FEBIOFEST 2009 v regionech, na Slovensku

15. 7. 2009 - 13:01 | Téma | red

FEBIOFEST 2009 v regionech, na Slovensku zdroj: tisková zpráva

V Praze ve dnech 26. 3. do 3. 4. 2009 proběhl 16. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest

V Praze ve dnech 26. 3. do 3. 4. 2009 proběhl 16. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest. Návštěvnost v Praze dosáhla počtu 68 799 diváků v pražských kinech. Odpromítáno bylo 214 filmů z 58 zemí, v doprovodném programu proběhlo 40 koncertů 4 výstavy. Příští 17. ročník MFF Praha – Febiofest by měl odstartoval v Praze ve čtvrtek 25.března 2010 (plánovaný termín 17. ročníku: 25. 3. až 2. 4. 2010, v regionech 6. 4. až 18. 4. 2010).

Mike Leigh Festival navštívili hosté ze 13 zemí, mezi nimiž vynikli britský režisér Mike Leigh, německý režisér a předseda Evropské filmové akademie Wim Wenders či komediální dvojice Delépine a Kervern nebo charismatický Dán Thomas Vinterberg. Projekce svých filmů uvedli i další hosté, například ázerbájdžánsko-ruský režisér a scénárista Rustam Ibragimbekov, francouzský světoběžník Barbet Schroeder a další. V průběhu festivalu k nim přibývali také čeští a slovenští tvůrci, například režiséři Jan Schmidt, Jiří Krejčík i celý štáb tvůrců v čele s režisérem Jurajem Nvotou (doprovázejícím snímek Muzika). Vzácným hostem zakončení festivalu byla bosenská filmařka Aida Begičová, která za svůj film SNÍH převzala Grand Prix, udělenou 33člennou porotou a předanou čestným předsedou jury, výtvarníkem Davidem Černým. Druhý ročník mezinárodní soutěže Nová Evropa byl velmi vyrovnaný.

KatyLetošní ročník po skončení v Praze pokračuje ještě v 8 městech a 10 kinosálech Moravy i Čech. Regionální ozvěny odstartovaly v pondělí 6. 4. v Brně, kde jsou také nejrozsáhlejší. Dalšími místy Febiofestu na Moravě jsou Olomouc a Ostrava . Po jediné pražské projekci se premiérová Holka Ferrari Dino Jana Němce objeví např. v českobudějovickém kině Kotva. Pořadatelé v Hradci Králové se připojili k festivalové tradici projekcí mimo kino, a tak kromě kina Centrál můžete navštívit Terminál hromadné dopravy v Nádražní ulici a podívat se tam na Účastníky zájezdu. V nově zrekonstruovaném kině Dukla v Jihlavě poběží zahajovací Muzika Juraje Nvoty (17. 4.) a další filmy. Libereckou specialitou je promítání v Radničním sklípku, které obsahuje především filmy ze sekce Svět obchodu a nakupování a je stejně jako jeho pražská obdoba zdarma. Pardubický program probíhá v Cinema City, ale snímek polské režisérské legendy Andrzeje Wajdy Katyň bude promítnut v areálu bývalé vojenské posádky Zdechovice, kterou využívala okupační ruská armáda.

Slovenský Febiofest se po týdenním promítání v jedenácti kinosálech v Bratislavě, kde byl zaměřen především na nové české filmy a přinesl i zvláštní přehlídku českých televizních děl pokračuje od pondělí v dalších osmi slovenských městech. Celkem uvede 135 filmů na 259 představeních (177 v Bratislavě, 82 v regionech). Skončí v poslední dubnový den ve východoslovenském Prešově, odkud se kdysi z místního gymnázia vydal na svou cestu za filmem jeho zakladatel Fero Fenič.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.