Harry Potter a Tajemná komnata - soundtrack

25. 1. 2008 - 16:26 | Téma | red

Harry Potter a Tajemná komnata - soundtrack Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Jde o jeden z nejpovedenějších soundtracků tohoto roku, který potěší nejen milovníky Harryho Pottera. John Williams patří k nejlepším a zároveň nejslavnějším skladatelům filmové hudby

Potter_Sound
John Williams patří k nejlepším a zároveň nejslavnějším skladatelům filmové hudby. Na svém kontě má hudbu takřka ke všem filmům Stevena Spielberga, Čelistmi a E.T. - Mimozemšťanem počínaje, Indiana Jonesem a Schindlerovým seznamem konče. Ke jménu John Williams také neodmyslitelně patří všechny díly Star Wars, jejichž ústřední melodii by dokázal zanotovat snad každý filmový fanoušek. Harry Potter je další filmová série, kterou Williams obdařil svou podmanivě krásnou hudbou. Ačkoli již v Kameni mudrců jsme mohli nalézt skladby, které nápadně připomínaly jeho předchozí tvorbu, stále šlo o dílo, jež dokonale splňuje svůj účel. Jeho hrává hudba se přesně hodila do rodinného snímku, jakým je Harry Potter. Tajemná komnata není v tomto ohledu jiná.

Již ústřední motiv - z velké části známý z prvního dílu - nás naladí na kouzelný hudební zážitek. Williamsova hudba je tajemná, místy strašidelná a snová. Orchestr využívá velmi hravým způsobem. Krásné monumentální orchestrace střídají rozverné tóny, to vše v hávu podmanivé melodické hudby, která nepostrádá kouzelnou atmosféru, jež se dokonale strefí do vánoční nálady. Soundtrack k Tajemné komnatě splňuje zásadní věc, kterou je funkčnost ve filmu, a nakonec i příjemný samostatný poslech, jenž vám připomene kouzelný nádech celého snímku, a vy si budete mít možnost vybavit jednotlivé scény filmu. Tak jak jsme u Williamse zvyklí, i zde spojuje melodičnost s určitou monumentálností. Výsledkem je sice nepříliš originální, ale přesto neodolatelné hudební dílo.

Část soundtracku je samozřejmě „pouze“ akční výplní, která funguje především ve filmu, při samostatném poslechu je to shluk tónů, které v posluchači evokují napětí, ale výraznější „emotivní“ dojem nezanechají. K nejzdařilejším hudebním motivům patří jednoznačně ten použitý ve skladbě Fawkes the Phoenix, který se znovu objevuje také v dalším tracku Fawkes Is Reborn, a pro velký úspěch je zopakován i v jedné z finálních skladeb/scén Dueling the Basilisk. Právě v těchto skladbách je jasně patrný styl, v jakém se nese celý Williamsův soundtrack. Krásná hudba plná hravých tónů, která vzápětí nabývá temného vyznění. John Williams složil hudbu, která je od Harryho Pottera a Kamene mudrců odlišná, a to zejména svou temnější atmosférou. Tajemné komnatě dominují především housle, flétny a trubky, které dokáží navodit strašidelné pocity, jež Williams pro kýžený efekt potřeboval.

Pravdou zůstává, že ani další dílo Johna Williamse nemůže fanoušky filmové hudby zklamat, přestože čistou originalitu bychom zde hledali jen stěží. Pozorný posluchač zde najde řadu již jednou použitých hudebních motivů, ať už ze Star Wars nebo z E.T. – Mimozemšťana. Faktem je, že na prolínání hudebních prvků z předešlých soundtracků Johna Williamse je znalý posluchač již vcelku zvyklý a rád skladateli tenhle „zlozvyk“ odpustí. Vždy se nám totiž dostane krásné hudby, která nás zaručeně okouzlí a jejíž pomocí se dostaneme do světa fantazie.

John Williams rozhodně není žádný troškař, a tak na soundtracku Harry Potter a Tajemná komnata najdeme celých 20 skladeb, které vydají na 70 minut kvalitní hudby. Přestože nejde o Williamsovo nejlepší dílo, v rámci ostatní filmové hudby jde o jeden z nejpovedenějších soundtracků tohoto roku, který by určitě neměl ujít vaší pozornosti, ať už patříte mezi fanoušky malého čaroděje nebo filmové hudby.

Na SPECIÁL filmu Harry Potter a Tajemná komnata.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.