Dětský festival ve Zlíně uvede Buñuela, Děti noci, Vampýra...

12. 6. 2009 - 13:02 | Téma | red

Dětský festival ve Zlíně uvede Buñuela, Děti noci, Vampýra... zdroj: tisková zpráva

Vstup na odpolední a večerní program bude poprvé zpoplatněn. Praha 26. května (ČTK/Tiscali) – Pestré zastoupení filmových tvůrců nabídne 49. ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně, který představí 473 snímků ze 44 zemí

Praha 26. května (ČTK/Tiscali) Pestré zastoupení filmových tvůrců nabídne 49. ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně, který představí 473 snímků ze 44 zemí. Dominantou akce, která se uskuteční ve dnech 31. května až 7. června, budou podle uměleckého ředitele festivalu Petra Kolihy Dny evropské kinematografie věnované španělské filmové tvorbě a kultuře. Vstup na večerní přehlídky bude poprvé za dobu konání festivalu zpoplatněn. "Přivítáme řadu zajímavých hostů, mezi nimiž je syn španělského režiséra Luise Buñuela, který uvede filmy svého slavného otce i dokument o něm. Soustředíme se i na řadu začínajících herců a hereček." řekl Koliha.

Do soutěžní sekce hraných filmů pro děti se letos probojovala i dvojice českých filmů; pohádka Peklo s princeznou režiséra Miroslava Šmídmajera a snímek Kdopak by se vlka bál Marii Procházkové, který zaujal na letošním Berlinale. Mezi další zajímavé snímky patří podle pořadatelů francouzský film Kouzelný život nebo indický příspěvek Splněný sen ze současné bollywoodské produkce. V soutěži evropských debutů je český film Proměny Tomáše Řehořka. V přehlídce zemí Visegrádu pak Děti noci a Anglické jahody. Další čeští zástupci jsou v soutěži animovaných krátkých filmů pro děti, která má 65 snímků ze 20 zemí. Nejvíce zástupců je v této kategorii tradičně z Ruska. Zastoupena je i tvorba z USA, Kanady, Íránu nebo Taiwanu. Součástí přehlídky je také festival reklamy Duhová kulička, který se uskuteční 3. až 4. června. Nabídne odbornou konferenci o mediální výchově a etice v reklamě.

Mezi významnými osobnostmi budou podle pořadatelů festivalu mimo jiné španělská herečka Clara Lagoová nebo mladá americká hollywoodská hvězda Anna Sophia Robbová. Do festivalového Zlína zavítá také známý americký režisér maďarského původu Gábor Csupó, který zasedne v hlavní porotě a představí také svůj celovečerní film Kletba Měsíčního údolí. Hvězdou filmové přehlídky má být také anglický herec Tim Curry, který v tomto filmu hraje jednu z vedlejších rolí. Mezi dalšími hosty budou úspěšný mladý ruský herec Alexej Bardukov, známý z filmu Anglické jahody, španělský režisér Imanolo Uribe nebo kanadský režisér, scenárista a kameraman Vico Sarina.

Dny španělské kinematografie uvedou nové filmy, které budou zařazeny do soutěže, ale také starší snímky. Uvedeno bude přes třicet děl mapujících dějiny kinematografie. Na programu budou snímky jako Sídliště, který je označován jako provokativní, nebo kultovní film Vampír.

Kvůli lepší koordinaci se pořadatelé festivalu rozhodli zpoplatnit vstup na odpolední a večerní program. Za vstup na odpolední představení tak návštěvníci zaplatí 20 korun. Filmy pro malé děti budou i nadále zadarmo. Mimo filmové tvorby se zájemci budou moci seznámit také se španělskou gastronomií nebo technikou flamenka. Připraveny jsou také workshopy a semináře o tvorbě pro děti. Známá herečka a výtvarnice Iva Hüttnerová představí své výtvarné práce.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.