Festival nad řekou předvede české i světové filmy a hosty

11. 8. 2009 - 8:25 | Téma | red

Festival nad řekou předvede české i světové filmy a hosty zdroj: tisková zpráva

Písek 31. 7. až 9. 8. 2009 Písek 31. 7. až 9. 8. 2009 Jihočeské město Písek ožívá od 31. července na deset dní filmem

Písek 31. 7. až 9. 8. 2009

Jihočeské město Písek ožívá od 31. července na deset dní filmem. První ročník Festivalu nad řekou Písek 2009 v dramaturgii Jiřího Králíka nabídne v několika cyklech zajímavý program pro diváky hledající oddech a rekreaci, ale i pro zájemce o hlubší poznání české ui zahraniční kinematografie.

Program frestivalu je rozdělen do cyklů – nejvýznamnější jsou cykly hlavní, které charakterizují celkové pojetí programu. V letošním roce je festival zaměřen na SVĚT JOSEFA K. (adaptace a inspirace tvorbou Franze Kafky), ZLATÁ ŠEDESÁTÁ (největší přehlídka a setkání tvůrců čs. filmu šedesátých let) a ARGENTINSKÝ FILM (opět největší domácí přehlídka argentinské tvorby za osobní účastni několika argentinských tvůrců).

Jan Němec DOMÁCÍ HOSTÉ:

V. Chytilová, J. Němec, J. Schmidt, H. Bočan, J. Kačer, J. Šofr, Z. Mahler, I. Balaďa, L. Dohnal, J. Hanibal, J. Kallista, J. Švankmajer, J. Klusák, E. Grečner, A. Marenčin, S. Milota, V. Chramostová, M. Ondříček, I. Passer, J. Somr, V. Šašek, L. Smoček, K. Vachek, O. Vávra, I. Vyskočil, M. Procházková, I. Janžurová, M. Šmídmajer, M. Janek, V. Marhoul, V. Balko, J. Nvota, I. Vojnár, Z. Tyc, T. Krejčí a.j.

Festival přivítá čtyři významné tvůrce z Polska. Hosté představí kolekci 14 celovečerních a 20 krátkometrážních polských filmů a připomenou i dílo spisovatele Bruna Schulze.

Terry Gilliam ZAHRANIČNÍ HOSTÉ:

T. Gilliam, K. Zanussi, P. Dumala, H. Zischler, J. Glomb, H. G. Koch, C. Sorin, R. Parodi, Z. Rybczynski, R. Grlić, S. Loza, P. Felix-Didier a.j.

Vedle hlavních projekčních sálů v budovách (především velké, dobře vybavené kino PORTYČ a KLUB KULTURY) ožije projekcemi i velké LETNÍ KINO a promítat se bude i na hlavním náměstí i na dalších místech. Doprovodné akce hudby, tance, výstav a divadelních představení doplní filmový program.

Pro pražské diváky jsou připraveny v kině Lucerna a v Centru Franze Kafky Ozvěny Festivalu nad řekou ve dnech 9. – 15. srpna 2009. Zahájeny budou 9. 8. v 19.00 hodin v kině Lucerna slavnostním představením filmu argentinského režiséra Carlose Sorina Králův film (1986) a následným setkáním s tvorbou Zbigniewa Rybczynského. V pondělí 10. 8. od 19.00 h se koná koncert orchestru Mária Klemense k němému filmu Erotikon. Součástí ozvěn bude kolekce filmů věnovaných Franzi Kafkovi a retrospektiva filmových adaptací povídek E. A. Poea v režii Rogera Cormana (z 35mm kopií).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.