Firma Bauhaus musí zaplatit 200.000 korun Zdeňku Svěrákovi

16. 2. 2010 - 7:16 | Téma | red

Firma Bauhaus musí zaplatit 200.000 korun Zdeňku Svěrákovi zdroj: tisková zpráva

Herec a scenárista Zdeněk Svěrák vysoudil na firmě Bauhaus omluvu a odškodné 200.000 korun. Stalo se tak kvůli porušení autorských práv na píseň z pohádky Princové jsou na draka, Dej cihlu k cihle (Dělání), kterou firma bez svolení použila ve své reklamě v roce 2004.

Kromě vyplacení odškodného Svěrákovi je Bauhaus povinen zveřejnit omluvu v některém z celostátních deníků, a to o velikosti jedné osminy strany. Společnost se proti dnešnímu rozsudku může odvolat k olomouckému vrchnímu soudu.

Firma Bauhaus chtěla podpořit prodej míchačky a proto se na celkem 211 reklamních plochách firmyv září 2004 objevil slogan "upeč...třeba zeď...". Svěrák se proti postupu Bauhausu ohradil.

Podal žalobu s tím, že firma bez jeho svolení neoprávněně změnila a užila část verše z jeho textu. Písnička pochází z pohádky Princové jsou na draka z roku 1980. V písni se objevuje Svěrákův verš "upeč třeba chleba, postav třeba zeď".

Soudce Holeček v odůvodnění rozsudku uvedl, že text "upeč...třeba zeď..." z kampaně Bauhausu logicky odkazuje na Svěrákův text. Soudní znalec Bohumír Štědroň, který ke kauze zpracoval posudek, uvedl, že Bauhaus si musel být vědom, že využitím textu poškodí Svěrákova autorská práva.

I slogan kvůli použití tří teček na dvou místech je podle něj jasným odkazem na to, že text je z něčeho vyjmut. S tím rozhodně nesouhlasí právní zástupce firmy Bohuslav Novák. Firmu hájil tím, že "šlo o záměnu pouhých třech slov". Tvrdil, že pohádka Princové jsou na draka nebyla reprízována v televizi tak často, aby si divák spojil Svěrákův text písně se sloganem Bauhausu. Prohlásil, že slogan byl v podstatě "dobrou reklamou na samotný Svěrákův text". Soudce se s ním ale neztotožnil a plně vyhověl hercovu požadavku na omluvu a odškodné.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.