Festival českých filmů Finále 2006

9. 4. 2006 - 14:31 | Téma | red

Festival českých filmů Finále 2006 zdroj: tisková zpráva

V hlavní soutěži o Zlatého ledňáčka Finále 2006 představí patnáct českých celovečerní filmů natočených od dubna 2005 do dubna 2006

V hlavní soutěži o Zlatého ledňáčka Finále 2006 představí patnáct českých celovečerní filmů natočených od dubna 2005 do dubna 2006. Také vybrané dokumenty se utkají, ve dvou kategoriích. Finále nabídne i řadu nesoutěžních projekcí, setkání s tvůrci, výstav, koncertů a dalších doprovodných akcí. Letos poprvé se část festivalového programu uskurteční v pražských kinech Světozor, Evald a Ponrepo.

Hlavní cenu Finále získalo Štěstí Bohdana Slámy

Finále Plzeň 2006 Plzeň, 3. – 9. dubna, kina Elektra – Velký sál a Minikino, Měšťanská beseda - sály A a B

Soutěžní a bilanční přehlídka české filmové dlouhometrážní tvorby; soutěžní přehlídka české dokumentární tvorby (v kategoriích: do 30 a nad 30 minut); další nesoutěžní projekce a setkání s filmovými tvůrci.

O vítězi v hlavní soutěži rozhodne mezinárodní porota ve složení: Maciej Karpinski – předseda poroty (Polsko), Wendy Ide (Velká Británie), Danny Krausz (Rakousko) a Ivan Franěk (Česká Republika / Francie). V soutěži dokumentů zhlédnou diváci 5 snímků v kategorii do 30 minut a 15 v kategorii nad 30 minut, které byly vybrány z celkového počtu 56 přihlášených dokumentárních filmů. V porotě usednou Jana Hádková, Ulrike Schaz (Německo) a Michael Pilz (Rakousko). Na Finále se tradičně uděluje i Don Quijote - cena Poroty FICC (Mezinárodní federace filmových klubů), cena studentské poroty pro nejlepší celovečerní film, Divácká cena plzeňského Prazdroje, Výroční cena Asociace českých filmových klubů a cena pro nejlepšího herce a herečku, letos na základě hlasování čtenářů Mladé fronty DNES.

Ústřední osobností Finále bude režisér Otakar Vávra V programové nabídce jsou jeho filmy (Romance pro křídlovku, Kladivo na čarodějnice) a filmy jeho žáků – režisérů české nové vlny - Věry Chytilové, Jiřího Menzela, Jana Schmidta a Evalda Schorma.

Sekce „Nejbouřlivější desetiletí české kinematografie“ přinese Hotel pro cizince“ a „Kočár do Vídně“ z roku 1966. Sekce „Báječní lidé s klikou“ připomene filmy hereček Vlasty Chramostové, Ivy Janžurové a Jaroslavy Schallerové, herce a režiséra Jana Kačera, slovenského režiséra Dušana Trančíka a scénáristy Jiřího Křižana. Nová sekce „Události“ představí knižní publikace za osobní účasti aktérů a projekce jejich filmů: Dušana Hanáka (3 scénáře Dušana Hanáka) a Jana Stránského (Srdcerváč). Tradicí už se stala sekce filmových škol i sekce videoklipů Zdeňka Suchého. Festival v premiéře představí dokumentární snímek „Hříšný člověk Jiří Sequens“, který je otevřeným portrétem kontroverzní osobnosti českého filmu. Novinkou je sekce poeticky nazvaná „Ovoce stromů filmových jíme“, v níž se budou Alice Nellis, Eva Holubová a Petr Zelenka zamýšlet nad filmy, které je ovlivnily. Chybět nebudou ani tradiční „Kinolektoráty Borise Jachnina a Pavla Taussiga“. Víkendová sekce „Středoevropských filmů“ umožní srovnat tvorbu českých filmařů s tím, co se natočilo v okolním regionu.

Vlasta Chramostová Předzvěstí festivalu Finále se v březnu staly dvě výstavy malíře Adolfa Borna v Univerzitní galerii a v kavárně Vídeňka v Plzni. „Pocta Adolfu Bornovi“, který v loňském roce oslavil 75. narozeniny, vyvrcholí v průběhu festivalového týdne stejnojmennou sekcí jeho animovaných filmů (včetně Macha a Šebestové i opičky Žofky a animovaného Robinsona Crusoe). Tvůrčí dráhu loni tragicky zemřelé režisérka Judity Křížové připomene kolekce jejích filmů. Výjimečnou události bude uvedení filmového záznamu bytového divadla „Macbeth“, uskutečněného v roce 1978 v bytě herečky Chramostové. Vzpomínat budou Vlasta Chramostová, Stanislav Milota, Pavel Kohout, Pavel Landovský, Vlastimil Třešňák a Tereza Boučková. Především filmovým odborníkům od nás i ze zahraničí jsou určeny panelové diskuze o stavu českého filmu, které bude letos moderovat Jan Lukeš.

Vybrané projekty ve stavu scénáře, v produkci nebo v postprodukci v Plzni osobně představí producenti, režiséři nebo scénáristé v pátek 7. dubna od 10:30 v Měšťanské Besedě. V den prezentace vyjde dvoujazyčná brožura s kompletními informacemi o filmových projektech, jejichž realizace začne v roce 2006.

Praha, 6. – 9. dubna, Světozor, Evald, Ponrepo

Výběr z programu (sekce Otakar Vávra a jeho žáci, Nejbouřlivější desetiletí české kinematografie – rok 1966, Báječní lidé s klikou). V pražských kinech Světozor a Evald můžete pořídit vstupenky za 85 Kč, v Ponrepu za 60 Kč, a to přímo v pokladnách jednotlivých kin. Na pražské projekce je možné využít festivalových pasů.

Vstupenky a akreditace

Lístek do Velkého sálu kina Elektra stojí 85 korun, za projekce v Minikině kina Elektra a v kinosále A Měšťanské Besedy zaplatí diváci 70 korun, za projekce v kinosále B Měšťanské Besedy, kde se promítají převážně dokumentární filmy a tvorba filmových škol, pak pouze 55 korun. Vstupenky se prodávají od 27. března v Informačním centru města Plzně na náměstí Republiky. Rezervace přes internet je možná od 20. března. Během festivalu jsou vstupenky k dostání také v pokladnách v kinech Elektra a Měšťanská beseda. Filmové festivalové pasy: celotýdenní od 3. do 9. dubna za 900 korun (zlevněný pro studenty a členy filmových klubů za 500 korun), dvoudenní pas za 250 korun a jednodenní v ceně 180 korun.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.