Další historické velkofilmy na obzoru

18. 6. 2004 - 21:40 | Téma | red

Další historické velkofilmy na obzoru zdroj: tisková zpráva

Velká studia se znovu pouštějí do zpracování velkých příběhů z antiky. Po úspěchu Scottova Gladiátora se velká studia otevřeněji pouštějí do zpracování velkých příběhů z antiky

Historické filmy Alexander Po úspěchu Scottova Gladiátora se velká studia otevřeněji pouštějí do zpracování velkých příběhů z antiky. Přitom si ale vybírají ty samé postavy, takže spolu soupeří málem jako Scott a Amundsen při dobývání jižního pólu.

Alexander Veliký

Život tohot makedonského vojevůdce, který mezi lety 336-323 př. n. l. dobyl většinu tehdy známého světa, natáčí dva produkční týmy. Za režiséry byli vybráni Baz Luhrmann (Romeo a Julie, Moulin Rouge) a Oliver Stone (Četa, Takoví normální zabijáci, Comandante). Stoneův projekt nese jednoduchý název Alexander a do hlavních rolí byli nasmlouváni Colin Farrell (Alexander), Anthony Hopkins (Ptolemaios), Angelina Jolie (Alexandrova matka Olympia), Rosario Dawsonová (Roxana) a Jared Leto (Hepfaiston). Produkuje Warner Bros.

Historické filmy Alexander K Luhrmannovu snímku s názvem Untitled Alexander The Great Project scénář napsal Ted Tally (Červený drak) a hrají v něm Leonardo DiCaprio a Nicole Kidmanová. Film po finanční stránce zaštiťují známý producent Dino DiLaurentiis, SKG a Universal. Natáčení filmu mělo probíhat v Maroku, kde režisér Baz Luhrmann již vyhlédl exteriéry, ale díky napjaté situaci v této zemi se nakonec přesouvá do Austrálie.

Premiéry obou snímků jsou plánovány na rok 2004.


Hannibal

Historické filmy Scipio Druhý velký příběh, na který si dělají hollywoodská studia zálusk, se odehrál sto let po Alexandrově pádu. Jde o historii Hannibala Barkase, kartaginského vojevůdce, který bojoval proti Římu, aby pomstil svého otce Hamilkara. Hannibal a jeho sloni nejsou na plátně zrovna doma. IMDb registruje víceméně dva tituly, oba italské provenience, které se zabývají osudem afrického dobyvatele. Tím prvním je Scipione l'africano Carminea Galloneho, který v době svého vzniku roku 1937 získal ve své fašistické vlasti cenu za nejlepší film. Římského geroje Scipia hrál –ironicky- chlapík jménem Annibale Ninchi. Roku 1960 se pak Carlo Ludovico Bragaglia a Edgar G. Ulmer pokusili Hannibalův život zachytit ve fresce pojmenované lakonicky Annibale. Carmine Gallone v témže roce zároveň natočil snímek Cartagine in fiamme.

O nové zpracování rozměrné látky již přes deset let usiluje tým 20th Century Fox v čele s renomovaným hercem Denzelem Washingtonem (Antwone Fisher, Bamboozled, Philadelphia) a scénáristou Davidem Klassem, pro něhož je Hannibal životním tématem. Původně v týmu figurovalo i jméno režiséra Ridleyho Scotta (Gladiátor, Hannibal, 1492, Blade Runner), ale faktem je, že Fox pro velkofilm režiséra v současné době nemá a navíc se zdá, že hledá nového scénáristu.

Historické filmy Diesel O něco později, zato velmi intenzivně se do závodu zapojilo studio Sony, za které závodí Vin Diesel. A ani tady nepůjde jenom o 30 miliónů dolarů za honorář. Diesel by myslím rád částečně uzavřel svou kariéru „adrenalinového“ herce (ačkoli XXX2 je v plném proudu). Hannibal by pro něj za určitých okolností mohl být stejným odrazovým můstkem k charakternějším rolím, jako byl zmiňovaný Gladiátor pro Russella Crowea. Na scénáři dle knihy Rosse Leckieho pracuje David Franzoni (Amistad, spolupráce na Gladiátorovi) a datum premiéry je odhadováno na rok 2005.

Diskuse se nevedou jen o možných termínech a režisérech (Diesel by byl rád, kdyby jej režíroval Ron Howard). Zapáleně se mluví o tom, zda byl skutečný Hannibal vizuálně podobnější Washingtonovi, nebo Dieselovi. Ve Washingtonově provedení by Hannibal pochopitelně představoval afrického hrdinu s tmavou pletí. Pro Diesela hovoří fakt, že Kartágo ovládali Féničané, chlapíci světlejší pleti.

United Press International preferuje Diesela. RichardPoe.Com je pro Washingtona. Organization For Black Screenwriters má názory z obou táborů.

Pro Sony připravuje stejnou látku ještě producent Douglas Wick (Gladiátor, Peter Pan). Tady ale panuje tolik nejasností, že jediné jisté je, že Sony nebude chtít mít v katalogu dva Hannibaly.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.