Festival Music On Film – Film On Music

1. 12. 2004 - 14:19 | Téma | red

Festival Music On Film – Film On Music zdroj: tisková zpráva

Od čtvrtka do neděle (14.–17. října 2004) se v Praze konal první ročník hudebního filmového festivalu Music On Film – Film On Music

Ron Mann Od čtvrtka do neděle (14.–17. října 2004) se v Praze konal první ročník hudebního filmového festivalu Music On Film – Film On Music. Filmové projekce probíhaly v kině Lucerna, v obou sálech kina Světozor a okrajově také v alternativním prostoru NOD Roxy. Kromě filmů měli návštěvníci možnost sledovat i doprovodný program koncertů konaných v prostorách kina Lucerna (vystoupili kromě jiných Irena a Vojtěch Havlovi či flétnista J. Stivín s dcerou Zuzanou).Dalším vhodným doplněním byla výstava fotografií a promítání amatérských (a studentských) filmů v Lucerna Music Baru. Téměř dvacet projekcí uvedli hosté, mezi nimi i dokumentaristé Allan Miller a Ron Mann. Ti v Praze dostali cenu MOFFOM za celoživotní zásluhy.

Upír Nosferatu Filmový festival s hudební tématikou v Čechách dosud chyběl, otázkou ovšem zůstává, pro koho je takový podnik vlastně určen. Nabízený program uspokojí více hudební než filmové nadšence. Festivalový program nabídl kromě třicítky filmů dokumentárních i několik filmů hraných (a jeden animovaný), množství hudebních klipů a světovou premiéru DVD hudebního uskupení The Residents, které je proslulé anonymitou svých členů. Vedle děl hodnotných z hlediska filmového umění (Formanův Konkurs, beatlesovská Žlutá ponorka či Murnauův klasický Upír Nosferatu) se tedy promítala díla, která přispívají spíše k rozhledu hudebnímu, například dokumenty holandské televize VPRO. Ta v rámci projektu Lola da Musica vyprodukovala hudební snímky natáčené během čtyř až pěti dnů o přibližné délce čtyřiceti minut. V této sekci měli diváci možnost shlédnout i velice otevřenou bilanční zpověď The Good Son (1997, režie Ch. E. M. Ijzernams) australského hudebníka Nicka Cavea.

Jedním z vrcholů festivalu bylo zajisté promítání hororu Upír Nosferatu (1922) s hudebním doprovodem legendy českého undergroundu, skupiny DG 307. Její ponurá hudba zdůrazněná syrovým hlasem vůdčího člena skupiny Pavla Zajíčka umocnila expresionistickou filmovou klasiku. V katalogu sice byla uvedena verze delší (94 min), promítnuta byla však verze o třicet minut kratší. To sice neubralo na síle filmu, nicméně jasně ukázalo na jistou nedokonalost organizace. Některé projekce trpěly nekvalitním zvukem, což je v případě hudebních filmů na pováženou.

John Cage Organizátoři podcenili propagaci celé akce. Kromě malého sálu kina Světozor, který byl mnohdy zaplněn, zbylo ve velkých sálech dost volných sedadel. S nezájmem se setkal oscarový dokumentarista Allan Miller; na projekci jeho skvělého snímku o nastudování Pucciniho díla Turandot (The Turandot Project, 2000) přišla desítka lidí. Režisér byl takovým přijetím zjevně zklamán a po skončení projekce odmítl promluvit. Naopak jeho snímek o jednom z největších hudebních amerických skladatelů 20. století Johnu Cageovi (John Cage: „I Have Nothing To Say, and I am Saying It.“, 1990) se setkal s takovým zájmem, že prostory světozorského malého sálu zjevně nestačily. Občas nastaly i problémy se simultánním tlumočením, což jen potvrdilo celkovou nedůslednost organizátorů.

První ročník festivalu Film On Music – Music On Film celkově vyzněl jako zajímavá akce s některými rozpačitými momenty a organizátoři budou se z nich budou muset poučit, pokud se rozhodnou podobný projekt realizovat i příští rok.

Zpráva ČTK

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.