Christopher Young: Runaway Jury – soundtrack

25. 1. 2008 - 15:17 | Téma | red

Christopher Young: Runaway Jury – soundtrack zdroj: tisková zpráva

Porota je novou adaptací románu Johna Grishama, kterou za účasti es jako Dustin Hoffman, Gene Hackman nebo John Cusack natočil zkušený Gary Fleder a na post hudební skladatele za prý „neschopného dodat odpovídající hudbu“ Marka Ishama dosadil ostříleného Christophera Younga, který se v soundtrackových análech už pyšní takovými věcmi, jako jsou Murder In The First nebo Ostrovní zprávy. A jak takhle výměna dopadla?

Určitě k lepšímu, protože Mark Isham je narozdíl od Younga už pár let vyhlášený neschopa. Navíc Young, když už tedy ve svém studiu neroztrhne nějaký pytel s originalitou, vždy nabídne alespoň řemeslně velmi dobré dílo. To je případ i Poroty. Young zde míchá uvolněné jazzové prvky s thrillerem společně se smutnou emocionální rovinou své hudby a lá Thomas Newman. Vliv tohoto skladatele je dost znát už od první skladby nazvané Runaway Jury, kdy se rozezní tichý klavír s perkusemi ve stylu povědomém např. z Americké krásy.

Naopak jazz říznutý thrillerem je něco, co Young dobře zná i z vlastní filmografie. V roce 1998 na podobném principu složil výtečný soundtrack k filmu Rounders (Hráči). Nicméně v Porotě tahle kombinace nabrala na větší vážnosti a body navíc zaručuje zpěvačka Teresa James, která v některých skladbách (např. Dumb Witness) swinguje svým příjemným vokálem do rytmu hudby. Stejně jako různé jazzovky jsou Youngovou parketou i posmutnělé nebo silné a vypjaté smyčcové skladby, kterých zde také pár najdete – třeba takové Not Lady Liberty a závěrečná Unconditional Love patří díky tomu mezi nejlepší skladby na soundtracku.

Protože se v hudbě často objevují jazzové prvky, čistě thrillerové skladby jsou na soundtracku dvě – tři, ale ty jsou skutečně vynikající a neváhal bych je zařadit na špičku žánru. Konkrétně: skladby Shark Tactics a Voir Dire mi oprávněně vyrazily dech. Jedná se o doslova masivní tracky – pulsující perkuse, efektivní samply, smyčce a vždycky účinné lesní rohy navozující bezprostřední pocit mrazivého strachu.

Přesto by se na desce nějaké zápory našly, ať už zmíněná nevelká originalita s ohledem na Youngovu filmografii, kde se pár podobných kousků najde, tak i repetetivnost hudby, která na 60minutovou stopáž desky prostě a jednoduše nestačí.

Verdikt: Doporučuji především pokud ve sbírce nemáte např. zmíněné Youngovy soundtracky Murder In The First, Hráči nebo Vražda v Bílém domě.

Hodnocení: 60 %

Seznam skladeb:

Runaway Jury (5:35)
2. Dumb Witness (1:31)
3. Cheaper By The Dozen (3:05)
4. The Game's Afoot (1:22)
5. Not Lady Liberty (1:54)
6. Shark Tactics (4:26)
7. The Divine Komeda (1:57)
8. Jury For Sale (2:49)
9. Easter's Con (1:00)
10. Voir Dire (6:04)
11. Habeas Corpus (2:41)
12. Rankin Fitch (3:42)
13. Spilt Whiskey (2:07)
14. The Devil's Not Such A Bad Guy After All (2:01)
15. Erase Her From My Heart (4:16)
16. Fayeth In Fate No More (8:31)
17. Who Hurt You? (3:05)
18. Unconditional Love (2:51)

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.