Další žaloba kvůli filmu Báthory se projedná u soudu v listopadu

23. 9. 2010 - 8:00 | Téma | red

Další žaloba kvůli filmu Báthory se projedná u soudu v listopadu zdroj: tisková zpráva

Obvodní soud pro Prahu 4 dnes odročil projednávání další ze žalob společnosti Jakubisko film manželů Juraje a Deany Jakubiskových na Českou spořitelnu a.s., od které si půjčili peníze na natočení snímku Bathory. Společnosti se nelíbí, že by měla platit deset procent z veškerých výnosů filmu, a domáhá se neplatnosti úvěrové smlouvy. Kauzu soud bude projednávat až v listopadu.

Jakubiskovi v žalobě uvádějí, že film Bathory vydělal jen v České republice více než 85 milionů korun a společně s výdělky ze Slovenské republiky za dobu přibližně pěti měsíců od premiéry je to asi 6,5 milionu eur (přibližně 160 milionů korun). Manželé Jakubiskovi by tak museli podle smlouvy bance zaplatit za toto období 16 milionů korun.

Podle žaloby však Česká spořitelna neupřesnila, co si pod pojmem veškeré výnosy představuje, a neposkytla za svůj požadavek žádnou protihodnotu. Za úvěr Jakubiskovi platí běžné úroky.

Bathory, Deana Horváthová - Jakubisková, Anna Friel

Právní zástupce Jakubiskových Gabriel Brenka žalobu odůvodňuje tím, že zákon o bankách neumožňuje, aby při poskytování úvěrů sjednávaly "jak standardní úrokový mechanismus, tak i pohyblivou část odměny podle úspěšnosti podnikání klienta".  Manželé Jakubiskovi vedou s Českou spořitelnou podle jejich právního zástupce Brenky osm soudních sporů, z toho jeden na Slovensku.

Už v květnu soud jednu ze žalob Jakubiskových na banku pravomocně zamítl. Počátkem září pak pražský městský soud rozhodl, že společnost musí bance zaplatit směnku na 54 milionů korun. Rozsudek není pravomocný a Jakubiskovi zvažují odvolání.

Bathory, Anna Friel zdroj: tisková zpráva

Snímek Juraje Jakubiska Bathory se s rozpočtem 13,3 milionu eur (zhruba 328 milionů korun) zařadil k nejnákladnějším filmům ve střední Evropě. Vznikl v koprodukci Česka, Slovenska, Maďarska a Británie. Podle Jakubiskové usnadnila jeho natočení Česká televize, která poskytla 35 milionů korun, a slovenské ministerstvo kultury příspěvkem jednoho milionu eur (zhruba 25 milionů korun). Evropský fond Eurimages filmu přidělil 650.000 eur (16 milionů korun) a Fond české kinematografie přispěl sedmi miliony korun.

Zpracování legendy o čachtické paní vyneslo Jakubiskovi Českého lva za nejlepší výtvarný počin, snímek se také stal divácky nejúspěšnějším filmem roku 2008. Na Českého lva byl nominován i v kategoriích kamera a herecký výkon v hlavní ženské roli.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.