ředitele Národního divadla a nynějšího šéfa divadelní a literární agentury Dilia.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.