Graeme Revell: The Chronicles of Riddick - soundtrack

25. 1. 2008 - 14:31 | Téma | red

Graeme Revell: The Chronicles of Riddick - soundtrack zdroj: tisková zpráva

Není to tak dlouho, co jsem se rozplýval nad nedávným Revellovým soundtrackem k filmu Out of Time, který pojal coby free jazzovou záležitost, a už je tu autor zpět, tentokrát s hudbou z trochu jiného soudku

Není to tak dlouho, co jsem se rozplýval nad nedávným Revellovým soundtrackem k filmu Out of Time, který pojal coby free jazzovou záležitost, a už je tu autor zpět, tentokrát s hudbou z trochu jiného soudku. The Chronicles of Riddick (Riddick: Kronika temna) je akční sci-fi, hudebně ale zkomponovaná ve stylu Hvězdných válek, tedy alespoň co se týče tematičnosti/odkazovitosti soundtracku k filmu s množstvím výrazných postav, ras i míst.

Revell skládal hudbu i k prequelu Chronicles, snímku Pitch Black (Černočerná tma). K němu ale i díky malému rozpočtu filmu nikdy nevyšel oficiální soundtrack, pouze raritní 2CD bootleg a tudíž mě dost potěšilo, že energetický perkusivní motiv, který provázel téměř celý snímek Černočerná tma se v téměř nepozměněné verzi objevuje i zde ve skladbách One Speed, Final Betrayals či End Credit – Final Chronicle a rozhodně Vám doporučuji si tyhle skladby třeba před koupí poslechnout, protože se jedná o nejenergičtější část celé nahrávky. Pokud tedy nepočítám výživnou akční část soundtracku.

Mimo původní téma tu pak najdete např. téma pro rasu Furiánů či Heliosanů (Imam´s Death, Arrival At Helion), která jsou hozená do Revellova oblíbeného etnického stylu, jenž zde reprezentuje především perkusivní sekce s řadou chrastítek a dalších nelehce identifikovatelných nástrojů a samozřejmě orientální vokály.

Nejvýraznějším novým motivem je ale ten, který patří temné rase Necromongerů, v něm se míchá elektronika s údernými perkusemi a trumpetami a vytváří hodně dominantní celek, koneckonců vhodný přesně pro hlavní záporáky filmu (skladby Necromongers, Chronicles of Riddick).

Pokud přijde na akci, jedná se o čistý mix elektroniky s masivních orchestrem, vokály a Revellem poctivě využívanou perkusivní sekcí, která patří do jeho originálního rukopisu a která jej doprovází většinou jeho tvorby. Poslechněte si např. skladby One Speed či Helion Attack Pt. 2, které jsou typickým zástupcem akční hudby na tomto soundtracku.

Verdikt: The Chronicles of Riddick je hodně dobře zvládnutá záležitost a je docela škoda, že díky nepříliš velkému úspěchu filmu v kinech ho možná bude širší publikum přehlížet. Rozhodně doporučuji ...

Hodnocení: 80%

Seznam skladeb:

01. The Chronicles of Riddick (2:43)

02. Hunt fot Riddick (4:43)

03. Vaako Conspiracy (2:19)

04. The One Speed (3:08)

05. Sweet Spot (1:29)

06. The Animal Side (0:53)

07. Arrival At Helion (1:10)

08. Save My Family (1:19)

09. Kyra´s Theme (1:21)

10. Helion Attack Pt.2 (1:12)

11. Imam´s Death (1:46)

12. Necromongers (1:26)

13. Show You The Way (1:59)

14. Hellhounds (2:18)

15. Pop the Cock (1:34)

16. Slam (2:43)

17. Furyan Energy (0:59)

18. The Purifiers End (2:10)

19. Aeron Fortells (1:50)

20. Final Betrayals (1:55)

21. Keep What You Kill (2:32)

22. End Credit – Final Chronicle (4:02)

Celkový čas: 45:31

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.