Emma Thompsonová

4. 1. 2008 - 23:57 | Téma | red

Emma Thompsonová zdroj: tisková zpráva

Hvězda britského filmu vynikla nejen jako charismatická herečka, jíž nejsou cizí úlohy komediální, dramatické i charakterní, ale také jako úspěšná scenáristka, jež si vysloužila Oscara (kostýmní romance Rozum a cit)

Emma Thompsonová Hvězda britského filmu vynikla nejen jako charismatická herečka, jíž nejsou cizí úlohy komediální, dramatické i charakterní, ale také jako úspěšná scenáristka, jež si vysloužila Oscara (kostýmní romance Rozum a cit). Přestože se jí největší pozornosti dostalo díky historickým látkám (shakespearovské adaptace Jindřich V. a Mnoho povyku pro nic, dobová dramata Howards End, Soumrak dne), ona sama nikdy nezanevřela na své komediální začátky. Důkazem může být i její nejnovější snímek – pohádková veselohra Kouzelná chůva Nanny McPhee – jímž se nám znovu představuje v obou svých profesích, herecké i scenáristické.

Pro Emmu Thompsonovou, narozenou 15. dubna 1959 v londýnském Paddingtonu, nebylo vůbec snadné vyhnout se divadlu a filmu. A nakonec se jí to nepodařilo. Jejím otcem je totiž herec a scenárista Eric Thompson, matkou herečka Phyllida Lawová (Emma se po jejím boku objevila v komedii Mnoho povyku pro nic nebo v dramatu Zimní host). A v hereckých stopách rodičů vykročila také Emmina mladší sestra Sophia Thompsonová. S cílem stát se spisovatelkou Emma studovala (a v roce 1982 vystudovala) anglickou literaturu na cambridgeské Newnham College, už tady ale také herecky působila ve studentském hereckém spolku Footlights a dívčím dramatickém spolku Woman's Hour. Se spolužáky Stephenem Fryem a Hughem Lauriem vytvořila úspěšné komediální trio, jež brzy přešlo z jevišť na televizní obrazovku. Trojice se představila ve varietní show Alfresco, v autorském televizním speciálu Up For Grabs i krátké komedii The Crystal Cube (vše 1983) – v té přibrali do party ještě Robbieho Coltranea.

Emma Thompsonová ve filmu The Tall Guy Přestože úspěšný tým dlouho nevydržel a každý se záhy vydal svou cestou, kariéře Emmy Thompsonové to neublížilo. Právě naopak – takřka vše, na čem se herecky či autorsky podílela, patří dnes k pokladům britské televizní zábavy – ať už se jedná o punkový britcom Mladí v partě (1984), anebo komediální sérii o partičce skotských rockerů Tutti Frutti (1987). Lehce za očekáváním naopak zůstal její filmový debut, hořká komedie z divadelního prostředí s Jeffem Goldblumem The Tall Guy (1989).

Nové profesní období Emmy Thompsonové, jež můžeme počítat už někdy od roku 1986, by šlo jistě nazvat divadelním a filmově dramatickým. Spojeno je s tehdejším objevem britského divadla Kennethem Branaghem. S ním se Thompsonová setkala při natáčení válečné minisérie Fortunes of War (1986-1987), němž ztělesnili mladý manželský pár Pringleových, který prchá před Hitlerem. Od té doby bez sebe nedali ani ránu. Stáli u zrodu divadelní společnosti Renaissance Theatre Company (jejíž inscenace Ohlédni se ve hněvu, Krále Leara a Snu noci svatojánské pronikly i na obrazovky), podíleli se (oba herecky, ona i autorsky) na dalším britcomu Thompson (1989) a své partnerství v roce 1989 dovršili sňatkem. Do téhož hektického roku navíc spadá i Branaghův opěvovaný režijní debut Jindřich V., jímž se talentovaný Ir pasoval na nástupce Laurence Oliviera. V shakespearovském dramatu samozřejmě Branagh vyšetřil ústřední role pro sebe a svou ženu.

Emma Thompsonová ve filmu Rozum a cit Autorsky plodný Branagh kul na přelomu osmdesátých a devadesátých let velmi žhavé železo takřka permanentně – ve svižném tempu točil jeden snímek za druhým; žádný z nich se tematicky ani žánrově nepodobal tomu předchozímu, všechny sklízely obdiv kritiky i diváků. A je myslím nabíledni, že v nich s hereckými úlohami počítal také s Thompsonovou. Ta se tak převtělila v amnézií postiženou Grace, pronásledovanou vizemi o zavražděné pianistce Margareth, v hitchcockovském thrilleru Znovu po smrti (1991), v introvertní Maggie v komorní tragikomedii o setkání šestice přátel ze studií Petrovi přátelé (1992) anebo v ráznou Beatrice v prosluněné shakespearovské komedii Mnoho povyku pro nic (1993). Partnerství však brzy skončilo, v roce 1995 a rozvodem.

Emma Thompsonová v sérii Andělé v Americe Nebyl to pouze Kenneth Branagh, kdo se podílel na hvězdných časech Emmy Thompsonové. Ta šla totiž v první polovině devadesátých let od velkého úspěchu k ještě většímu. Snad nejvýrazněji se do povědomí diváků zapsala jako představitelka silných, samostatných žen v historických a kostýmních látkách. Zazářila již úložkou romantické a uměnímilovné hraběnky D'Antanové v dramatu z uměleckých kruhů devatenáctého století Impromptu (1991). K oscarovým výšinám se vznesla díky dvojici dobových dramat Jamese Ivoryho Howards End (1991) a Soumrak dne (1993). Za úlohu emancipované měšťačky Margaret Schlegelové v prvním z nich totiž obdržela Oscara, jako hospodyně na šlechtickém sídle slečna Kentonová, prožívající mlčenlivou romanci s komorníkem Stevensem (Anthony Hopkins) byla „pouze“ nominována. Své nejvydařenější období pak završila oscarovým scénářem a hlavní rolí svéhlavé Elinor Dashwoodové v romanci podle Jane Austenové Rozum a cit (1995). A to ještě do té doby „stihla“ další oscarovou nominaci za úlohu advokátky Pierceové, obhajujícího údajného irského atentátníka Conlona (Daniel Day-Lewis), v dramatu Ve jménu otce (1993) i jednu z ústředních postav v komorní studii vztahu malířky Carringtonové a spisovatele Stracheyho Plameny lásky (1994).

Emma Thompsonová ve filmu Plameny lásky S nabídkami pro Emmu Thompsonovou přispěchali v polovině rovněž zámořští tvůrci, její americké anabáze však končily takřka bez výjimky zklamáním. Rolička po boku Gérarda Depardieua v komedii Můj táta hrdina (1994) ani jedna z hlavních rolí v taškařici s Arnoldem Schwarzeneggerem Junior (1994) na žádné z ocenění rozhodně neaspirovala. U diváků pak příliš neuspěla ani politická satira Barvy moci (1998) s Johnem Travoltou jako prezidentským kandidátem Stantonem a Thompsonovou v roli jeho ambiciózní ženy. Přesto si Thompsonová úlohu Hilary Clintonové, totiž vlastně Susan Stantonové, s gustem vychutnala. Barvy moci však byly pouze počátkem její spolupráce s režisérem Mikem Nicholsem. S ním se totiž Thompsonová pracovně sešla ještě na dvou televizních projektech. Vynikla hlavně tragikomedie Vtip (2001), jíž se opět Thompsonová ujala jak po stránce scenáristické, tak i herecké. Příběh osamělé profesorky literatury, umírající na rakovinu, byl působivou sebeironickou rekapitulací zahořklé ženy ve středních letech, jíž život proklouzl mezi prsty, a přiřadil se mezi to nejlepší z filmografie Thompsonové. Hned trojroli pak Nichols pro hvězdu britského filmu nalezl v podobenství Andělé v Americe (2003).

Emma Thompsonová ve filmu Harry Potter a vězeň z Azkabanu Snad únava z veřejného života, snad touha věnovat se rodině (kterou založila s hereckým kolegou Gregem Wisem) je tím důvodem, proč se Thompsonová v posledních letech stáhla do ústraní a přijímá jen úlohy vedlejší, obvykle ve snímcích svých přátel. Jedním z příkladů je zmíněná spolupráce s Mikem Nicholsem. Dalším může být opakované setkávání s hercem Alanem Rickmanem, po jehož boku se představila nejen v Rozumu a citu, ale také v krimithrilleru Judas Kiss (1998), ve vánoční romanci Láska nebeská (2003) či jako profesorka Trelawneyová v Harrym Potterovi a vězni z Azkabanu (2004) a také v Harrym Potterovi a Fénixově řádu (2007). Ale hlavně: v jehož režijním debutu, intimním dramatu Zimní host (1997), ztělesnila ústřední roli čerstvě odvodělé Frances, pokoušející se uniknout před bolestivou ztrátou. V akční sci-fi Já, legenda (2007) překvapivě přijala cameo roli vědkyně, která zavinila zánik civilizace.

Stále častěji se navíc Thompsonová navazuje na svůj dávný sen o spisovatelské dráze a věnuje se scenáristice: na pohádkový příběh Kouzelná chůva Nanny McPhee (2005) by měl navázat životopis chilského folkového zpěváka Victora Jary Victor – An Unfinished Song. Anebo si alespoň spisovatelku zahraje (jako třeba v hořké komedii Horší už to nebude, 2006).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.