Epizoda III (Pomsta Sithů): Nástin děje a ztvárnění postav

15. 5. 2005 - 17:51 | Téma | red

Epizoda III (Pomsta Sithů): Nástin děje a ztvárnění postav zdroj: tisková zpráva

O co vlastně běží v Epizodě III... Válka mezi Galaktickou republikou a separatisty vedenými hrabětem Dooku nabírá na obrátkách a nezdá se, že by se blížil její konec

O co vlastně běží v Epizodě III...

Válka mezi Galaktickou republikou a separatisty vedenými hrabětem Dooku nabírá na obrátkách a nezdá se, že by se blížil její konec. Představitel Republiky, nejvyšší kancléř Palpatine, byl unesen a je vězněn na nepřátelské lodi. Během mohutné vesmírné bitvy ale mezi povstalce pronikají rytíř Jedi Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) a jeho mladý, avšak o to ambicióznější učedník Anakin Skywalker (Hayden Christensen). Ten konečně dostává příležitost k odvetě za souboj s bývalým Jedim hrabětem Dooku (Christopher Lee) a nad soupeřem, který ho před lety poranil, dominuje. Když pak Anakina vyzve kancléř, aby ukončil život bezmocného Dookua, ten ho i přes váhání poslechne. V Coruscantu, hlavním městě Republiky, je Anakin přivítán jako hrdina, navíc se dozvídá o potomkovi, kterého nosí pod srdcem jeho tajná láska Padmé Amidala (Natalie Portmanová). Trápí se však kvůli vidinám, které Padmé prorokují brzkou smrt.

Na Coruscantu pomalu vyplouvají na povrch rozpory mezi Palpatinem a Radou Jediů, která se obává stále silnějšího kancléře, obestíraného temnou stranou Síly. Mezi oběma tábory se ocitá Anakin, který chce být loajální k Radě, ale zároveň stále častěji naslouchá kancléři Palpatinovi. Přestože o úkrytu robotnického generála Grievouse, nového vůdce separatistů, informuje Radu právě Anakin, Jediové k jeho velké nelibosti vyšlou do souboje s nepřítelem pouze Obi-Wana Kenobiho. Když se pak Anakin dozvídá, že kancléř Palpatine je zároveň skrytý vůdce Sithů Darth Sidious, střetne se v něm poslání rytíře Jedi s naplněním vlastních tužeb. Konečný zápas mezi Jedii, bojujícími za demokracii, a Palpatinem, usilujícím zbudovat tyranské Impérium, se blíží. A s ním i Anakinova volba, ke které ze stran se v rozhodující okamžik přidat…

Jak zvládli herci postavy v Epizodě III

Přesvědčivost tragického vyústění snímku velmi závisí na pojetí ústředních postav, především Anakina Skywalkera. Hayden Christensen ho předvádí jako nezralého rytíře, který má překvapivě malý prostor zvolit si svůj osud. O to silněji ale pád mladíka, který měl být nadějí pro Galaxii, vyznívá. Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) je tentokrát hrdinou srovnatelným s Lukem Skywalkerem v Návratu Jediho. Je mužem s posláním, které musí být naplněno i přes vlastní osobní ztrátu. McGregor výborně vystihl nejen dikci, ale i gesta a pohyby Aleka Guinnesse, který hrál Kenobiho v původních Hvězdných válkách. Vyzdvihnout si zaslouží i Ian McDiarmid, který na malém prostoru vykouzlil charismatického kancléře Palpatina, v jehož slovech a intrikách uvízne nejen Anakin. Palpatine je tak konečně obávaným protivníkem, který nechyběl ve Hvězdných válkách před lety, ale postrádaly ho díly novodobé.

Za zmínku stojí také několik menších úloh. Kůži chundelatého bojovníka Chewbaccy na sebe opět navlékl jeho tradiční představitel Peter Mayhew, příliš prostoru však bohužel nedostal. Také Jar Jar Binks se v Pomstě Sithů pouze mihne. Mistr Yoda naopak dostává příležitost předvést hodně ze svého, především šermířského, umění. Mladičkou královnu planety Naboo hraje patnáctiletá Keisha Castle-Hughesová, která se v roce 2002 představila v novozélandském snímku Pán velryb a byla za něj posléze nominovaná na Oscara. Temuera Morrison, který si předchozím díle zahrál zabijáka Jango Fetta, tentokrát účinkuje v několika dalších rolích klonů tvořících armádu Republiky. Poprvé se ve Hvězdných válkách objevil také sám George Lucas, když ve scéně v Galaktické opeře ztvárnil barona Papanoidu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.