Do českých kin míří film Legenda o Létajícím Cypriánovi

5. 10. 2010 - 11:00 | Téma | red

Do českých kin míří film Legenda o Létajícím Cypriánovi zdroj: tisková zpráva

Nový slovenský snímek, Legenda o létajícím Cypriánovi, přináší příběh tajemného mnicha v odlehlém horském klášteře. Režisérka Mariana Čengel-Solčanská ve filmu sleduje proměnu člověka, který prošel cestu od zbojníka do učence. V hlavní roli uvidíme slovenského herce Marka Igonda. Jednu z rolí ztvárnil také Radoslav Brzobohatý. Film bude uveden do českých kin 21.října.

K natočení snímku prý režisérku motivovaly osobní pohnutky. "Fascinovala mě úžasná legenda o muži, který koncem 18. století sestavil létající stroj podle nějakých ztracených záznamů Leonarda da Vinciho. To téma mě nikdy neopustilo," řekla ČTK režisérka snímku.

Děj filmu se odehrává v Červeném klášteře, který dosud stojí v Pieninách u slovensko-polských hranic. Obývali jej mniši řádu kamaldulů, kteří přišli na Slovensko v roce 1720. Cyprián, který proslul jako mistr mnoha řemesel, lékař a bylinkář, tam podle legendy sestavil stroj, na němž dokázal vzlétnout.

Legenda o Létajícím Cypriánovi

Polomrtvého, postřeleného muže najdou mniši před branou kláštera. Vyléčí ho a přijmou mezi sebe. V místě, kde se zastavil čas, zraněný hledá úkryt a klid. Trápí jej však minulost poznamenaná zločinem a krutostí. Hledá nový smysl života a jeho společníkem se stává sirotek, s nimž pracuje na sestavení létajícího stroje. "Natáčení bylo velmi náročné. Točili jsme ve čtyřech etapách, na autentických místech v Červeném klášteře. Velmi nám záleželo na tom, abychom nezpronevěřili myšlenku, pro kterou mniši žili," řekla Solčanská.

Podle režisérky, která je také autorkou scénáře, příběh nemá reálný podklad. "Je to příběh o proměně jednoho člověka. Je velmi osobní a intimní," uvedla. Upozornila zároveň, že o existenci bratra Cypriána, který do kláštera přišel v 18. století, svědčí například herbář, který je uložený ve Slovenském národním muzeu. "Držela jsem ho v rukou. Byl to moment, když jsem měla pocit, že Cyprián skutečně existoval a že není vymyšlený. Jinak je to fantazie," uvedla.

Legenda o Létajícím Cypriánovi

Podle protagonisty hlavní role Marka Igondy jde o nadčasový snímek, jehož postavy vyzařují silnou energii. "Charakter, který jsem mohl ztvárnit, je velmi silný. Je tam přerod, změna. To je velká herecká výzva," řekl ČTK. Práce na filmu jej prý ovlivnila i osobně. "Je to silné téma, které se prolíná i do života. Nesl jsem si s sebou ten kříž celou dobu natáčení," řekl.

Silným nábojem pro práci bylo podle Igondy místo, kde se točilo. "Byla tam velká energie, určitá metafyzičnost. Točili jsme v místě, kde je ten člověk (Cyprián) pochovaný, i když nikdo neví kde," řekl. Ačkoli řeholní pravidla v 18. století prý vědeckou činnost mnichů zakazovala, měl Cyprián vzlétnout na stroji, který sám sestavil. O jeho dalším osudu však není nic známo.

Tvorba filmu trvala zhruba tři roky. Ve štábu se objevil dvorní kameraman Alice Nellis Ramunas Greičius, jednu z rolí ztvárnil Vladimír Javorský. Mimo českých a slovenských herců tam hraje ruská herecká hvězda Alexandr Domogarov, Polák Pawel Malaszyński či Maďar Lukács Bícskey.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.