Clint Eastwood: herec, producent a oscarový režisér

30. 5. 2010 - 17:30 | Téma | red

Clint Eastwood: herec, producent a oscarový režisér zdroj: tisková zpráva

V jeho začátcích se o něm trochu posměšně říkalo, že má jen dvě herecké polohy - s kloboukem a bez něj. Dnes je herec, režisér a producent Clint Eastwood jednou z legend Hollywoodu a jeho filmy provází respekt diváků i kritiků. Při pohledu na jeho režijní i herecké výkony je až neuvěřitelné, že tento Američan s ostře řezanou tváří oslaví 31. května 80. narozeniny.

Stejně jako řada jeho filmových hrdinů, ani sám Clint Eastwood neměl jednoduchý život. Narodil se v roce 1930 v San Francisku a jeho rodiče museli v letech hospodářské krize neustále kočovat za vpýnosnější prací. On sám začal vydělávat ve 13 letech. Po ukončení studia v roce 1948 se živil mimo jiné jako pastevec, dřevorubec v Oregonu, topič a hrál na klavír v barech a kavárnách. V roce 1949 narukoval do armády a po návratu z vojenské služby studoval obchodní školu v Los Angeles.

Kromě toho byl nadšeným filmovým divákem a snažil se prorazit i v této oblasti. Již v polovině padesátých letech se objevil v malých rolích v druhořadých westernech či hororech.

Zásadním zlomem v jeho kariéře se stalo účinkování v tzv. spaghetti westernové trilogii italského režiséra Sergia Leoneho Pro hrst dolarů (1964), Pro pár dolarů navíc (1965) a Hodný, zlý a ošklivý (1966). Ve stylizovaných postavách osamělých, drsných a cynických pistolníků s vlastním smyslem pro spravedlnost a čest našel Eastwood svoji parketu, s níž dokonale ladil jeho omezený herecký rejstřík. Podobnou hereckou výbavu jako ve westernech využil i v populární postavě Drsného Harryho - detektiva Harryho Callahana v sérii kriminálních filmů.

Herecký úspěch ale Eastwoodovi nestačil. V roce 1968 si založil vlastní produkční společnost Malpaso a sám režijně debutoval snímkem Zahrajte mi "MISTY" v roce 1971.  Koncem 80. let ale přestávaly jeho filmy vydělávat a zdálo se, že stejně jako řada jeho kolegů z akčních filmů míří do druhé herecké ligy. Pak ale přišel rok 1992 a s ním syrový "antiwestern" Nesmiřitelní. Film, který režíroval a zahrál si v něm hlavní roli, získal čtyři Oscary, včetně ceny za nejlepší film a režii. Tím začala nová etapa v uměleckém v životě Clinta Eastwooda, který se z přibývajícími lety stále více posouvá do pozice žijící filmové ikony.

Jeho filmy, v nich často hraje hlavní roli, mají široký žánrový rozptyl - od kriminální roadmovie Dokonalý svět (1993), přes romanci Madisonské mosty (1995), oscarové boxerské drama Million Dolar Baby (2004), až třeba k válečnému "dvojfilmu" Vlajky našich otců a Dopisy z Iwo Jimy (2006). V poslední době sklízel Eastwood až nečekaně velký komerční úspěch s filmem Gran Torino (2008) o starém a neústupném válečném veteránovi.

Jeho režijní styl je přitom podle současných měřítek zastaralý a nemoderní - využívá klasické vypravěčské postupy, neexperimentuje s obrazem ani s herci, "pouze" vypráví příběh. A právě to, co by u jiného režiséra působilo nudně, dokáže Eastwood přetavit ve svou největší přednost. Eastwood doposud režíroval přes 30 filmů, ve zhruba šedesáti hrál a na třech desítkách snímků se podílel jako producent. K některým filmům si tento milovník jazzu navíc složil i hudbu.

Samostatnou kapitolu v jeho životě tvoří ženy a jeho sedm dětí. První manželství s Maggie Johnsonovou trvalo 25 let a narodil se z něj syn Kyle (jazzový muzikant) a dcera Alison. Podruhé se oženil v roce 1996 s o 35 let mladší televizní reportérkou Dinou Ruizovou, s níž má dceru Morgan. Kromě toho má další čtyři děti s nemanželských vztahů.

Eastwood se angažuje i společensky, je přívržencem republikánů a v letech 1986-88 byl starostou kalifornského města Carmel.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.