Film Český mír je podle autorů groteskou o české demokracii

29. 4. 2010 - 19:50 | Téma | red

Film Český mír je podle autorů groteskou o české demokracii zdroj: tisková zpráva

Dokumentaristé Vít Klusák a Filip Remund včera představili novinářům svůj nový celovečerní dokument Český mír o vleklém konfliktu zastánců vybudování amerického protiraketového radaru na Brdech a protiradarových aktivistů. Snímek s podtitulem Komedie o radaru, který do českých kin vstoupí 6. května.

Film navazuje na provokativní dokument Český sen o moci reklamy a médií, který vzbudil velké ohlasy a získal ceny po celém světě. Podobný zájem by podle autorů mohli zahraniční diváci mít i o film o kontroverzním a nakonec nerealizovaném radaru. "Český mír zblízka a s nadsázkou a humorem ukazuje zákulisí všech těch absurdních válek okolo něj," přiblížili snímek tvůrci.

"Zajímá nás absurdita a nadsázka. Když se člověk zasměje tomu, co se v současnosti děje, tak se těch dějů lépe dotýká," uvedl spolurežisér Klusák, který rovněž vedl kameru a film sestříhal. Děj je podle něj zábavný prakticky po celé 104 minuty, jak dlouho trvá.

Hlavními protagonisty snímku jsou na jedné straně propagátoři radaru, například tehdejší premiér Mirek Topolánek či mediální odborník Tomáš Klvaňa, který se neúspěšně pokoušel o potřebě radaru přesvědčit veřejnost. Na straně druhé figurují aktivisté různých více či méně průhledných mírových sdružení, starosta obce blízké plánované stavbě radaru Jan Neoral a další protestující obyvatelé brdských obcí.

Český mír zdroj: tisková zpráva

Mnohem více prostoru ve snímku dostali právě odpůrci radaru; pustili totiž filmový štáb často až doslova do své "kuchyně". Zástupci českých i amerických státních institucí naopak vesměs zůstávali ostražití. Klusák s Remundou proto například nemohli točit ve vládním letadle, když Topolánek letěl za prezidentem Bushem; prezidentská kancelář jim prý zase počátkem dubna neumožnila natáčet ceremoniál, na němž prezident USA Barack Obama a jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv v Praze podepsali odzbrojovací smlouvu START. Tuto scénu chtěli do snímku následně zařadit jako dovětek.

Ve filmu však naopak nechybí "partyzánská válka" aktivistů Greenpeace o brdskou kótu 718 s vojenskou policií, četné protiradarové demonstrace a diskuse propagátorů a odpůrců radaru přerůstající v hádky. Nechybí ani již legendární oslavná píseň na radar v provedení zpěváka Jana Vyčítala a tehdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové. "Řekli bychom si, jak je to vtipná fabulace, jako ze Švejka, a ono se to přitom stalo," konstatoval Klusák.

Klusák s Remundou snímek natáčeli dva a půl roku, za 150 natáčecích dnů pořídili 124 hodin hrubého materiálu. Natáčet přestali, když Obama krátkým půlnočním telefonátem loni v září oznámil premiéru Janu Fischerovi, že USA od svého plánu na vybudování radaru ustoupily.

Český mír zdroj: tisková zpráva

Oproti Českému snu, kde Klusák s Remundou přímo vystupují, se pokoušeli ustoupit do pozadí, ne vždy se jim to však podařilo. Zřejmě bolestivý pro ně zřejmě byl například zážitek, kdy je vojenští policisté odvádějí za použití "hmatů a chvatů" a bez ohledu na drahé kamery a další přístroje z vojenského prostoru.

Kromě verze určené pro promítání v kinech autoři připravují ještě další pro DVD, na níž chtějí zařadit i některé další scény. Vytvořili také kopii s anglickými titulky, protože snímek chtějí nabídnout i zahraničnímu publiku. Amerických vojenských základen je podle nich po celém světě rozseto přes 800, zdánlivě česká tematika proto podle nich může oslovit i mnoho cizinců.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.