Druhá sezóna Andora se navzdory stávce scénáristů pořád natáčí

11. 5. 2023 - 13:33 | Novinky | Adam Homola

Druhá sezóna Andora se navzdory stávce scénáristů pořád natáčí zdroj: Foto: Lucasfilm

Ovlivní stávka negativně kvality scénáře druhé sezóny Andora, nebo má opravdu tak vytříbený scénář, že standardní dodatečné úpravy během natáčení nejsou potřeba?

Stávka, kterou minulý týden po neúspěšném vyjednávání se Sdružením filmových a televizních producentů (AMPTP) vyhlásila Asociace amerických scenáristů, zanechala nejistou budoucnost filmů a televizních pořadů ve výrobě nebo těsně před ní. Vzhledem k tomu, že přepisování scénářů na place je pro výslednou kvalitu klíčové, mandát WGA „tužky dolů“ přinutil režiséry a showrunnery vyčkat, dokud se AMPTP nezabývá požadavky odborů. Což se zatím nestalo.

Přestože je stávka teprve v počáteční fázi, významné osobnosti z oboru jí vyjádřily podporu. Bratři Dufferovi se rozhodli, že nezačnou natáčet poslední sérii seriálu Stranger Things, dokud stávka neskončí, a Netflix tak zůstane bez další sezóny svého nejsledovanějšího seriálu.

Produkci zastavily i další populární seriály, například Cobra Kai, Abbott Elementary a Yellowjackets. Naproti tomu seriál Andor společnosti Disney pokračuje v natáčení své druhé sezóny, což vyvolává otázky.

Důvody, proč se seriál Andor natáčí až do plánovaného srpnového konce, nejsou zrovna jednoduché. Showrunner Tony Gilroy, člen WGA, dal jasně najevo, že během stávky nebude psát. Čímž by bez problémů splnil požadavky WGA a nebylo by co řešit.

Jenže hlavní hvězda seriálu Diego Luna loni pro Vanity Fair uvedl, že Gilroy během natáčení první sezóny prováděl úpravy, a scénář přepisoval a upravoval právě i při samotné produkci. Což je pro seriály i filmy naprosto běžná věc a ve většině případů jde o samozřejmost. Samozřejmost, o kterou teď štáby kvůli stávce přišly. Gilroy ale informoval hlasující na Emmy, že finální scénář druhé sezóny dokončil těsně před začátkem stávky:

„Právě před dvěma dny, ne kvůli stávce, ale protože se náš časový plán shodoval se stávkou, jsem dokončil poslední verzi scénáře. Začali jsme před třemi a půl lety. Než skončíme, bude to pět let, než to celé dokončíme,“ řekl Gilroy, jak reportuje Variety.

Gilroy také na seriálu pracuje pořád jako producent, jen není na place a nesoustředí se tak na psaní. Řešit má prý standardní producentské věc od castingu až po hudbu. Jak moc se to na kvalitě druhé sezóny Andora projeví uvidíme příští rok, protože právě první sezóna je víceméně univerzálně chválená jako jeden z nejlepších počinů z univerza Star Wars za hodně dlouhou dobu.

zdroj: Lucasfilm

Zdroje: Variety

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.