Film Piko ukazuje historii vzniku pervitinu a osudy prvních uživatelů

24. 10. 2010 - 15:15 | Téma | red

Film Piko ukazuje historii vzniku pervitinu a osudy prvních uživatelů zdroj: tisková zpráva

Temnou a méně známou historii vzniku vyhlášené české drogy pervitin a osudy jejích prvních uživatelů v socialistickém Československu 70. a 80. let představí nový snímek režiséra Tomáše Řehořka Piko. Film vypráví autentický příběh tří mladých mužů - policisty, narkomana a rockera, jejichž osudy droga spojila. Do kin vstupuje poslední snímek nedávno zemřelého producenta Pavla Melounka 11. listopadu.

"Našim cílem nebylo dělat nějaká výchovná cvičení a říkat někomu: Neber drogy!. Chtěli jsme spíše ukázat, jak pervitin vznikl a co to udělalo s jeho uživateli," řekl ČTK na dnešním promítání pro novináře producent David Prudký.

Hlavními hrdiny jsou narkoman Pavel, který se v 70. letech dostal do malé komunity lidí experimentující s omamnými látkami, o nichž se v tehdejším Československu oficiálně nemluvilo. Podílel se na objevu zjednodušeného postupu na výrobu krystalického pervitinu, jenž nahradil do té doby používanou tekutou formu drogy.

Jeho protivníkem byl po dvacet let policista přezdívaný Fífa, člen jednotky zabývající se drogovou kriminalitou. Vzájemný souboj, při němž Pavel skončil několikrát ve vězení a v psychiatrické léčebně, ale postupem času přerostl v přátelství trvající dodnes. Třetí důležitou postavou Pika je hudebník Dan Horyna, frontman legendární rockové kapely Vitacit, jenž se stal zřejmě prvním člověkem, který Pavlovu drogu vyzkoušel.

Piko zdroj: tisková zpráva

I když stál Pavel Gregor u zrodu krystalické formy pervitinu, a nepřímo tak připravil o život statisíce lidí po celém světě, výčitky svědomí ho prý netíží. "Jediná vina, kterou cítím, je, že jsem mohl být v určitých obdobích mého života lepší táta a lepší manžel," prozradil ČTK muž, jenž v současné době pracuje jako terapeut v Psychiatrické léčebně v Bohnicích, kde léčí oběti svého několik desítek let starého vynálezu.

Přestože byl závislý, dodržoval prý určité zásady. "Nikdy jsem nedal drogu tomu, kdo by ji měl poprvé, a nikdy jsem jí nedal lidem mladším osmnácti let," uvedl. Faktu, že se mu na rozdíl od většiny jeho přátel a známých z drogové scény podařilo přežít až do dneška, přičítá pouhému štěstí. "Možná je to i tím, že jsem si byl schopen drogu vyrobit sám pro sebe a nemusel jsem si jí kupovat špinavou někde na ulici," domnívá se. Dlouhodobé užívání drog však zanechalo těžké následky na jeho zdraví. V toxické psychóze několikrát takřka přežil vlastní smrt a doživotní postižení očí a sluchu mu způsobil výbuch laboratorního zařízení, který při výrobě drogy zavinil.

Piko

Projekt původně nazvaný Cestou z pekla měl mít nejdříve formu celovečerního dokumentu, nakonec se ale tvůrci rozhodli pro hraný snímek s dokumentárními prvky. Natáčel se v bohnické léčebně, ve zchátralém domě v centru města, v ruzyňské věznici a ve strašnickém krematoriu. Hlavní role filmu ztvárnili Rosťa Novák, Miloslav König a Štepán Benoni. Na plátně se objeví i Simona Zmrzlá, Vanda Hybnerová, Jiří Černý a Adam Kraus.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.