George Lucas končí s velkofilmy

25. 1. 2012 - 6:00 | Téma | red

George Lucas končí s velkofilmy zdroj: tisková zpráva

Americký filmový režisér George Lucas končí s natáčením komerčních trháků a chce se věnovat klubovým filmům, jaké natáčel na začátku kariéry. Lucas, který se proslavil takovými velkofimy, jako jsou ságy o Hvězdných válkách a o Indianu Jonesovi, to řekl listu The New York Times.

Lucas hovořil s deníkem před páteční premiérou snímku Red Tails (Červená kormidla) o černošských pilotech za druhé světové války, pro který nenalezl v Hollywoodu distributora a který financuje celý sám.

"Končím. Stahuju se z byznysu a z firmy a ze všech těchhle věcí," řekl sedmašedesátiletý Lucas. Od února ale ještě začne uvádět do kin 3D verzi Hvězdných válek a dohlíží na animovaný seriál na tentýž námět. The New York Times také zdůrazňuje, že si dal pozor, aby nevyloučil páté pokračování o dobrodružném archeologovi Indianu Jonesovi.

Kromě toho jsou ale Red Tails posledním Lucasovým velkofilmem. "Jakmile skončí s Red Tails, tak už završil všechno, co chtěl udělat," řekl spoluproducent ze společnosti Lucasfilm Rick McCallum.

Red Tails

Nyní se chce věnovat klubovým autorským filmům, jako byl jeho debut sci-fi THX 1138 nebo snímek Americké graffiti. Nicméně šest let po svém prvním snímku natočil první díl Hvězdných válek a dostavil se závratný úspěch, po kterém se již nevrátil k nekomerčním filmům, i když to často zvažoval.

Nepříjemnými zkušenostmi se svými prvními filmy vysvětluje i příklon k velkofilmům. THX 1138 i American Graffiti byly sestříhány podle příkazu vedení studií. Lucas se pak snažil si zachovat finanční nezávislost, aby mohl určovat konečnou podobu svých filmů.

Lucas také nechce natáčet další Hvězdné války po kritice fanoušků Hvězdných válek, kterým se nelíbily pozdější tři díly natočené po roce 1999. Mnoho lidí také odmítá změny, které udělal v nových vydáních původních třech dílů.

Hvězdné války

"Na internetu si pořád ti samí lidé stěžují, že jsem ty filmy úplně změnil. Na to jim odpovím: 'Dobře. Ale je to můj film, pod mým jménem, a proto to musí být tak, jak chci já'," řekl Lucas. "Proč bych natáčel další, když na mě každý křičí, jaký jsem hrozný člověk," dodal.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.