Dumont představil film, který nechtějí promítat muslimové

28. 3. 2010 - 19:55 | Téma | red

Dumont představil film, který nechtějí promítat muslimové zdroj: tisková zpráva

Fascinující studie následků, které mohou vzniknout z neomezené víry v boží lásku. Tak lze stručně charakterizovat kontroverzní film Hadewijch - mezi Kristem a Alláhem.

Snímek na pražském filmovém festivalu Febiofest představil jeho autor, francouzský scenárista a režisér Bruno Dumont

"Nápad natočit tento snímek jsem dostal při četbě textů vlámské mystičky ze 13. století Hadewijch z Anvers. Byl jsem nadšen jejími vizemi a uvědomil si blízkost filmu a mystiky," uvedl Dumont, který Febiofest navštívil už před třemi lety. S filmem projel spoustu festivalů a jeho přijetí se lišilo podle kultury dané země. 

"Ve Francii byl například chápán více z té sociální stránky. Pokud jde o muslimy, ti ho naopak nechtějí ve svých zemích promítat," dodal. Nemá přesné informace, proč byl jeho snímek vyloučen ze soutěže na festivalu v Benátkách; domnívá se, že se tak stalo z politických důvodů. Nakonec měl mezinárodní premiéru na festivalu v Torontu, odkud si odvezl cenu filmové kritiky FIPRESCI. 

Hrdinkou příběhu je novicka Céline. Představená kláštera je šokována její fanatickou vírou a pošle ji pryč, aby objevila sebe samu. Znovu se stává dcerou ministra francouzské vlády a po setkání s arabským mladíkem a jeho bratrem, fanatickým muslimem, se dostává na nebezpečnou cestu. 

Dumont v boha nevěří, každý fanatismus považuje za nebezpečný. "Fanatický muslim je stejně nebezpečný jako fanatický Japonec či kdokoliv jiný," míní režisér, který vždy pracoval s neherci a jeho nejnovější snímek nebyl výjimkou. 

Do hlavní role po roce marného hledání včetně církevních škol a klášterů nakonec obsadil Julii Sokolowskou, kterou už znal z dřívějška. "Znal jsem ji jako studentku, věřící nebyla a tedy nesplňovala moje původní představy. Neměla žádné základy týkající se náboženství, neuměla se ani modlit, byla v tomto ohledu nešikovná. Právě proto to bylo krásné. Skutečnost, že nevěří v boha a nechce být herečkou mě přesvědčila," vysvětlil svou volbu. Přišel prý totiž na to, že bude zajímavé natočit snímek o lásce k bohu s někým, kdo postavu založí na lásce k člověku. 

"Natáčení bylo krásné, ale přesto mi nedalo chuť k tomu, abych ve filmové práci pokračovala. Po několik měsíců jsem byla středem zájmu, obklopena spoustou lidí, což po posledním záběru násilně skončilo," prozradila Sokolowská. To, že na roli kývla, bylo po náhlém impulzu, kdy pobývala v zahraničí a s režisérem si dopisovala. "Pak jsem přijela domů a oni mě řekli, že začínám točit," dodala dívka. V budoucnu ale prý hodlá jít vlastní cestou a studovat knihovnickou školu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.