David Ayer si postěžoval, že za napsání scénáře k filmu Rychle a zběsile nedostal vůbec nic

29. 8. 2023 - 15:16 | Novinky | Adam Homola

David Ayer si postěžoval, že za napsání scénáře k filmu Rychle a zběsile nedostal vůbec nic David Ayer a Will Smith | zdroj: Foto: Warner Bros

V nedávném díle podcastu Jona Bernthala Real Ones otevřeně promluvil režisér a scénárista David Ayer. Napsal totiž Rychle a zběsile a nemá z toho ani ň.

Ayer je jedním ze scénáristů vůbec prvního dílu Rychle a zběsile z roku 2001.

„Největší franšíza v Hollywoodu, a já z ní nemám nic,“ postěžoval si v podcastu Ayer. „Nemám z toho nic, nic, kvůli tomu, jak tenhle byznys funguje.“

Původní návrhy scénáře z pera Garyho Scotta Thompsona a Erika Bergquista u Ayera nenašly odezvu. Prozradil, že právě on byl tvůrčí silou, která stála za začleněním různorodého hereckého obsazení a prvků pouličních závodů do scénáře. De facto to tak byl Ayer, který sérii vdech to, čím se proslavila.

„Když jsem ten scénář dostal, tak se to odehrávalo v New Yorku a byli tam samí Italové, Říkám si: 'Brácho, nevezmu to, dokud to nebudu moct zasadit do L. A. a neudělám to tak, aby to vypadalo jako lidi, které v L. A. znám, ne?“

Dále popsal, jak se v té době ponořil do kultury pouličních závodů. „Šel jsem do obchodu ve Valley a setkal jsem se tam s prvními chlápky, kteří dělali hackování palivových křivek pro vstřikovače a podobné věci,“ upřesnil Ayer. A to bylo prý přesně to, co chtěl do scénáře začlenit, navzdory tomu, že v té době nebyly pouliční závody tak populární.

Ayer tak vzal původní návrh scénáře, který počítal s jednolitým hereckým obsazením a New Yorkem a předělal ho v základy, na kterých série stavěla a svým způsobem pořád trošku staví dodnes. Navzdory tomu ale není se sérií nijak spojován a u prvního dílu je uveden pouze jako jeden z několika spoluscénáristů.

Ayer ale není jen scénárista – docela dobře se etabloval jako zajímavý režisér. Natočil totiž filmy jako Street Kings, End of Watch, Sabotage, ale třeba taky Železná srdce, Sebevražedný oddíl, nebo třeba Bright.

zdroj: Falcon

Zdroje: Real Ones

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.