Gerry

18. 5. 2004 - 3:15 | Téma | red

Gerry zdroj: tisková zpráva

CANNES 2004: Kdo vyhraje letos, se dozvíme v sobotu. Zatím si připomeňme loňského vítěze - Guse Van Santa, který těsně před SLONEM natočil s Caseyem Affleckem a Mattem Damonem naprosto ojedinělý existenciální biják GERRY. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. +Fotogalerie. Po větších a komerčních bijácích Dobrý Will Hunting (Good Will Hunting) a Osudové setkání (Finding Forrester) se Gus Van Sant ve svých dalších dvou snímcích Gerry a Slon (Elephant) vrátil k úzkému štábu a minimalistickému ději

Po větších a komerčních bijácích Dobrý Will Hunting (Good Will Hunting) a Osudové setkání (Finding Forrester) se Gus Van Sant ve svých dalších dvou snímcích Gerry a Slon (Elephant) vrátil k úzkému štábu a minimalistickému ději. A hned ten první, Gerry, je absolutně fascinující a strhující biják. Nekompromisní režijní vedení však nechává málo prostoru pro toleranci: tenhle film budete buď milovat, nebo nenávidět.

Gerry Dva kamarádi se jen tak nalehko vydají na krátký trek pustinou. Cílem je ‚the thing‘, čili ‚to‘, věc sice dokonale abstraktní, zřejmě ale nějaká přírodní zvláštnost. Po chvíli to kluky přestane bavit, vydají se zpátky k autu, ale ztratí směr. Silnice je v nedohlednu, okolo jen keříky a nikde žádná cedule, domorodec, nebo stánek s občerstvením.

Akce se rozvíjí s tranceovou monotónností; kluci prostě jdou a jdou a jdou. Vrušení je pár – zprvu večerní ohníček, později Affleck absurdně uvízne na osamělé skále a Damon ho musí zachraňovat. Potom se objeví první fata morgány a nepříjemné stavy duše i těla vůbec.
Affleckův Gerry je výřečnější a dětinštější, zatímco ten Damonův je větší realista a pochybnosti ukrývá za kamennou tváří.
Jinak jsou figury ponechány v co nejuniverzálnější rovině. Navzájem se oslovují „Gerry“, ale nejmenuje se tak ani jeden. Gerry, nadávka pro všechno, pochází ze slangu Matta Damona a Caseyho Afflecka, herců a spoluautorů scénáře (a také spolustřihačů).

Gerry Při své pouti za nejasným cílem kluci téměř nemluví. Kromě občasného řešení aktuální situace má v úvodu filmu každá z postav jeden monolog, který se tak, či onak týká prohry. Nejprve Damon vypráví o slovní soutěži, ve které soutěžící neuhodla poslední písmenko, později Affleck vítězoslavně oznámí, že v počítačové hře dobyl Théby. Pak vyjde najevo, že Théby sice dobyl, ale vzápětí přišel o všechno.

Minimum akce a zejména dialogů vtahuje diváka do situace. Zároveň může signalizovat vnitřní prázdnotu, či nechuť k citovým vazbám - ti chlapi neřeknou nic o sobě, ani se nezajímají o toho druhého.
Gerry se však dá mnohem přirozeněji chápat jako fyzická i mentální expedice, cesta k cíli, který kope jako nezkrocený kůň.

Gerry Oba herci, v reálu velcí kamarádi, zvládli enormní zátěž, podávají věrné výkony a výborně se doplňují: Affleck kraluje v úvodu, Damon v závěru, což skvěle koresponduje s vývojem kina.

Obrovskou roli v Gerrym hraje obraz. Režisér snímá hrdiny svým tradičním voyeurským okem, které nemrká. Kamera Harrise Savidese jede na doraz – některé záběry jsou přerušeny jenom kvůli tomu, že prostě došel film (právě sekvence na skále). Ostatně už intro, ve kterém za doprovodu teskné kompozice Arva Pärta kamera pět minut trpělivě sleduje starý mercedes v argentinské pampě, dává tušit, co bude dál.
Van Sant však rozhodně není týpek, který by prostě kameru ráno někam zahodil a večer jí vyzvedl. Velkolepé uhrančivé scenérie dokumentárního charakteru doplňují kompozice promyšlené s ohromným citem. Bijákem navíc prosvítají autorovy vzory typu Bély Tarra; nezapomenutelný je záběr, ve kterém kamera sbírá profily obou rázujících hrdinů, kteří jdou po většinu času synchronně, pak se jejich tempa rozdělí, aby se nakonec zase sešli.
Zcela jedinečná je pak scéna ze závěru filmu, kdy se Gerryové noří ze tmy do svítání a jejich protáhlé figury trhaně kráčí po bílém solném jezeře pryč.

Gerry I přes svou nepopiratelnou krásu je Van Santova divoká příroda v Gerrym nehostinná a nepřátelská. Městský člověk si v ní evidentně nedokáže poradit. Domorodci navíc jako kdyby vymřeli (mrtví osli u silnice), nebo se jednoduše odstěhovali do města. Svým způsobem to připomíná patálie hrdinů ze Záhady Blair Witch (The Blair Witch Project). V obou filmech hrdinové uplatňují své zděděné instinkty, či vyčtené znalosti – zde hledání vody pomocí zvířecích stop: „Buď vedou k vodě, anebo k místu páření, a když se spáří, dostanou žízeň a půjdou se napít.“ Zajímavé je, že i ta příroda venkoncem připomíná zpráchnivělá a pustá ústa bezzubé stařeny – po zvířatech zbyly stopy, po vodě vidiny.

Diváckou nepřístupností, zapříčiněnou nulovým tempem a prázdnotou v charakterech pak Gerry silně připomíná Hnědého králíčka (The Brown Bunny) Vincenta Galla. Ten loni v Cannes soutěžil právě s Van Santovým Slonem a dostal výrazně na frak.
Když budu Gerryho srovnávat s dějovějším Slonem, neubráním se nakonec dojmu, že je to právě přítomnost viditelného děje, co mi na novějším Van Santově snímku vadí.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Už za pár dní vstupuje do kin romantická komedie LÁSKA NA ZAKÁZKU

Už za pár dní vstupuje do kin romantická komedie LÁSKA NA ZAKÁZKU

4. 6. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantický film režisérky Evy Toulové v komediálních upoutávkách demonstruje, jak to může vypadat, když otec nepozná vlastní dítě, nebo jak se dá skutečně odnaučit kouřit. Snímek plný známých tváří, vstupuje do kin 6. června 2024.
Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");