Emily Blunt se nebojí akce, dramatu ani pohádky, aneb od Ďábel nosí Pradu až po Mary Poppins

6. 11. 2023 - 16:16 | Téma | Adam Homola

Emily Blunt se nebojí akce, dramatu ani pohádky, aneb od Ďábel nosí Pradu až po Mary Poppins zdroj: Foto: Warner Bros

V neustále se měnícím Hollywoodu se jen málokterému herci podaří překonat omezení, která jsou často dána žánrem nebo typizací.

Emily Blunt je herečka, jejíž kariéra se vymyká snadné kategorizaci, což z ní dělá všestranný talent schopný zvládnout rozmanité role s nuancemi a hloubkou. Blunt má na filmový průmysl vliv od dramatu po fantasy a její tvorba je důkazem rozsáhlých schopností a talentu. Za nedlouho se objeví v sympaticky vypadající akční komedii Kaskadér s Ryanem Goslingem, tak se pojďme podívat na některé její nejzajímavější kousky.

Počátky kariéry a průlom

První vstup Emily Blunt do Hollywoodu nebyl nijak výrazný. Pozornost si získala menšími rolemi, které ukázaly její schopnost obstát vedle zkušených herců. Do popředí zájmu ji však katapultoval až výkon ve filmu Ďábel nosí Pradu. V roli Emily Charlton, asistentky impozantní Mirandy Priestly (Meryl Streep), nabídla Blunt propracované ztvárnění, v němž se komediální vtip snoubil s emocionální hloubkou. Tato role jí nejen vynesla uznání kritiků, ale také udala tón její kariéře, která zahrnovala více žánrů.

Blunt se pečlivě a vyváženě pohybovala v konkurenčním a často vrtkavém prostředí Hollywoodu a vybírala si role, které jí umožňovaly různorodě uplatnit své herecké schopnosti. Od královského ztvárnění v Královně Viktorii, přes fyzickou stránku předvedenou ve filmu Na hraně zítřka, hlasovou brilanci ve filmu Into the Woods, složitou morálku ve filmu Sicario, okouzlující nostalgii ve filmu Mary Poppins se vrací, až po lehčí nádech ve filmu Lov lososů v Jemenu.

Rozsah žánrů

Jedním z nejpřesvědčivějších aspektů kariéry Emily Blunt je její schopnost úspěšně procházet celou řadou filmových žánrů. Její všestrannost vynikne v každé roli, ať už jde o drama královny, fyzickou stránku vojáka nebo nuance komplikované hrdinky.

Drama: Královna Viktorie

Ve filmu Královna Viktorie se Blunt vypořádala s rolí královny Viktorie v prvních letech její vlády. Toto dobové drama vyžadovalo nejen historickou přesnost, ale také smysl pro emocionální inteligenci, aby mohla ztvárnit mladou královnu, která balancuje mezi politickými intrikami a osobními boji.

Blunt ztvárnila roli s hlubokými nuancemi a jemností a ukázala, že je schopna se zhostit dramatických rolí. Tento výkon jí vynesl široké uznání kritiků a dokázal, že dokáže unést film vážného formátu.

Akční/sci-fi: Na hraně zítřka

zdroj: Warner Bros Pictures

Blunt se od historického dramatu přesunula do oblasti akční sci-fi a ve filmu Na hraně zítřka předvedla svůj rozsah. Po boku Toma Cruise ztvárnila roli Rity Vrataski, zkušené bojovnice ve válce proti mimozemským vetřelcům. Její fyzický výkon v kombinaci se složitým emocionálním obloukem proměnil to, co mohlo být jednorozměrnou postavou, v nezapomenutelnou součást filmu. Její oddanost fyzickým nárokům role, včetně rozsáhlého tréninku, podtrhla její odhodlání k všestrannosti a řemeslu.

Muzikál: Čarovný les

Do světa muzikálů se Blunt vydala ve filmu Čarovný les, kde ztvárnila roli Pekařovy ženy. Šlo o odklon nejen v žánru, ale také ve stylu vystupování, kdy do svého repertoáru zařadila zpěv. Přestože je Blunt v muzikálovém žánru nováčkem, obstála mezi hvězdným obsazením a nabídla mnohostranný výkon, který kombinoval zpěv, herectví a komediální načasování. Tato role dále upevnila její schopnost přizpůsobit se různým formám filmového vyprávění.

Thriller: Sicario

zdroj: Vertical Entertainment

Ve filmu Sicario si Emily Blunt zahrála Kate Macer, agentku FBI, která se pohybuje v temných etických aspektech války proti drogám na americko-mexické hranici. Role vyžadovala drsný realismus a nabídla postavu plnou složitostí a morálních nejasností. Výkon Blunt byl chválen pro své nuance a hloubku, čímž opět prokázala, že umí porozumět složitým charakterům svých postav a zprostředkovat je.

Tyto vybrané role napříč žánry nabízejí jen letmý pohled na dynamickou kariéru Emily Blunt. Jsou však příkladem její schopnosti plynule vklouznout do různých stylů vyprávění, aniž by ztratila podstatu svého řemesla. V každém filmu přináší jedinečnou směs naturalismu, nasazení a emocionální hloubky, která ji vyzdvihuje jako jeden z nejvšestrannějších talentů současné kinematografie.

Rozmanité portfolio Emily Blunt se rozšiřuje i na komedie a fantasy, žánry, které vyžadují jiný druh hereckého umění a dodávají další nuance její již tak mnohostranné kariéře.

Komedie: Lov lososů v Jemenu

V romantickém komediálním dramatu Lov lososů v Jemenu Blunt předvádí svůj talent pro lehčí role. Hraje zde Harriet Chetwode-Talbot, konzultantku zapojenou do projektu, jehož cílem je zavést muškaření v Jemenu. Film jí dal příležitost ukázat svůj komediální timing a přirozenou chemii s ostatními herci a dokázat, že její schopnosti se neomezují jen na vážné nebo akční role. Tento film dále dokazuje, že její všestrannost zahrnuje schopnost vnést do filmu lehkost a šarm, což z ní činí všestrannou umělkyni.

Další muzikál: Mary Poppins se vrací

zdroj: Falcon

Převzít kultovní roli je vždy náročný úkol, ale Blunt se s touto výzvou ve filmu Mary Poppins se vrací vypořádala s grácií a šarmem. V roli, kterou původně zvěčnila Julie Andrews, dokázala vzdát hold a zároveň vytvořit postavu vlastní. Film posloužil jako důkaz její schopnosti přizpůsobit se fantastickému prostředí a složitým postavám a přidal další vrstvu k její již tak působivé filmografii.

Kritický a komerční úspěch

Kromě potlesku kritiků se role Emily Blunt setkaly i s komerčním úspěchem. Filmy jako Na hraně zítřka a Mary Poppins se vrací si vedly dobře v pokladnách kin, což z ní udělalo nejen kritikou uznávanou herečku, ale i hvězdu, na kterou se dá vydělat. Byť je pravdou, že Disney čekal od nové Mary Poppins asi trochu víc, než „jen“ 349 milionů dolarů z kin.

Závěr

Kariéra Emily Blunt je hezkým příkladem všestrannosti a řemeslného umění. Od průlomové role ve filmu Ďábel nosí Pradu přes dramatické mistrovství ve filmu Královna Viktorie, fyzickou zdatnost ve filmu Na hraně zítřka, pěvecké schopnosti ve filmu Into the Woods, drsný realismus ve filmu Sicario, komediální šarm ve filmu Lov lososů v Jemenu až po fantastické ztvárnění ve filmu Mary Poppins se vrací, Blunt prokazuje skutečně působivý rozsah. Její přizpůsobivost napříč žánry a styly vyprávění ji vyzdvihuje jako jedinečný talent současné kinematografie.

zdroj: Universal Studios

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.