Harry Potter: Vyprávění je nejsilnější kouzlo

3. 7. 2008 - 10:24 | Téma | red

Harry Potter: Vyprávění je nejsilnější kouzlo zdroj: tisková zpráva

< v kouzel a čar Škole na vyučují se která ta, než mocnější, starší mnohem kouzlo působí zde že tomu, nasvědčuje více nicméně podceňovat, neradno sice absolventy Zmijozelské nebude

< v kouzel a čar Škole na vyučují se která ta, než mocnější, starší mnohem kouzlo působí zde že tomu, nasvědčuje více nicméně podceňovat, neradno sice absolventy Zmijozelské nebude. nejspíš to pravda ale jisti, i být mohou tím si škol knihoven amerických jistých čistoty obránci někteří napovídala, tomu by zázrak průšvihu z udělat dokáže marketing dobrý Zkušenost, mimochodem). Zmijozel, bradavický mysli mají školy, britské tvrdit, budou (pokud marketingu zapřenou nebo přestrojení pracující černokněžníci mágové samozřejmě jsou podezřelí>J. K. Rowingová: Harry Potter I–III. Albatros 2000, 2001
< v kouzel a čar Škole na vyučují se která ta, než mocnější, starší mnohem kouzlo působí zde že tomu, nasvědčuje více nicméně podceňovat, neradno sice absolventy Zmijozelské nebude. nejspíš to pravda ale jisti, i být mohou tím si škol knihoven amerických jistých čistoty obránci někteří napovídala, tomu by zázrak průšvihu z udělat dokáže marketing dobrý Zkušenost, mimochodem). Zmijozel, bradavický mysli mají školy, britské tvrdit, budou (pokud marketingu zapřenou nebo přestrojení pracující černokněžníci mágové samozřejmě jsou podezřelí>
< v kouzel a čar Škole na vyučují se která ta, než mocnější, starší mnohem kouzlo působí zde že tomu, nasvědčuje více nicméně podceňovat, neradno sice absolventy Zmijozelské nebude. nejspíš to pravda ale jisti, i být mohou tím si škol knihoven amerických jistých čistoty obránci někteří napovídala, tomu by zázrak průšvihu z udělat dokáže marketing dobrý Zkušenost, mimochodem). Zmijozel, bradavický mysli mají školy, britské tvrdit, budou (pokud marketingu zapřenou nebo přestrojení pracující černokněžníci mágové samozřejmě jsou podezřelí> Daniel Radcliffe jako Harry Potter Je to vlastně záhada, proč se knihy o čarodějnickém učni Harry Potterovi staly nepřehlédnutelným literárním fenoménem posledních let. Poté, co s každým dalším vyšlým dílem působil od roku 1997 pozdvižení v anglofonním světě dorazil Harry loni i do Čech. A až za půldruhého měsíce vyjde český překlad zatím posledního dílu, mohou si čtenáři krátit čas do vydání páté knihy dumáním nad tím, jaké zaklínadlo (někteří by řekli klatba) na těch knihách spočívá, že je čtou takříkajíc žáci i učitelé.

Potterův příběh využívá podmanivého konceptu magického světa přítomného v běžné realitě, ovšem skrytého nevšímavým či nezasvěceným lidem. Mudlové, jak jim kouzelníci říkají, na nástupiště 9 3/4 na londýnském nádraží cestu nenajdou a místo střední školy kouzelnické v Bradavicích (kdesi ve Skotsku) by našli jen zpustlou zříceninu, které se raději vyhnou.

Harry Potter a Kámen mudrců ještě sváděl k dojmu, že půjde o jinak kostýmované vyprávění ze života britské internátní školy s pohádkovou příměsí. Další pokračování, zvláště Vězeň z Azkabanu a především zatím poslední kniha, Ohnivý pohár, ovšem ukazují, že J. K. Rowlingová našla zajímavou pozici na pomezí dětské literatury, fantasy žánru a příběhů s tajemstvím.

Mladšímu publiku odpovídá sevřenější děj a více strohá "výprava", než bývá zvykem u některých fantasy ság. Konstrukce a promyšlenost zápletek zatím s každým dílem rostou a snad i proto je tak netrpělivě vyhlížen pátý díl, Řád fénixe. Současně je ovšem čím dál nápadnější, že se začíná dostávat do střetu dynamika příběhu a koncepce sedmi knih o sedmi Harryho letech učednických. V Kameni mudrců, Tajemné komnatě a do značné míry i ve Vězni z Azkabanu dloužící se stíny minulosti příliš nebránily sehrání zápletky v jednom školním roce, Ohnivý pohár už ovšem končí takříkajíc dvojtečkou a jen další díly ukáží jak se autorka s konfliktními tendencemi osnovy a dynamiky příběhu vypořádá.

Už teď lze ale říci, že Řád Britského impéria si Rowlingová zasloužila především proto, že asi našla kouzelnou formulku, kterak z mnoha dětí multimediálního věku nadělat staré dobré knihomoly. A to bude platit i tehdy, pokud dnešní mladší čtenáři příběhů o Harrym, Ronovi, Hermioně, řediteli Bumbálovi, profesoru Snapovi a lordu Voldemortovi je budou možná za čas považovat jen za Příční ulici, jíž se dostali do skvělejších říší, třeba na Tolkienovu Ardu či jinam.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.