Harry Potter a vězeň z Azkabanu

11. 8. 2009 - 8:47 | Recenze | red

Harry Potter a vězeň z Azkabanu zdroj: tisková zpráva

Filmový Harry Potter se dosud marně snaží překonat svůj knižní předobraz. Příliš úzkostné scénáře, dětsky prosté příběhy, neschopnost udělat si ze sebe srandu a v neposlední řadě i velká konkurence v podobě Jacksonovy rozmáchlejší a soudržnější fantasy Pán Prstenů odsuzují kouzelnického učně do pozice přesmaženého a tenkého bifteku. Třetí pokračování navíc u pokladen v hlavních teritoriích soupeří s ohromně vtipným Shrekem 2 a sotva se drží. I přes to, že film jakž takž funguje až v závěrečné půlhodině, je však třetí díl potterovské série zatím nejlepší.

HARRY POTTER A VĚZEŇ Z AZKABANU Harry Potter (Daniel Radcliffe) tráví u svého zlého strýčka Vernona další prázdniny. Obvyklých pět minut ponižování tentokrát Harry řeší poněkud rázněji, než dříve. Trest za čarování v normálním světě je mu však prominut, neb hrdinovi hrozí větší nebezpečí – vrah Sirius Black (Gary Oldman) utekl z Azkabanu, čarodějnického Alcatrazu, a míří nejen do Bradavic, ale zjevně přímo za Potterem, aby dokonal to, co začalo před 13 lety – totiž aby zabil Pottera, jehož rodiče měl zabít na příkaz Toho, jehož jméno se nevyslovuje. Školu před Blackem chrání Mozkomorové, velmi podobní Nazgúlům. Chrání ale i Pottera samého?

Veškerou kouzelnou atmosféru v Azkabanu vytváří kulisy. Průlety jsou oslnivé, efekty ohromující. Skoro stejné jako v Pánu prstenů - gotický styl oba filmy vizuálně vůbec hodně přibližuje. Williamsova hudba má sklony k repetetivnosti, ale nároky na pohádkový velkofilm splňuje.

HARRY POTTER A VĚZEŇ Z AZKABANU Obsazení nadaného mexického režiséra Alfonse Cuaróna (Mexická jízda) ve skutečnosti ukazuje moc produkčního studia – po technické stránce není bijáku co vytknout. Tempo je rychlejší, než v předchozích Potterech. Jenže co příběh? Emoce? Hrdinové? Je to pořád ta samá charakterová slabota, jako dříve. Příběh až příliš slepě následuje knihu a mrhá časem: úvodní patálie ve „skutečném světě“ je ve chvíli odpuštění trestu dramaticky zcela zbytečná.

Harry sám je trochu jako figurka v plošinovce – prostě před něj přiletí nepřítel a on se s ním musí popasovat ve westernovém stylu a cestou ještě nahlédnout do 13. komnaty vlastní duše. Absence vlastní vůle a možnost rozhodnout se Harryho figuru nepříjemně oslabují. Režie mu navíc nepomůže ani mezi přáteli Hermionou (Ema Watsonová) a Ronem (Rupert Grint) – když se Hermiona bojí, přitulí se k Ronovi a až potom k Harrymu, který se utápí v utrápených výrazech. Přitom Daniel Radcliffe, jehož oblíbeným filmem je Strach a hnus v Las Vegas, začíná být zatraceně zajímavý herec. Probouzí se v něm velké charisma.

HARRY POTTER A VĚZEŇ Z AZKABANU Některé vedlejší figury jsou pro fungování příběhového jádra zcela zbytečné – neustálý opruz Malfoy – jiné jsou zase ukráceny na čase:
Inzerovaný hlavní padouch Black se osobně objeví až po 90 minutách! Do té doby jenom párkrát zacení zuby z plakátu. Každou další scénu přitom Oldman s přehledem ovládne a činí tak poslední třetinu snímku hodnou sledování. Velmi zajímavý je osud profesora Lupina – nomen omen (David Thewlis). Vedle Blacka jde o nejzajímavější figuru snímku, bohužel se o něm nikdy nic nedozvíme. Úžasný profesor Snape (Alan Rickman) je i ve třetím díle zase jenom za stafáž.

Polopatické dialogy lze omluvit jedině tím, že by to pětileté děti jinak nestihly pochopit. Ve všech dílech série se opakují stejné motivy a to ve mně vyvolává obavu o originalitu dalších dílů. Má být Harry Potter pouhá soap-opera, anebo skutečná filmová série? Zatím je spíš tím prvním. Harry sice opticky dospívá, snad umí víc kouzel, snad ví víc o sobě, ale že by odněkud někam došel, to bohužel ne.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.