Děvčátko - protipohled

28. 1. 2008 - 16:51 | Recenze | red

Děvčátko - protipohled zdroj: tisková zpráva

Vojtěch Rynda píše „nejtěžší lapsus Děvčátka, hlavně jeho druhé poloviny je značná tematická a strukturální podobnost s filmy jako jsou Knoflíkáři, Samotáři nebo Šeptej

Vojtěch Rynda píše „nejtěžší lapsus Děvčátka, hlavně jeho druhé poloviny je značná tematická a strukturální podobnost s filmy jako jsou Knoflíkáři, Samotáři nebo Šeptej.“

Nesouhlasím. Výše jmenované bijáky Děvčátko zajisté připomíná náladou, neodpustitelnou lyrickou kýčařinou (ohňostroj, velkoměsto, dálnice), potlačením odpovědí na charakterotvorné otázky (nedozvíme se, proč dostal Karel kopačky, ani čím si matka vykoleduje smrt, natož něco o Emě), a také sklonem ke karikování postav. Pokud však „–áři“ byli povídkovými filmy, pak zde –alespoň formálně- existuje hlavní figura, totiž Ema. Z plátna téměř nesleze, a zároveň jí – opět bohužel jen formálně – pronásleduje určitý neklid. Ona přece není úplně chcíplá, ona jen neví, jestli hledat, anebo být nalezená. O tom prvním by svědčila noční scénka před Bourákem, o tom druhém vše ostatní, exemplárně pak obraz z kadeřnictví, kde se nechá ostříhat podle nálady kadeřnice.

První ranní Myslím, že největší slabinou Tučkova debutu je jeho scénář jako celek. V úvodu se zdá, jako kdyby snové sekvence mohly nahradit dějovou linku, anebo přinejmenším vytvářet stálou paralelu k „realitě“. Problém je, že se nezmění nejen Ema, ale i ani její sny, či představy. A nemění se ani ona, ano význam zmiňované paralely. Nemění se vůbec nic, takže to, co bavilo dvacet minut je po další čtvrthodině nuda a pak už jenom utrpení. Není co vyprávět.

Troufám si přitom napsat, že režisér o ztrátě látky věděl, protože místo příběhu začne později pod jakýkoli emotivnější prvek vkládat hudební podkres, ať už jakkoliv krátký. Tím prázdnotu svého vyprávění ještě akcentuje.

Así jí mam rád Vojtěch Rynda: „Černou skvrnou současného českého filmu je také naprosto přemrštěné používání hudby mimo obraz a časté zneužívání barevňoučké klipové estetiky, kteréžto rysy Děvčátko přejalo rovněž. Řemeslně je Děvčátko na úrovni televizní inscenace.“

Opět si dovolím nesouhlasit. Tvrdím, že tenhle film je výtvarně, vizuálně a střihově nejzajímavějším domácím kusem posledních let! Úvod s plavcem skákajícím ze střechy věžáku je po téhle stránce strhující. Koupelnové variace s vlasy taktéž. Absurdity později ustoupí, ale dynamický střih a promyšlená obrazová struktura zůstává až do konce a pro mne tvoří nejpříjemnější část zážitku z filmu. Tou druhou jsou herci, a to především zkušená dvojice Vilhelmová, Vetchý, kteří své vedlejší role proměnili v klenoty snímku, ale ani Dorota Nvotová nevypadá špatně. Jenom nemá co hrát.

Tuček je podle mne jedním z mála současných domácích režisérů, kteří mají filmové oko. Jen tak dál!

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.