Gothika

12. 3. 2004 - 3:48 | Téma | red

Gothika zdroj: tisková zpráva

Halle Berry, Penélope Cruz a Robert Downey jr. v horrororovém dramatu z psychiatrické léčebny od Mathieu Kassowitze (Purpurové řeky). Napsal: VOJTĚCH RYNDA. +Fotogalerie. Problém bude hlavně ve scénáři. Přesněji řečeno, za to, jaká je Gothika rozplizlá nuda, může scénář Sebastiana Gutierreze tak ze 70%, zatímco zbylá procenta si rovným dílem rozdělili pitvorní herci

Problém bude hlavně ve scénáři. Přesněji řečeno, za to, jaká je Gothika rozplizlá nuda, může scénář Sebastiana Gutierreze tak ze 70%, zatímco zbylá procenta si rovným dílem rozdělili pitvorní herci. Druhá největší hrůza na Gothice totiž je, že scénář, který jako mlýnek na maso sehňácá dohromady všechno to, co v aspoň trochu originálních bubáckých filmech posledních let fungovalo, vůbec dospěl až k realizaci - i když mnohé vysvětluje skutečnost, že jej zaštítila produkční společnost Dark Castle Entertainment pánů Joela Silvera a Roberta Zemeckise, která se vyžívá v béčkových krvárnách typu Loď duchů. Ten nejhrůznější moment Gothiky pak představuje fakt, že v ní z kdysi svěžího režijního rukopisu Mathieu Kassovitze (Purpurové řeky, Povolání vrah) nezbyly ani ohlodané kostičky. Tohle s evropskými režiséry dělá Amerika.

Gothika Gothika není než prachbídná duchařina, jež si k efektnosti horko těžko pomáhá berličkou blázince v ženské věznici. Právě tam působí špičková psychiatrička Miranda Grey (Halle Berry), superracionální ženská, která přes den pere sedativa do pacientek a kamarádí s dozorci a po večerech si užívá idylku s milujícím manželem - a taky psychiatrem - Douglasem (Charles S. Dutton). Jedné, pochopitelně hodně deštivé noci Miranda cestou domů málem přejede holku v promáčené noční košilce, a pak se probere až ve "svém" blázinci - jenomže z druhé strany mříží. Ukáže se, že té noci naporcovala manžela sekerou. Kolega Pete Graham (Robert Downey Jr.) jejím proklamacím neviny moc nevěří, zato Miranda začne věřit tomu, že pacientka Chloe "můžeš si vzít mé tělo, ale ne moji duši" Sava (Penélope Cruz) opravdu netrpí bludy, když říká, že ji v cele znásilňuje pokérovaný týpek. A holčička v košilce pořád nechce dát pokoj...

Gothika To nejnelogičtější na Gothice je její jméno: gotického v ní není ani co by se za nehet vešlo (ten barák, co vypadá jako hrad?), jen to prostě dobře zní. Nejlogičtější je potom naopak to, že scénář, který vypadá, jako kdyby pejsek a kočička místo dortů pekli horory, vůbec nedrží pohromadě a rozhodně člověku neudělá dobře. Urousanou dívenku známe z Kruhu, probuzení v lapáku z Lost Highway, nápisy krví na stěnách ze Sedm, Shining, Poldy a dalších sedmadvaceti filmů a o zneužívání v celách snad radši ani nemluvím. Korunu tomu všemu nasazuje závěrečný zvrat, tedy spíš zvratek: sovy nejsou čím se zdály být, a tak má i Mirandin manžel dvě tváře. Rozuzlení celé komedie umožní konfese zabijáka, který ty, jež o něm vědí, před chystaným umlčením rád důkladně informuje o veškerém svém působení. Všechny tyhle žánrové ozkoušenosti až vyčpělosti plavou v řídkém těstě scénáře jako izolované rozinky a jediné, co Gothiku jakž takž drží pohromadě, je atmosféra: laciná, ale aspoň konzistentní.

Gothika Atmosféra totiž úzce souvisí s vizuální stránkou bijáku, na níž se toho podařilo pokazit asi nejméně; co na tom, že v ději nemá opodstatnění. Kameraman Matthew J. Libatique (Telefonní budka, Rekviem za sen, Pi) pečlivě staví dlouhé jízdy ponurými chodbami, užívá si deště, hraje si s neustále porouchanými zářivkami (ty blikáním reagují na přítomnost duchů - konečně něco zajímavého dějově i výtvarně), čaruje s kužely baterek ochranky ve scéně Mirandina útěku... Libatiquovi se však do cesty neustále pletou ti politováníhodní herci (nemohla by Halle Berry toho Oscara vrátit?) a špatné triky a hlavně na něj zpoza každého rohu neustále něco bafá. Na ruku mu jde snad jen dobře užívaná hudba.

A to je asi tak všechno, tády dády dá. Leda by došlo na sequel, jak se nám snaží naznačit epilog, a to už by pak bylo nejspíš opravdu třeba vzít do rukou sekery.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.