Filmový chameleon – jak se Florence Pugh vymyká stereotypům

16. 10. 2023 - 16:33 | Téma | Adam Homola

Filmový chameleon – jak se Florence Pugh vymyká stereotypům zdroj: Foto: A24

Florence Pugh je filmový chameleon, který bez námahy přechází mezi různými rolemi s dovedností a nuancemi zkušeného herce.

Její vzestup na výsluní se může zdát raketový, ale každý krok byl poznamenán výkony, které se vymykají typizaci, což z ní činí jeden z nejvšestrannějších a nejpodmanivějších talentů její generace. Od nezávislých dramat po literární adaptace, od psychologických hororů po velkolepou podívanou filmového vesmíru Marvelu, Pugh neustále dokazuje, že je více než schopná přivést k životu složité postavy.

Ať už ztělesňuje mladou manželku uvězněnou v dusivém manželství, nebo světem unavenou profesionální zápasnici, Florence se vyznačuje schopností proniknout do psychologických a emocionálních hlubin svých postav. Její výkony jsou mistrovskou třídou proměnlivé síly herectví, která u diváků po celém světě vyvolává empatii, vzrušení a introspekci. Když se ponoříme do složitostí jejích nejikoničtějších rolí, je zřejmé, že Florence Pugh je talent, se kterým musí Hollywood počítat.

Lady Macbeth (2016)

zdroj: BBC

Florence Pugh vstoupila do světa filmu velkolepě hlavní rolí ve filmu Lady Macbeth, který byl uveden v roce 2016. Na rozdíl od Shakespearovy postavy, kterou byste možná očekávali, je tento film natočen podle novely Nikolaje Leskova a odehrává se na anglickém venkově 19. století. Postava Katherine (Pugh) je mladá žena uvězněná v manželství bez lásky a dusivých společenských normách. Florence nádherně vystihuje podstatu ženy potlačované, ale zároveň vroucí tichým vztekem a nespokojeností. Diváci mohou cítit Katherinin vnitřní zmatek prostřednictvím minimalistických výrazů a tlumené řeči těla.

Způsob, jakým Florence přetváří Katherine ze submisivní manželky v ženu, která bere věci do vlastních rukou, je plynulý. Proměna není náhlá, je to postupný, uvěřitelný přechod, který Florence předvádí prostřednictvím jemných náznaků - tu pohledem, tu úšklebkem a postupnou ocelovostí, která nahrazuje její počáteční mírnost. Tíha filmu leží na jejích bedrech a ona ji bez námahy nese, což z filmu dělá strhující drama a silnou charakterovou studii.

Na výkonu Florence Pugh v Lady Macbeth je obzvlášť přesvědčivá její schopnost vyvolat soucit s postavou, která se dopouští morálně pochybných činů. I když Katherine zinscenuje sérii temných událostí, Florence se postará o to, aby diváci rozpolceně fandili její svobodě a zpochybňovali její metody.

Malé ženy (2019)

zdroj: Falcon

V adaptaci románu Grety Gerwig Malé ženy se Florence Pugh ujala postavy Amy March a vnesla do role, která bývá často odmítána jako pouhý protipól její sestry Jo, nebývalou hloubku. Amy v podání Pugh je plnohodnotnou, komplexní postavou s vlastními touhami a ambicemi. Přesně vystihuje dvojakost Amyiny osobnosti: touhu po společenském uznání a hluboce zakořeněnou uměleckou vášeň, která ji často staví do rozporu s Jo.

Jednou z nejpozoruhodnějších scén s Amy je její diskuse s Laurie o ekonomické realitě manželství pro ženu v její době. Florence tyto repliky pronáší s takovou autenticitou, že si téměř ukradne pozornost a vyvolá nový druh respektu k Amy March. Z postavy, která je často neoblíbená pro svou ranou nezralost, udělá feministickou ikonu moderní doby.

V Malých ženách Florence ukazuje svůj neuvěřitelný rozsah, když přeskakuje od zatvrzelé, temné postavy Katherine k jemnější, ale stejně složité Amy. Vnáší do Amy vrstvy, které nejen nově definují její charakter, ale také ji činí přístupnou celé nové generaci. Tento výkon jí vynesl nominaci na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli a upevnil její status jedné z nejlepších hereček v oboru.

Slunovrat (2019)

zdroj: Aerofilms

Pugh v hororu Midsommar předvedla, jak umí ztvárnit psychologickou složitost. V tomto filmu hraje Dani, mladou ženu, která se potýká s nepředstavitelnou rodinnou tragédií a zároveň řeší krachující vztah. Když se připojí ke svému příteli a jeho přátelům na výletě na pohanském festivalu ve Švédsku, odhalí se její zranitelnost a citový boj.

Na výkonu Florence je velkolepé, jak autenticky dokáže ztvárnit Daniin zármutek a zmatek. Zahrnuje celou škálu lidských emocí: od jejího vzlykavého pláče po rodinné tragédii až po nepříjemné pokusy zapadnout mezi přátele svého přítele. Tohle není jen horor pro drsné a krvavé scény, je to charakterová studie zasazená do hororového prostředí a Pugh se stará o to, aby Dani nebyla jen další královnou křiku. Je to prokreslená postava se strachem, nejistotou a syrovou citovou bolestí.

Na konci Midsommaru je Daniina cesta hororem i zvláštním posílením. Florence Pugh se podařilo, že diváci cítí každý jednotlivý zvrat na této emocionální horské dráze. Z role oběti - jak okolností, tak vlastních emocí - se dostává do znepokojivé formy osvobození. Závěrečné scény filmu, v nichž se objevuje v ikonických květinových šatech, působí jako temná katarze, a to vše Pugh ztvárnila úchvatně.

Souboj s rodinou (2019)

zdroj: MGM

Ve filmu Boj s mou rodinou se Florence ujímá skutečné postavy wrestlerky WWE Paige. Pokud si myslíte, že ztvárnění profesionální wrestlerky je pro herečku, která se většinou ujímá dramatických rolí, přitažené za vlasy, Florence Pugh vám dokáže, že se mýlíte. Podařilo se jí pozoruhodně dobře vystihnout boje, touhy a přízemní povahu Paige.

Film se zabývá životem mladé ženy z malého anglického města, která se dostala do první wrestlingové ligy. Ukazuje vyčerpávající trénink, emocionální otřesy a pocit izolace, který člověk může cítit, přestože je v ringu před tisíci diváky. Fyzická proměna Florence v této roli je chvályhodná, ale je to právě její emocionální odvaha, která jí krade celou show. Vnáší do Paige upřímnost, díky níž jí diváci fandí, cítí její zklamání a oslavují její vítězství.

Florence dělá Paige sympatickou tím, že jejímu drsnému zevnějšku dodává vrstvu zranitelnosti. Zvláště dojemné jsou scény, v nichž se cítí nepatřičně v tréninkovém centru WWE nebo její interakce s rodinou, která je wrestlingem posedlá. Florence nám zde dává nahlédnout do světa wrestlingu z ženské perspektivy a činí z něj příběh o překonávání bariér a boření skleněných stropů.

Black Widow (2021)

zdroj: Falcon

Vstup Florence Pugh do filmového světa Marvelu v roli Yeleny Belové ve filmu Black Widow jí přidává další pírko do klobouku. Yelena se představuje jako sestra Nataši Romanoff a kolegyně Černé vdovy. Florence dodává postavě směs vtipu, zranitelnosti a drsňáctví, která je velmi poutavá.

Její chemie na plátně se Scarlett Johansson je přímo hmatatelná. Skutečně prodávají myšlenku, že jsou sestry, které spojuje složitá minulost a stejně komplikovaný vztah lásky a nenávisti. Florence v tomto filmu září komickým načasováním; její sarkastické vtípky a vtipné jednohubky poskytují komické odlehčení, ale zároveň slouží jako fasáda skrývající její hlubší citové šrámy.

Snad jednou z nejdojemnějších scén, v níž vystupuje Yelena, je ta, v níž mluví o realitě života Černých vdov, včetně nucené sterilizace, kterou dívky podstupují. Florence zde zkušeně mísí smysl pro humor s hmatatelným smutkem, čímž dodává hloubku tomu, co by mohlo snadno být jednorozměrnou superhrdinskou vedlejší postavou. Ukazuje, že Yelena, stejně jako její ostatní role, není jen tropa, ale osoba s příběhem, emocemi a složitostí, díky nimž se k ní dá vztahovat.

Závěr

Florence Pugh si upevnila své místo v oblasti kinematografie jako herečka mimořádného rozsahu a emocionální hloubky. Od svých raných začátků až po vpád do senzačních franšíz prokázala nebývalou oddanost svému řemeslu. Její schopnost vdechnout život různým postavám, díky nimž je každá stejně reálná a komplikovaná jako ta druhá, není ničím pozoruhodným. Každá role slouží jako nová kapitola v tom, co slibuje dlouhou a slavnou kariéru.

S již tak působivou řadou rolí a stále jasnější budoucností před sebou Florence Pugh připravuje půdu pro odkaz, který bude pravděpodobně studovat a obdivovat další generace.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.