Doba vysokých honorářů pro hollywoodské hvězdy je pryč

8. 3. 2010 - 12:30 | Téma | red

Doba vysokých honorářů pro hollywoodské hvězdy je pryč zdroj: tisková zpráva

Podle deníku The New York Times jsou velké honoráře za filmy hollywoodských hvězd ve většině případů minulostí. Slavní herci nepředstavují pro mladou generaci takový "magnet" jako pro jejich rodiče a proto jejich hodnota klesá.

Součet honorářů desítky hereček a herců, kteří v noci na pondělí půjdou v Los Angeles po červeném koberci při slavnostním předávání Oscarů s nadějí na zisk prestižní sošky za nejlepší výkon v hlavní roli, tak pouze mírně přesahuje odměnu 20 milionů dolarů (asi 380 milionů korun) pro její vítězku z roku 2001 Julii Robertsovou za výkon ve filmu Erin Brokovich.

"Na lidi, kteří sledují nejnovější trendy, hvězdy neplatí. Přitahují publikum nad 30 let, které ale do kin v současné špatné ekonomické situaci tolik nechodí," podotkl právník Peter Dekom, který působí ve filmovém průmyslu.

Lítám v tom

Podle NYT je sice tradičně obtížné dopátrat se přesné výše honorářů, podle zdrojů z filmového průmyslu ale například George Clooney za svůj výkon v nominovaném snímku Lítám v tom dostal zhruba dva miliony dolarů (zhruba 38 milionů korun). Stejně tak Sigourney Weaverová za svou roli v rovněž letos nominovaném hitu Avatar údajně obdržela jen zlomek z 11 milionů dolarů (asi 209 milionů korun), jež jí pravděpodobně vynesl film Vetřelec 4: Vzkříšení z roku 1997.

Minula prý i dříve častá praxe, kdy část honoráře pro hvězdu tvořilo procento z okamžitých tržeb snímku. V současnosti se takový typ odměny pro úspěšné herce, který může být velmi lukrativní, začne odpočítávat až od chvíle, kdy se filmovému studiu z tržeb zaplatí náklady. Deník The New York Times podotýká, že i takové ujednání může být velmi výhodné.

V poslední době je to vidět třeba na příkladu Sandry Bullockové. Herečka si za hlavní roli ve snímku Blind Side (Slabé místo) řekla o polovinu menší honorář, než je u ní obvyklé. K pěti milionům dolarů (asi 95 milionů korun), jež dostala, si ale díky podílu na zisku přičte dalších zhruba 15 milionů dolarů (zhruba 285 milionů korun), protože se film stal diváckým hitem.

Mnohem obvyklejší je ale podle newyorského deníku v současné době to, že herci hrají za tu nejmenší možnou odměnu, kterou Sdružení filmových a televizních herců stanovilo na 65.000 dolarů (přibližně 1,2 milionu korun) za roli v celovečernímu filmu. Ze snímků nominovaných na Oscara jde například o případ snímku Precious: Based on the Novel Push by Sapphire anebo hlavního favorita letošního klání, válečného dramatu Smrt čeká všude.

Oba tyto filmy jsou nízkorozpočtové. Své herce ale nepřeplácel ani Avatar, jehož rozpočet jinak i s výdaji na propagaci zřejmě dosáhl závratných půl miliardy dolarů (téměř miliardy korun). Představitel hlavní mužské role Sam Worthington i jeho filmová partnerka Zoe Saldanová podle NYT sice dostali více než minimum, ale ne tolik,"aby se cítili finančně zajištění".

Avatar

Najdou se ale i výjimky. Angelina Jolieová například za roli v akčním filmu Salt, který půjde do kin v červenci, obdržela 20 milionů dolarů (asi 380 milionů korun). Její partner Brad Pitt si zase za rozsahem nevelkou roli ve snímku Hanebný pancharti odnesl deset milionů dolarů (přibližně 190 milionů korun).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.