Depardieu si zajel do Abcházie, vysloužil si gruzínský protest

5. 7. 2013 - 9:00 | Téma | Michal Burkoň

Depardieu si zajel do Abcházie, vysloužil si gruzínský protest zdroj: tisková zpráva

Francouzský herec Gérard Depardieu, který se prý nejen díky čerstvému pasu stále víc cítí Rusem, má problém s gruzínskými úřady. Při nedávné návštěvě jihu Ruské federace navštívil Abcházii, což je gruzínská provincie, která s podporou Moskvy vyhlásila nezávislost. Pro Tbilisi je ale Abcházie stále součástí gruzínského území a k její návštěvě je zapotřebí souhlasu gruzínských úřadů. Ten Depardieu neměl.

Náměstek gruzínského ministra pro návrat okupovaných území Ketevan Cichelašvili na dálku Depardieua varoval, že jeho jednání je podle gruzínských zákonů trestné. Kriminál mu ale podle Cichelašviliho nehrozí. "Nejspíš ani nemá tušení, co se v Abcházii děje," řekl gruzínský politik novinářům.

Čtyřiašedesátiletý francouzský herec dostal letos v lednu ruské občanství na přímluvu prezidenta Vladimira Putina. Zájem o ruský pas projevil v souvislosti s vysokým zdaněním bohatých, které zavedla francouzská socialistická vláda. Milionářská daň ve Francii dosahuje 75 procent.

Samostatnost Abcházie, stejně jako nedaleké Jižní Osetie, drtivá většina států světa neuznává. Kromě Moskvy navázaly s oběma separatistickými provinciemi "diplomatické styky" Venezuela, Nikaragua a tichomořský ostrov Nauru. Jiný tichomořský ostrovní stát Vanuatu si v květnu své předchozí rozhodnutí rozmyslel a uznání Abcházie a Jižní Osetie odvolal.

Gérard Depardieu Gérard Depardieu ve filmu A Farewell to Fools | zdroj: tisková zpráva

Úměrně s tím, jak Depardieu zapouští kořeny v Rusku, klesá jeho popularita ve Francii. Opovržení v rodné zemi herec nedávno vyvolal svou návštěvou v severokavkazském Čečensku, kde se objímal s místním diktátorským prezidentem a Putinovým oblíbencem Ramzanem Kadyrovem. Jak napsala agentura Reuters, Depardieu se v poslední době dostává na stránky noviny spíš kvůli svému bizarnímu chování než díky filmovým rolím.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.