Harald Kloser: Alien vs. Predator - soundtrack

25. 1. 2008 - 14:25 | Téma | red

Harald Kloser: Alien vs. Predator - soundtrack zdroj: tisková zpráva

Nevím, jestli je to jenom můj osobní pocit, nebo to tak skutečně je, ale film Alien vs. Predator po letech čekání, komplikací a po narychlo vykvašené produkci prostě zapadl! Nekonal se žádný velký boom, nic, co by za normálních okolností doprovázelo setkání dvou tak ohromných kultů. Víceméně to samé lze říci i o soundtracku k filmu. Není to sice žádná bída, ale pokud se na vetřelecké i predátoří sérii podepsala jména jako Jerry Goldsmith, James Horner, Alan Silvestri či Elliot Goldenthal, čekal bych přeci jen něco víc, než jméno začínajícího Haralda Klosera. Ale pojďme už k soundtracku ...

Ten dost překvapivě není vlastně ani moc horrorový (jako třeba Vetřelec či Vetřelec 3), ani moc akční (jako Predátor 1,2 nebo Vetřelci). Je vlastně spíš dobrodružný a hudebních odkazů na předchozí díly je tu minimum. Vlastně pokud přehlédneme úvodní uskřípanou skladbu 1904 jako z Vetřelců, či pár perkusivních rytmů z džunglí prorostlé jedničky Predátora, nezbude z původního odkazu vůbec nic a pokud bych měl soundtrack nutně k něčemu přirovnat, napadne mě spíš Mumie nebo Hvězdná brána.

Hlavní téma filmu (druhá skladba Main Theme) v sobě nenese žádné rysy klasických filmových „témat“, zní spíše jako hudba z nějakého výpravného eposu z carského Ruska; jedná se převážně o dobrodružnou hudbu. Kupříkladu skladba Beuvetoya Island v sobě má prvky až takové posvátné vznešenosti, která v dobrodružných filmech často doprovází objev něčeho skutečně „velkého“ (vzpomeňte třeba na Indiana Jonese...). Řekl bych, že tuhle část zvládl Kloser vcelku dobře, v dalších částech už ale tak přesvědčivý nebyl.

Byl jsem zvědavý, jak se vypořádá s akcí, ale čekalo mě zklamání. Pojal ji celkem vlažně, v asi dvou největších akčních věcech Alien Fight a Alien Queen navíc hudba působí dost nejistě, jako z televizní produkce a pár ostatních akčních tracků můžete s klidem brát spíš jako nevýrazný background ...

Ohledně ras: Predátory na soundtracku charakterizují dominantní orchestrální postupy, cimbálové údery atd. (viz. Hanging Bodies), co se Vetřelců týče, nevšiml jsem, že by byly nějak hudebně zvýrazněni, škoda.

Kloser by se měl do budoucna možná více cvičit na menších projektech. Například oproti rovněž aktuálnímu soundtracku Den poté je zde pár výraznějších momentů, ale na druhou stranu Alien vs. Predator zní mnohem "béčkověji", což se týká především "nezmáknuté" orchestrace (James Brett).

Verdikt: Takový nedovařený průměr, Kloser má ještě hodně co dohánět!

Hodnocení: 50%

Seznam skladeb:
01. 1904 (1:16)
02. Alien vs Predator Main Theme (3:29)
03. Antarctica (2:19)
04. Bouvetoya Island (2:09)
05. Down the Tunnel (1:02)
06. Hanging Bodies (1:45)
07. Southern Lights (1:40)
08. Predator Space Ship (1:11)
09. The Pyramid (1:11)
10. Temple (1:10)
11. Dark World (2:56)
12. History of the World (3:20)
13. Alien Fight (3:14)
14. I Need This (1:45)
15. Weyland's End (:56)
16. Alien Queen (1:37)
17. Showdown (3:23)
18. The End... or Maybe Not (3:30)

Celkový čas: 38:03

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.