Deset českých filmů přijde do kin v 1. čtvrtletí roku 2010

16. 12. 2009 - 11:45 | Téma | red

Deset českých filmů přijde do kin v 1. čtvrtletí roku 2010 zdroj: tisková zpráva

Nové filmy domácích režisérů se v kinech objeví už v prvních měsících roku 2010. Unie filmových distributorů počítá pro první čtvrtletí s desítkou premiér včetně Hřebejkovy Kawasakiho růže. Ta se bude promítat sice již od 21. prosince, ale pouze ve třech kinech.

V kinech se objeví i dva dokumenty: Katka Heleny Třeštíkové koncem února a 25. března Český mír autorů Českého snu Víta Klusáka a Filipa Remundy. Součástí snímku, který podle nich popisuje "český boj o radar", bude i americká cesta s Mirkem Topolánkem a setkání s Georgem Bushem. Tři celovečerní hra Obrázek zdroj: tisková zpráva né projekty producenti přesunuli na pozdější termíny. Jde o snímky Zrcadlo, Fotbalová jedenáctka a Pouta, které měly být v kinech uvedeny v prvních pěti týdnech roku.

Letos se na plátnech kin objevilo třiatřicet celovečerních hraných snímků a třináct dokumentů. Z nich budou vybírat členové České filmové a televizní akademie kandidáty na ceny Český lev. Nominační večer se uskuteční 6. února v pražském kině Lucerna. Prestižní křišťálové sošky převezmou laureáti 6. března tradičně ve Velkém sále Lucerny.

Výhled na příští rok zatím slibuje premiérová uvedení čtyřiadvaceti hraných novinek. Z nich například Trojanův Občanský průkaz, který vzniká na základě stejnojmenné novely Petra Šabacha, podle níž napsal scénář Petr Jarchovský, má ohlášenou premiéru na 21. října. Dlouho dopředu avizovaný Kajínek se vydá za diváky koncem září 2010, Vorlíčkova Saxana koncem dubna a těsně před tím i novinka Alice Nellis s názvem Mamas&Papas.

Nízkorozpočtový projekt Jana Svěráka, který letos vznikal takřka v utajení pod názvem Kuky se vrací, bude mít podle Unie filmových distributorů premiéru 20. května.

Kromě Kawasakiho růže se v lednu objeví na plátnech kin také slovensko-česká koprodukce Nebe, peklo...zem režisérky Laury Sivákové, v níž si zahráli například Zuzana Kanóczová, Jiří Korn, Lukáš Latinák a Dagmar Bláhová. V polovině února bude mít premiéru pohádka Milana Cieslara Dešťová víla s Jakubem Gottwaldem, Miroslavem Donutilem, Simonou Stašovou, Jaromírem Dulavou a Jitkou Sedláčkovou. Na konec měsíce je ohlášena premiéra komedie Zdeňka Trošky Doktor od Jezera hrochů.

Začátkem března bude následovat upravený snímek z roku 1982 Jarmareční bouda, který tehdy získal ceny na festivalech nezávislého filmu. Krátce poté byl zakázán a promítal se jen po filmových klubech a také v zahraničí. Scenárista a režisér Pavel Dražan se ho rozhodl s několika úpravami realizovat znovu. Před kamerou Diviše Marka měl například Jaroslava Duška, Pavla Lišku a Dana Bártu. Obrázek zdroj: tisková zpráva

Do konce března se v kinech z celovečerních hraných projektů objeví ještě Habermanův mlýn Juraje Herze, film Ženy v pokušení, do kterého režisér Jiří Vejdělek obsadil Elišku Balzerovou, Lenku Vlasákovou, Veroniku Kubařovou, Jiřího Macháčka a Romana Zacha, a zřejmě i nezávislý historický černobílý snímek s názvem Babička aneb Jak to bylo doopravdy. V čele amatérského štábu byli režisér, scenárista a kameraman Petr Vaněk a producent Martin Procházka.

"Jiří Macháček, Jaroslav Dušek, Aňa Geislerová, Ivan Trojan, Tatiana Vilhelmová, Pavel Liška, Miroslav Donutil, Eva Holubová ani Emílie Vášáryová v tomto filmu nehrají," vzkazují divákům tvůrci na internetových stránkách www.babickafilm.cz. "Není to parodie, chtěli jsme to natočit vážně, ale vymklo se nám to z ruky," komentuje to Procházka, který nakonec ztvárnil titulní roli.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.