Gejša (Memoirs of a Geisha) - preview

23. 2. 2009 - 12:39 | Téma | red

Gejša (Memoirs of a Geisha) - preview Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Divadelní režisér Rob Marshall, který u filmu úspěšně debutoval muzikálem Chicago letos na podzim uvede historické drama Gejša (Memoirs of a Geisha)

Divadelní režisér Rob Marshall, který u filmu úspěšně debutoval muzikálem Chicago letos na podzim uvede historické drama Gejša (Memoirs of a Geisha). V hlavní roli uvidíme plejádu východních hvězd: Ziyi Zhang, Ken Watanabe, Gong Li, či Michelle Yeohovou. Gejša je jedním z velkých favoritů Oscarů za letošní rok.

GejPříběh Gejši začíná v roce 1929 v jedné chudé rybářské vesnici. Devítiletou holčičku s velkýma šedomodrýma očima a tváří andílka jménem Chiyo prodají do otroctví, do domu ve vyhlášené zábavní čtvrti Gion v císařském Kjótu. Aby se stalo děvče gejšou, musí se naučit všechna „tradiční umění“ - tančit, zpívat, oblékat kimono, konverzovat o divadle i o sumó, ovládat záludnosti čajového obřadu i hry na loutnu. Zdejší hlavní gejša Hatsumomo (Gong Li) ovšem žárlí na Chiyinu krásu a chystá dívce peklo. Pro Chiyo je potom vysvobozením, když se jí ujme Mameha (Michelle Yeoh), Hatsumomina úhlavní sokyně. Pod Mamehiným vedením se z Chiyo stává noblesní gejša jménem Sayuri (Ziyi Zhang). Pohybuje se v nejvyšších vrstvách a mrknutím oka vás všechny uloví, ale pod bílým mejkapem touží po tajemném Předsedovi (Ken Watanabe). A venku zatím probíhá II. světová válka, s jejímž závěrem se změní Japonsko i svět gejši.

GejGejša je adaptací stejnojmenného románu Arthura Goldena. Scénář napsal Akiva Goldsman, který za poslední roky prošel zajímavou proměnou. Po příšerných Batman navždy a Batman a Robin, kde pomohl režisérovi Schumacherovi zamordovat Temného rytíře vyfasoval Goldsman Oscara za scénář Čisté duše. Kromě Gejši Goldsmanovi letos ještě vyšlo boxerské drama Rona Howarda Těžká váha (Cinderella Man) a na příští rok přijde komerčně asi nejsledovanější adaptace doby - Šifra mistra Leonarda (The Da Vinci Code).

Ziyi Zhangovou do role Sayuri vybral Steven Spielberg, který Gejšu produkuje. Okouzlující pekingská dívka zazářila v akční pohádce Tygr a drak (Wo hu cang long), později se objevila v žánrově podobném Hrdinovi (Ying xiong) a GejKlanu létajících dýk (Shi mian mai fu). Má za sebou ale i komplikovanějších role – Bai Ling ve 2046. V muzikálu Operetta tanuki goten potom letos poprvé účinkovala v japonském snímku.
Tygrem a drakem prošla i Michelle Yeoh, herečka kovaná akčními filmy, v nichž navíc sama zvládá většinu kaskád. Ken Watanabe hraje napůl v Japonsku a v Hollywoodu a výkonem v Posledním samuraji vzbudil na Západě velký ohlas. Li Gong mezinárodnímu publiku objevil Yimou Zhang snímkem Qiu Ju da guan si z roku 1992. V poslední době hrála v Erosovi a 2046 Wonga Kar-waie.

GejOscarová kostymérka Colleen Atwood (cena za Chicago a další 4 nominace, mimo jiné za Ospalou díru, či Řadu nešťastných příhod (Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events)) připravila pro většinu herců původní kimona, hlavní představitelé však měli nová kimona na míru.
Kromě Atwoodové a Goldsmana z Chicaga na Gejšu přišli mistr výpravy John Myhre a kameraman Dion Beebe (Collateral).
Sám Marshall měl před realizací filmu vzácnou příležitost pozorovat skutečné gejši při líčení a oblékání v proslaveném kjótském domě Ičiriki. Zároveň si na konzultace pozval historicky jedinou americkou gejšu Lizu Dalbyovou.

Spolu s hudbou Spielbergova oblíbeného Johna Williamse má Gejša papírově všechny předpoklady k tomu, aby se stala tím pravým velkolepým oscarovým artiklem.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.