Festival v Cannes uvede v soutěžních sekcích dva české projekty

15. 5. 2012 - 8:38 | Téma | red

Festival v Cannes uvede v soutěžních sekcích dva české projekty zdroj: tisková zpráva

Mezinárodní filmový festival v Cannes uvede v soutěžních sekcích dva české krátké filmy Tambylles a Tramvaj a na filmovém trhu promítne čtyři celovečerní snímky včetně filmu Čtyři slunce Bohdana Slámy. Představí je tam České filmové centrum (ČFC), které je oficiálním zástupcem české kinematografie.

Prestižní filmová přehlídka se uskuteční od 16. do 27. května, česko-slovenský pavilon, v němž se už několik let prezentují kinematografie obou zemí, bude otevřen 18. května. "Po celou dobu budeme zájemce informovat o novinkách v oblasti české kinematografie, infrastruktuře filmového průmyslu a o zkušenostech a možnostech v oblasti mezinárodních koprodukcí i servisu pro zahraniční filmové štáby," uvedla Hurábová.

Česko bude v oficiálních sekcích zastoupeno dvěma tituly. Ve studentské soutěžní sekci Cinéfondation bude 25. května uveden absolventský snímek studenta FAMU Michala Hogenauera nazvaný Tambylles, který ČFC v rámci propagace v Cannes finančně podpořilo. Je dramatickým příběhem mladého muže s kriminální minulostí, který hledá novou životní cestu. V minulosti zde vyhrála Zuzana Špidlová s filmem Bába (2009), uvedeny tu byly i další dva filmy FAMU.

V soutěžní sekci Quinzaine des réalisateurs se objeví snímek režisérky Michaely Pavlátové Tramvaj, který vznikl v produkci Negativu a francouzské společnosti Sacrebleu Productions. Sedmiminutový lehce erotický příběh o fantaziích tramvajové průvodčí bude uveden 24. a 26. května.

Na filmovém trhu budou uvedeny čtyři české filmy - Až do města Aš Ivety Grófové, Čtyři slunce Bohdana Slámy, Příliš mladá noc režiséra Olmy Omerzua a Saxána a lexikon kouzel Václava Vorlíčka. Trh letos na výstavní ploše 13.000 metrů čtverečních nabídne 4300 filmů od 600 vystavovatelů. Očekává se, že se ho zúčastní přes 10.000 profesionálů. Loni ve 34 projekčních sálech trhu zhlédli zájemci 979 filmů včetně 635 předpremiér.

Také letos bude Česká republika zastoupena v producentském programu Producer on the Move, jehož cílem je propagovat mladé evropské producenty. Českým zástupcem bude Ondřej Zima ze společnosti Evolution Films, kterou v roce 2006 spoluzakládal. Naposled byl výkonným producentem úspěšného seriálu Okresní přebor i jím inspirovaného celovečerního filmu s podtitulem Poslední zápas Pepika Hnátka.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.