Disney šetří a maže filmy, teď zmizel už i první seriál Marvelu

30. 5. 2023 - 10:04 | Novinky | Adam Homola

Disney šetří a maže filmy, teď zmizel už i první seriál Marvelu zdroj: Foto: Marvel

Nedávná úsporná opatření vedla streamovací platformy k tomu, že ze své nabídky vyřadily řadu významných titulů, a Disney+ není výjimkou.

Několik televizních pořadů, jako jsou Big Shot, The Mighty Ducks: Game Changers, The Mysterious Benedict Society a dokonce i velký fantasy seriál Willow. Překvapivě nebyl ušetřen ani Marvel, jehož první seriál byl z platformy vyřazen během uplynulého víkendu.

Pro fanoušky Marvelu je ale jistě dobrá zpráva, že se nejedná o žádný z „hlavních“ seriálů MCU, ale o poměrně nenápadný a u nás nepříliš známý seriál Marvel's Runaways, zkráceně jen Runaways. Ten už na Disney+ nenajdete.

Zajímavostí je, že seriál produkovala spřízněná streamovací služba Hulu a jeho první sezóna byla na Disney+ přidána po spuštění v listopadu 2019, zbývající dvě sezóny pak v lednu 2020. Nyní byl seriál odstraněn nejen ze služby Disney+, ale také z Hulu.

Rozhodnutí odstranit Runaways je minimálně překvapující, protože předtím neexistoval žádný náznak odstranění seriálu z obou platforem. Tento krok je tak jasným signálem, že žádný seriál není před případným odstraněním v bezpečí. Mandaloriana a dalších „prémiových“ a populárních seriálů se podobné čistky nejspíš jen tak týkat nebudou, nicméně je zřejmé, že se začalo sahat i na Marvel, byť zatím jen okrajově.

Runaways, původně plánovaný jako film, byl oznámen jako projekt Hulu na začátku roku 2017. Vývoj řídila dnes již uzavřená společnost Marvel Television, přičemž producenty byli jmenováni Josh Schwartz a Stephanie Savage ze seriálu The O.C..

zdroj: Marvel Studios

Děj vychází ze známého komiksu Briana K. Vaughna a Adriana Alphona a točí se kolem šesti odcizených přátel, kteří se znovu setkají poté, co zjistí, že jejich rodiče jsou součástí starobylého společenství. Seriál, který byl uveden v roce 2017, získal převážně pozitivní recenze pro svůj tón, vývoj postav a příběh, ale nakonec byl po třech sezónách v roce 2019 zrušen.

Ačkoli mnozí předpokládali, že Runaways jsou součástí filmového vesmíru Marvelu, šéf Marvelu Kevin Feige to nikdy oficiálně nepotvrdil.

V současné době zůstávají na Disney+ další marvelovské televizní produkce, včetně seriálů Agents of S.H.I.E.L.D. a Inhumans od ABC, Cloak & Dagger od Freeform, dramata spojená s Defenders produkovaná Netflixem a Helstrom na Hulu. Zůstanou tam i nadále, nebo se s některým z nich v dohledné době rozloučíme? To zatím neví možná ani v Disney.

Jak už padlo výše, Runaways není jediným seriálem či filmem, který Disney ze své streamovací platformy odstranilo. Ředitel společnosti Disney Bob Iger a finanční ředitelka Christine McCarthy totiž v minulosti oznámili, že do 26. května bude z jejich platforem odstraněno více než 50 titulů. Jedná se o 41 z Disney+ a 13 z Hulu.

Tento krok k vyřazení streamovaného obsahu je strategickou finanční úpravou společnosti Disney a je trendem, který v poslední době pozorujeme u dalších streamovacích gigantů, jako jsou HBO Max a Starz. Současně společnost Disney také provádí masivní snížení počtu svých zaměstnanců a zveřejnila plány na sloučení obsahu Hulu s Disney+ pro předplatitele obou platforem.

Seznam vyřazovaného obsahu je poměrně pestrý a zahrnuje vysokorozpočtové stěžejní seriály, jako je pokračování filmu Lucasfilm Willow na Disney+ a drama Dannyho Boylea Sex Pistols od FX a Hulu. Na špalku jsou také celovečerní filmy jako Rosaline s Kaitlyn Dever a remake Cheaper By The Dozen s Gabrielle Union a Zachem Braffem. Stažení titulů umožňuje streamovacím platformám ušetřit, protože odpadá nutnost platit tvůrcům těchto filmů a pořadů odstupné. Otázka odstupného je hlavním bodem konfliktu mezi velkými hollywoodskými studii a sdružením amerických scenáristů, které v současné době stávkuje. Streamovací služby obvykle vyřazují tituly, které podle jejich názoru nepřilákají nové předplatitele nebo diváky, a mnoho seriálů na seznamu k vyřazení mělo krátkou životnost.

Zdroje: Marvel Studios , Disney , Hulu

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.