Film o Hitlerovi ukazuje, jak jsou Indové diktátorem fascinováni

12. 7. 2010 - 13:15 | Téma | red

Film o Hitlerovi ukazuje, jak jsou Indové diktátorem fascinováni zdroj: tisková zpráva

Když se židovská komunita začala bouřit proti připravovanému indickému filmu o nacistickém vůdci Adolfu Hitlerovi, byl scénárista filmu zcela upřímně překvapen tím, že jeho film vyvolal nějakou kontroverzi. V Indii totiž není Hitler považován za symbol zla. Studenti managementu jej s určitou fascinací považují podobně jako Niccola Machiavelliho za zdatného organizátora a lidé, kteří touží po trochu větším řádu v neuspořádané indické společnosti, jej dokonce vnímají s určitým obdivem, píše agentura AP.

Při nedávném skandálu okolo chystaného filmu dávala zahraniční média najevo pobouření a kvůli protestům zástupců židovské komunity z projektu odstoupil herec, který měl ztvárnit ústřední roli diktátora.

"Indy Hitler stále zajímá. Západní publikum o něm vidělo již mnoho filmů, dosud o něm ale nepojednával žádný indický snímek," zdůvodnil scénárista Nalin Singh výběr tématu.
Indie se druhé světové války zúčastnila pouze okrajově, nemá proto tak vyhraněný názor na nacistický režim jako ostatní státy. V bollywoodských filmech poukazuje hanlivé oslovení Hitler většinou pouze na méně zlotřilé postavy, jako je například panovačný šéf.

Indové jsou ale zvláštním způsobem fascinováni nacistickým vůdcem, jehož jméno se v západním světě kvůli násilí na Židech během druhé světové války stalo synonymem pro ďábla. V roce 2006 musel majitel malé restaurace v Bombaji kvůli protestům židovské obce změnit její název z Hitlerova kříže na Křížovou kavárnu a odstranit svastiky a kopie nacistických propagačních materiálů z jídelních lístků a stěn. Podobné stížnosti vyvolala také kolekce ložního prádla s nacistickými symboly. Hitlerův Mein Kampf, který je v zemi oficiálně vydáván, se prodává ročně po tisících.

Mein Kampf, ve kterém Hitler nastínil svoji totalitářskou vizi světa včetně nutnosti vyhladit židovskou rasu, byl dříve inspirací pro některé politiky extrémní pravice. Podle nakladatelů ale nyní promlouvá i k mladším, politicky ne tolik vyhraněným čtenářům.
"Jedná se především o mladé, kteří se chtějí bouřit," říká vydavatel Anudž Bahrí, podle kterého mladým imponuje zejména to, že se Hitler "postavil celému světu".

Podle sociologa Ašiše Nandyho je chaotické uspořádání indické společnosti také důvodem, proč některým imponuje Hitlerova diktatura. Určitou roli podle Nandyho hraje také koloniální minulost Indie, pro kterou byl nepřítel Británie často automaticky považován za přítele. Hitler je tak někdy vnímán jako ten, "kdo dokázal Britům pěkně zavařit".

Nový film má pojednávat o dopisech, které Hitlerovi napsal Mahátma Gándhí, jenž nacistického vůdce žádal o pomoc v boji Indů za nezávislost. Židovská komunita označila film za necitlivý a pobuřující, Singh se ale brání, že jeho hlavním cílem je ukázat Hitlerovu osobnost v kontrastu s Gándhího pacifismem.

"Bylo by zavádějící tvrdit, že náš film opěvuje Hitlera," uvedl Singh, který údajně chce natočit především autentický snímek srozumitelný pro indické publikum.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.