Filmová filharmonie hrála v Rudolfinu pro milovníky sci-fi

18. 11. 2019 - 16:52 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Filmová filharmonie hrála v Rudolfinu pro milovníky sci-fi zdroj: Profimedia

Fanoušci vědeckofantastického žánru měli 9. listopadu opět svátek. Pražské Rudolfium rozvibrovaly melodie z toho nejlepšího, co filmový scifi svět nabízí. Orchestr Filmová filharmonie společně s pěveckým sborem předvedli ve vyprodané Dvořákově síni nejen notoricky známé skladby, ale zaujali také náročnějším výběrem.

Oblíbené téma přilákalo do Rudolfina více než tisíc filmových fanoušků a posluchačů kvalitní symfonické hudby. Již několik týdnů před koncertem byly vstupenky beznadějně vyprodané. FILMharmonie oslavila vstup do nové koncertní sezóny programem filmové hudby SCI-FI již potřetí - tentokrát ale pod taktovkou nového dirigenta, Josefa Kurfiřta.

Prvním bodem programu byla Blízká setkání třetího druhu Johna Williamse. Mrazivý úvod vystřídaly melodické pasáže soundtracku a posluchače tak nalákaly na zbytek večera. Po první skladbě se představil moderátor koncertu - kanadský herec David Nykl, mezi fanoušky sci-fi žánru známý především jako Dr. Zelenka ze seriálu Stargate: Atlantis.

Filmová filharmonie zdroj: Profimedia  

Trojice ukázek z Predátora mohla pro některé posluchače být dost náročná. V této hudbě nejde o nosné melodie, jako spíše o atmosféru - a to poněkud ponurou. O mrazivé uvedení se postaraly zejména bicí nástroje a žestě. Následující Vetřelec napjaté nervy trochu uklidnil, zejména trubkové sólo Václava Kalendy v úvodu skladby, avšak tajemná atmosféra se držela v sále po celou skladbu.

Po posluchačsky náročnějším (a odvážném) začátku, přišla hudba z filmu Kontakt. Úvodní sólo klavíru s mistrně odehraným partem lesního rohu naladilo posluchače na romantickou notu a orchestr předvedl své umění i v této oblasti. Na závěrečnou skladbu první poloviny koncertu z kultovního filmu Matrix se přidal pěvecký sbor pod vedením Lenky Dandové. Ta v úvodu suity zazpívala sólo. Ve chvíli, kdy se k orchestru přidal celý sbor, bylo všem návštěvníkům koncertu jasné, že druhá polovina koncertu bude ještě stát za to.

O přestávce se bylo jako vždy možné vyfotit s cosplayery. Hlavními aktéry byli tentokrát dva predátoři, dále postavy z filmů Star Wars a Star Trek. Kostýmované postavy jsou pro návštěvníky vždy příjemným zpestřením a dokreslily tak sci-fi atmosféru koncertu.

Filmová filharmonie (1) zdroj: Profimedia

Ve druhé polovině vystupoval sbor spolu s orchestrem ve většině skladeb. Program odstartovala epická skladba z filmu Den nezávislosti, která všechny naprosto připoutala k sedačkám. Nádherná hudba se snadno zapamatovatelnými melodiemi by klidně mohla být vrcholem koncertu, ale ředitel a dramaturg orchestru Matěj Lehár ji zvolil jako úvodní skladbu druhé části koncertu a udělal dobře. Monumentalita provedení se držela v sále až do konce koncertu a spolu s jednotlivými skladbami stoupala i síla potlesku publika.

Dobrodružný Jurský svět vystřídala skladba Arrival to Earth z filmu Transformers, kde se představil samostatně mužský sbor. Ze série Star Trek zazněla skladba The Enterprise, následovala suita z filmu Star Trek: Do temnoty. Vrcholem večera byla samozřejmě sága Star Wars. V oficiální části programu po rozloučení moderátora zazněly dvě kultovní skladby: Duel of the Fates a Battle of the Heroes, které rozhodně nenechaly posluchače v klidu a vyžádaly si bouřlivý potlesk. Velkou zásluhu na něm měl rozhodně sbor, bez kterého si tyto skladby nelze ani představit. Zpěváci suverénně vystřihli Duel of the Fates a neméně přesvědčivě si vedli i v Battle of the Heroes. Dodali tak koncertu pomyslnou hvězdnou tečku.

Po závěrečných ovacích ve stoje následovaly tři přídavky: Imperial March ze Star Wars, ukázka z Avengers a samozřejmě Stargate Atlantis, která potěšila především fanoušky moderátora “Dr. Zelenky”.

Další koncert Filmové filharmonie se bude konat na Valentýna, tedy 14. 2. 2020 a tématem budou romantické filmy. Na své si přijdou nejen milovníci svátku zamilovaných, ale samozřejmě všichni příznivci filmové hudby. Následovat bude koncert 26. 4. s tématem Western. Vstupenky je možné zakoupit již nyní na webových stránkách orchestru www.filmharmonie.cz

Zdroje: Inzerce

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.